Havi 45 ezerért vehetsz anyagi biztonságot

Havi 45 ezerért vehetsz anyagi biztonságot
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-09-30 Frissítve: 2024-05-09
 

Egy átlagos megtakarítónak 25 éves korától keresete 28%-át kell félretennie ahhoz, hogy semmi se tudja megingatni időskori anyagi biztonságát, egy amerikai tanulmány szerint. Magyarországon ez havi 45 ezer forintot jelentene, azok számára viszont, akik optimisták a jövőjüket illetően, ennél kevesebb pénz is megteheti. Hogy mekkora az a minimum összeg, amivel nyugdíjas éveinket nyugodtan élhetjük le, és mindehhez milyen eszközök állnak rendelkezésre, kiderül az alábbiakból!

Elmúltál már 25 éves és még nem tettél félre a nyugdíjas éveidre? Bár nagyon messzinek tűnhet még, jó lesz elkezdeni! Legalábbis a J.P. Morgan nevű amerikai óriásbank elemzői szerint, akik alaposan utánajártak annak, hogy hány éves kortól és mennyit kell megtakarítani ahhoz, hogy nyugdíjas éveink alatt is változatlan életszínvonalon élhessünk. A nyugdíjcélú megtakarítást ugyanis nem lehet elég korán elkezdeni.

De önmagában egy szabadon választott összeg megtakarítása nem elég. Pontos tervezésre és számításokra van szükség ahhoz, hogy megtudjuk, mekkora az a konkrét összeg, amit havi szinten félretéve életünk végégéig nyugodtan élhetünk. Ennek a tervezésnek a legnehezebb része pedig, hogy a váratlanra is fel kell készülni.

A J.P. Morgan kutatása arra kereste a választ, hogy mennyivel kell megnövelni megtakarításunk nagyságát úgy, hogy negatív események esetén nyugdíjas éveinkben is biztosított legyen a korábbi életszínvonal. Így határozták meg például azt, hogy a családban előálló esetleges munkanélküliségre és egyéb vészhelyzetekre felkészülés céljából 1%ponttal kell növelni a rendszeres megtakarítások mértékét. Egy átlagos magyar háztarásnál ez azt jelentené, hogy mindkét keresőnek 1 593 forinttal nagyobb összeget kell félretennie minden hónapban, vagyis évente közel 40 ezer forinttal többet kell megtakarítani háztartásszinten.

Hirdetés

Hirdetés

Mire kell felkészülnünk?

Az amerikai kutatók összesen hat olyan negatív eseményt jelöltek ki, amelyek reális veszélyt jelentenek nyugdíjcélú megtakarításainkra:

  • lemennek a befektetéseink árfolyamai,
  • a nyugdíjrendszer kedvezőtlenül változik meg,
  • a tervezettnél korábban nyugdíjba kell vonulnunk,
  • szüleink/családtagjaink ellátásra szorulnak,
  • ingatlanárak leesnek (abban az esetben jelent problémát, ha időskorunkban lakásunk eladásából származó pénzünk felélését terveztük),
  • több fenti tényező egyszerre.

Keresetünk mennyivel nagyobb részét kell tehát félretennünk ahhoz, hogy az egyes bajok bekövetkezését is anyagi nehézségek nélkül vészelhessük át? A számításokból kiderült, hogy egy házaspárnak 25 éves korától megkeresett pénzének 28%-át kell megtakarítani akkor, ha minden rosszra fel akar készülni. Ha úgy gondolják, hogy minden rendben lesz, az összkereset 11%-át is elegendő félretenni.

Tegyük fel, hogy ezek az arányok hazánkban is helytállóak. (A tanulmány az USA lakosságára készült, ezért ez nem teljesen helyénvaló, de a gondolattal mindenképpen megéri lejátszani.) Ez alapján, ha valaki házas és a jelenlegi átlagos magyar bért keresi (159 307 forint), akkor 25 éves korától kezdve

  • 17 523 forintot kell havonta megtakarítania, ha úgy véli minden rendben lesz, és
  • havi 44 606 forintot, ha mindenre fel akar készülni.

Ez azt jelenti, hogy a JP Morgan elmélete szerint havonta 27 083 forinttal nagyobb megtakarításért cserébe semmilyen negatív tényező nem akadályozhatja meg, hogy nyugdíjas éveinket anyagi biztonságban éljük le.

Mivel készülhetünk a váratlanra?

A rendszeres megtakarítások egyik legegyszerűbb módja egy befektetési alapokra épülő Rendszeres Megtakarítási Programban való részvétel. Ebben az esetben a pénzintézet automatikusan von le egy előre meghatározott összeget a számlánkról és fekteti azt be. A szolgáltatás több banknál díjmentesen elérhető, de ennél is nagyobb előnyt jelent, hogy az ebben a formában megtakarított pénz bármikor hozzáférhető. Váratlan események esetén tehát könnyen rendelkezésre áll a pénzünk. (A rendszeres megtakarításokról bővebben korábbi cikkünkben írtunk.)

Arra is van lehetőség, hogy kimondottan nyugdíjcélú megtakarításokba kezdjünk. Ezek közül az önkéntes nyugdíjpénztáron és a nyugdíj előtakarékossági számlán érdemes elgondolkodni. Fejben kell viszont tartani, hogy az ilyen formában félretett pénzhez hosszú ideig nem férhetünk hozzá. A nyugdíjcélú megtakarításokkal viszont akár 280 ezer forint adójóváíráshoz juthatunk hozzá.

Valószínűleg akkor tesszük a legjobban, ha megtakarításra szánt pénzünket a Rendszeres Megtakarítási Programok és valamilyen nyugdíjcélú megtakarítás között osztjuk meg.

Hirdetés
Hirdetés