Ha kifutsz a határidőből, letiltják a bankszámládat

Ha kifutsz a határidőből, letiltják a bankszámládat
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-04-02 Frissítve: 2021-12-29
 

Kerek három éve volt a pénzügyi szolgáltatóknak arra, hogy a törvény előírásainak megfelelően átvilágítsák ügyfeleiket. Amennyiben 2019. június 26-ig ezt nem teszik meg, akkor zárolják a szóban forgó bankszámlákat egészen addig, amíg az ügyfél nem pótolja a szükséges dokumentumokat. Jól látszik, hogy nem érdemes kifutnod a határidőből, de ha már kénytelen vagy felvenni a kapcsolatot a bankoddal, ez jó alkalom arra, hogy ellenőrizd bankszámlád kondícióit, és ha akad jobb, akár kedvezőbbre válts.

Miről is van szó?

A 2017-ben hatályba lépő LIII. törvény előírja, hogy a bankoknak rendelkezniük kell a lakossági ügyfelek személyi adataival, valamint a személyazonosságot és a lakcímet igazoló okmányok másolatával. A vállalati ügyfelek esetében a szolgáltatóknak új adatokat kell rögzíteniük, ezért itt ismételten nyilatkozni kell a tényleges tulajdonosról, tulajdonosokról.

A problémás ügyfeleket a bankok minden esetben előre értesítik, hiszen nekik is érdekük a zökkenőmentes üzletmenet, de ahogy ez már lenni szokott, sokan az utolsó pillanatra hagyják a dolgot. Pedig ha lejár a határidő, akkor minden banki műveletet letiltanak, mégpedig egészen addig, amíg a hiányzó dokumentumokat a magánszemély vagy vállalkozás nem pótolja.

Hirdetés

Hirdetés

Miért van minderre szükség?

A 2017 évi LIII. törvény célja, hogy megakadályozza a pénzmosást és a terrorizmus finanszírozását a pénzmozgások mögött álló valós személyek azonosításával.

Személyesen, postán vagy mobiltelefon

Ha korábban már megtörtént a teljes körű ügyfél-átvilágítás (személyes találkozás keretében vagy jellemzően külföldi ügyfelek esetében az okiratok hiteles másolatának átvételével), ám az új törvényi rendelkezések szerint valamilyen nyilatkozat, adat vagy okmánymásolat mégis hiányzik, akkor ezeket is be kell nyújtani. Ebben az esetben postai úton is beküldhetők a szükséges dokumentumok, ám csak akkor, ha a másolatok megfelelő minőségűek, azokon a feltüntetett adatok jól láthatóak, és ezek alapján az ügyfél egyértelműen beazonosítható. A bank felelőssége azonban eldönteni, hogy a postai utat bevállalja, vagy úgy dönt, hogy ragaszkodik a személyes ügyintézéshez.

Több hitelintézetnél lehetőség van arra, hogy az ügyfél kamerával és mikrofonnal felszerelt számítógépen vagy mobiltelefonon keresztül vegyék fel a kapcsolatot az ügyintézővel. Arról, hogy a te esetedben van-e erre mód, a bankod honlapján vagy telefonos ügyfélszolgálatán érdeklődhetsz.

Jó idő a bankszámlaváltásra?

Ha már mindenképp fel kell venned a kapcsolatot a bankoddal, akkor érdemes egy kis időt szánnod annak ellenőrzésére, hogy mennyire jók bankszámlád kondíciói a piacon. Tudnod kell, hogy már Magyarországon is elérhetők ingyenes bankszámlák. Az egyik fehér holló a CIB ECO bankszámla, ami Bankmonitoron keresztüli igénylés esetén (fontos, hogy csak akkor!) ingyenes, mégpedig az első két évre. Ráadásul a feltétel mindössze annyi, hogy a havonta legalább az aktuális minimálbér összege – jelenleg 99.085 Ft – érkezzen bankon kívülről a számlára. Ha többet szeretnél megtudni a kizárólag Bankmonitoron keresztüli rendelés esetén ingyenes CIB ECO bankszámláról, akkor itt minden fontos információt megtalálsz róla. 

Ingyenes a Raiffeisen Premium Gold 2.0 számlacsomag is, amelynél nincs tranzakciós díj, kártyahasználati díj, SMS költség, netbank havi díj, bankkártya éves díj, ám prémium számláról lévén szó itt magasabbra helyezték a lécet a feltételeket illetően. Havonta minimum 400.000 Ft-nak kell ugyanis a számlára érkeznie bankon kívülről, vagy bankon belülről jogi személytől, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságtól, vagy egyéni vállalkozótól. Amennyiben ez nem teljesül, akkor az ügyfélnek legalább 8 millió Ft összegű megtakarítással kell rendelkeznie a banknál ahhoz, hogy megkapja az ingyenességet.

Előny ennél a számlacsomagnál, hogy azon ügyfelek részére, akik kérik a jogszabályban előírt két ingyenes készpénzfelvételt, a bank további 2 felvételt tesz ingyenessé bármely belföldi ATM-ből, illetve a netbankon keresztüli utalás akkor is díjmentes, ha egyébként a bankszámla ingyenességének feltételei nem teljesülnek. Arra viszont figyelni kell, hogy alapesetben, vagyis kedvezmények nélkül a számlacsomag havi díja 10.479 Ft!

Hogyan történik a bankváltás?

2016 óta létezik az úgynevezett egyszerűsített bankváltás lehetősége, ami annyit tesz, hogy elég kizárólag az újonnan kiválasztott bankban jelezni számlanyitáskor, hogy egy másik számlát megszüntetnénk, és onnan mindent áthoznánk oda. Az ezzel kapcsolatban felmerülő nehézségekről ebben a cikkünkben olvashatsz részletesen.

Az új bank és a régi karöltve kell, hogy elintézzen helyetted mindent, amiről a számlaváltáskor rendelkeztél (egy nyomtatványon jelölheted meg, mit szeretnél). Ebbe beletartozik, hogy átkerülhetnek a rendszeres megbízásaid (rendszeres fix összegű utalások, csoportos beszedések) úgy, hogy neked nem kell bemenned egyesével például a víz-, vagy gázszolgáltatóhoz. Még azt is meghatározhatod, hogy ezek melyik naptól kezdve teljesüljenek az új számláról.

Ezen kívül kérheted, hogy értesítsék azokat, akik rendszeresen utaltak a számládra az elmúlt évben, például a munkáltatót, nyugdíjfolyósítót. Amennyiben a folyamat végén pozitív egyenleg marad a régi számládon, kérésedre azt is automatikusan átutalják az új bankhoz.

 

Hirdetés
Hirdetés