Garantált 10%-os hozamra vágysz? Van egy befektetés, ami még ezt is teljesíti

Garantált 10%-os hozamra vágysz? Van egy befektetés, ami még ezt is teljesíti
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-03-16 Frissítve: 2021-08-06
 

Különösen nagy gondban lehetünk, ha nehezen összegyűjtött pénzünknek keresünk helyet, hiszen a jól bevált megtakarítási formákkal már a pénzünk vásárlóértékét sem tudjuk megőrizni. Ugyan az elérhető hozamok nagysága sokat csökkent az elmúlt időszakban, a megtakarítási célunktól függően még mindig rendelkezésünkre állnak jó lehetőségek. Nagyobb kockázat vállalása nélkül 0,2-4 százalék körüli hozamra számíthatunk, viszont ha konkrétan tudjuk, hogy lakáscéllal fektetnénk be, még a lakástakarékok képében verhetetlen lehetőségre bukkanhatunk.

A megtakarítások frontján a lakástakarék viszi a prímet

Azzal már a legtöbben szembesülhettünk, hogy a kockázatmentes befektetéseknél komoly akadályokba ütközünk, ugyanis az elérhető hozam rendkívül sokat zuhant az elmúlt évek során.

Az tiszta sor, hogy ma egy bankbetét, vagy pénzpiaci alap már labdába sem tud rúgni, hiszen általuk már alig gyarapodik valamit a pénzünk. Ezzel szemben egy lakossági állampapírral már kockázatvállalás nélkül vonzó hozamot érhetünk el, ráadásul a hosszabb lejáratú kötvények felé elmozdulva 4 százalék fölé is feltornászható a hozamunk.

Ugyanakkor a befektetési alapok korábbi sztárjainak, a kötvényalapoknak a teljesítménye is már csak árnyéka a pár évvel ezelőtt megszokottnak. Egy rövid futamidejű kötvényekre fókuszáló alappal az elmúlt egy év alapján már átlagosan csak 1,8 százalékos hozam üthette a markunk, viszont ha egy hosszabb futamidejű kötvényalappal ennél nagyobb kockázatot is vállaltunk, akkor is csak 2,4 százalékos hozamot zsebelhettünk be. Azt is érdemes leszögezni, hogy a kötvényalapok várhatóan az elkövetkező időszakban sem tudnak majd magukra találni, mivel a közelgő hozamemelkedés negatív hatást fejthet ki a teljesítményükre, így befektetőként veszteségekbe is futhatunk.

Egy hajszálnyival járnak a kötvényalapok előtt az abszolút hozamú alapok, bár azt meg kell jegyezni, hogy az összehasonlíthatóság érdekében itt azokat az alapokat ragadtuk ki, melyek kevésbé számítanak kockázatosnak. Ezek az abszolút hozamú alapok átlagosan 2,6 százalékos hozamot biztosítottak az elmúlt egy évben, ugyanakkor, ha a kategória egészét nézzük, ahol már jóval kockázatosabb alapok is megjelennek, 6,8 százalékos hozam is elérhető volt.

Jelenleg egyetlen olyan megtakarítási formát találunk, amellyel kockázatvállalás nélkül, garantáltan 10%-ot is meghaladó hozamot érhetünk el, ez pedig a lakástakarékpénztár. Ez a kiemelkedő hozam úgy válik lehetővé, hogy az állam minden befizetésünket 30 százalékos támogatással toldja meg. Természetesen azt figyelembe kell venni, hogy a megtakarításnak valamilyen lakáscélt kell szolgálnia, de szerencsére ez a megkötés is viszonylag rugalmasan értelmezhető (bármilyen lakásfelújítás, korszerűsítés, új-használt lakásvásárlása).

A következő kalkulátor segít kiválasztani a számodra legkedvezőbb lakástakarékot!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

  Hirdetés

  Hirdetés

  Rugalmas megtakarításnak számít a lakástakarék

  Lakástakarékot már havi néhány ezer forinttól indíthatunk, viszont az állami támogatás korlátját, vagyis évi 72 ezer forintot 20 ezer forintos havi befizetésnél érhetjük el. A minimális megtakarítási idő minden lakástakarékpénztárnál 4 év (viszont LTP-től függően 45-48 hónap), ami azt jelenti, hogy a maximális 20 ezer forintos befizetéssel 1,2-1,3 millió forintot gyűjthetünk össze lakáscélunkra. Ugyanakkor minden tovább nélkül elmozdulhatunk a hosszabb 5-6-8-10 éves futamidők felé is, ha nagyobb összeget gyűjtenénk össze.

  Azonban arra figyelni kell, hogy minél hosszabb lakástakarékot választunk, a megtakarítással elérhető hozam annál kisebb lesz. Ez mindösszesen annak az eredménye, hogy a hosszabb futamidő miatt nagyobb szerződéses összeghez mérjük a befizetéseink után járó állami támogatást. Hozam szempontjából a 4 éves lakástakarékkal járunk a legjobban, ekkor érjük el az említett 10 százalék körüli hozamot is.

  Ugyanakkor a lakástakarékkal összegyűjthető összeget is feljebb lehet tornászni újabb szerződések kötésével. Mivel az állami támogatás egy időszakra csak egy személynek jár, úgy többszörözhető meg a megtakarítás, ha valamely közeli hozzátartozónk számára is kötünk szerződést. Így 2 szerződés esetén már 2,4-2,6 millió forintunk is összegyűlik 4 év alatt, ami komoly segítség a lakáscélunk elérésében.

  Hirdetés

  Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

  Hirdetés