Hogyan válhatsz többségi tulajdonossá egy cégben hitelfelvétellel?

Hogyan válhatsz többségi tulajdonossá egy cégben hitelfelvétellel?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-10-30 Frissítve: 2021-08-09
 

Egyre több vállalkozás életében válik megoldandó kérdéssé a generációváltás problémája. Különös helyzetben vannak azok a vállalkozások, ahol családon belül nincs kinek átadni a vezetést. Hogyan tudják a kisebbségi tulajdonosok, esetleg a vezetőség átvenni a céget a nyugdíjba vonuló alapítótól, ha nincs a számlájukon több tíz, több százmillió forint? Bemutatjuk a hitelből finanszírozott kivásárlás működését.

Alapfeltételek a hitelezhetőséghez

Jó eséllyel jöhet szóba hitelfelvétel a kivásárláshoz, ha az a menedzsment tag, aki a kivásárlást tervezi legalább 23 éve már egyébként is erősíti a társaságot érdemi döntéshozatali pozícióban. Ideális esetben akár már kisebbségi résztulajdonos is.

Fontos tudnunk bizonyítottan biztosítani az üzlet folytonosságát direkt vagy akár indirekt módon. A bankoknál jogos kérdésként merül fel az alapító tag távozásával a kieső kompetencia, illetve a kieső piaci kapcsolatok kockázata, ami a cég eredményességét, rosszabb esetben a teljes működését is veszélyeztetheti.

Fontos feltétel a leendő tulajdonosokkal szemben a fentieken túl, az önerő előteremtésének képessége. A tulajdonrész vételárának legalább 20%-át saját forrásból kell tudni biztosítani. A saját forrás rendelkezésre bocsátásával megmutatkozik a leendő új tulajdonos kockázatvállalási hajlandósága.

Létezik olyan extrém helyzet, amikor a bank elfogadja az utólagos, osztalék kifizetésből történő (akár több részletben is) saját forrás biztosítást, itt azonban az egyéb biztosítéki feltételeknek kell szikla szilárdan állnia a hitel mögött.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen biztosítéki elemek bevonásával valósulhat meg a hitel?

A cég teljes eszközállományára és maga az üzletrészre is zálogjog kerül, ez a kiindulási alap. Emellett az új tulajdonosnak magánszemélyként is kezességet kell vállalnia nagy valószínűséggel. A fő biztosítéki elemek mellett szóba jöhet esetlegesen addicionális ingatlanfedezet bevonás is, főként, ha a tranzakció tárgyát képző társaság nem rendelkezik ingatlan vagyonnal.

A hiteltörlesztés ideje alatt pedig, részben vagy egészben számítani kell osztalékfizetési korlátra. Ennek fő célja nyilván, hogy a megtermelt nyereséget első sorban a hitel visszafizetésére fordítsa a cég. Tárgyalási alapot képez az éves törlesztési kötelezettségen felül megmaradt eredmény, hogyan fizethető ki

Mekkora hitelt tudunk felvenni?

A hitel visszafizetését a társaság cashflowjára alapozza a bank, tehát a társaság kimutatott eredményének tudnia kell fedezni a hitel törlesztését és annak kamatfizetési kötelezettségét. Ennek kimutatására alapvető elvárás a hitel teljes futamidejét lefedő – ami általában 7-8 év – cashflow szemléletű pénzügyi terv.

Nézzünk egy konkrét példát:

Egy 1 milliárd forint éves árbevétel mellett átlagosan 10%-os profitot termelő cég vételára valahol a megtermelt éves profit 5-6-szorosa, ami kb. 600 millió forintos cégértéket jelent hagyományos (nem innovatív) tevékenység esetén. A kisebbségi tulajdonos jelenleg 20%-os tulajdoni hányaddal rendelkezik a cégben. A megvásárolandó 80%-os tulajdonrész értéke 480 millió forint, ha ebben a tulajdonosok meg tudnak egyezni és nincs egyéb olyan tényező, ami a vételárat módosítaná.

A hitelfelvételhez fontos, hogy az új tulajdonos rendelkezzen a vételár legalább 20%-ával önerőként, ami a példánk esetében 96 millió forint. A tranzakcióhoz igénylehető hitelösszeg így 384 millió forint.

A tulajdonrész kiváráslás, cégfelvásárlás esetében a bankok által maximálisan bevállalt futamidő jellemzően 7-8 év, ilyen hosszú időtávra mindenképp ajánlott a kamatfixálás. A jelenlegi piaci környezetben a 4%-os fix kamat a reális, sajnos a korábbi időkkel ellentétben a fix 2,5%-os kamatozást lehetővé tevő Növekedési Hitelt tulajdonrész vásárlásra nem lehet felhasználni.

Az így felvett hitel éves kamat és tőkefizetési kötelezettsége 63,3 millió forint. Fontos pont, hogy az éves fizetési kötelezettséget a cég által megtermelt profit fedezni tudja, sőt némi biztonsági ráhagyással fedezni tudja.

Az előzőekben bemutatott finanszírozás megvalósítása láthatóan számos előfeltétellel bír, melyből a legkeményebb dió minden bizonnyal a közel 100 millió Ft önerő biztosítása. Amennyiben ez nem áll rendelkezésre érdemes a 80%-os tulajdonos kivásárlását fázisokra osztani pl. első körben 60%, majd a maradék 20% két év múlva. (Nem utolsó sorban a banknak sem hátrányos, ha a meglévő többségi tulajdonos érdekelt marad a cég jövőbeni teljesítményében.) Ezen konstrukció megvalósítása esetén természetesen a cég profitjának csak a 80%-a fog rendelkezésre állni hitel és kamattörlesztésre.

Mint látható, nem „gyerekjáték” egy tulajdonrész kivásárlás hitelének megszervezése. A megoldást a Bankmonitor nyújthatja (ebben az esetben is). Több mint 10 milliárd Ft értékben segítettük hitelhez a hazai cégtulajdonosokat. Amennyiben szeretnél érdemben tájékozódni, írd meg röviden hiteligényedet és elérhetőségedet a franciska.csanyi@bankmonitor.hu mail címre és Csányi Franciska kolléganőnk válaszokat és megoldást ad számodra is.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:
Ft
Ft
Ft
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés