Hol drágábbak a lakások: Észak-Európában vagy Budapesten?

Hol drágábbak a lakások: Észak-Európában vagy Budapesten?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-01-25
 

Csaknem mindenki tudja, hogy Észak-Európában magasabb az életszínvonal, mint Magyarországon. Svédország, Norvégia, Dánia, valamint Finnország is a polgárok jólétéről híres. Sok magyar is szerencsét próbál ezekben az országokban, nemcsak a szép természeti adottságok és a magasabb fizetés, hanem a kiszámíthatóbb életvitel miatt is. Vajon örökre odaköltöznek, vagy egyszer visszatérnek Magyarországra? Utánajártunk, hogy Észak-Európa nagyvárosaiban dolgozva könnyebb-e lakást venni, mint budapesti ingatlant budapesti munkavállalás mellett.

Közép-Európából a magasabb fizetés, az évtizedek óta jól szabályozott albérletpiac, a jogbiztonság, a kiszámíthatóbb munkakörnyezet és a több munkalehetőség reményében sokan költöznek Nyugat- és Dél-Európába, de léteznek olyanok is, akik Észak-Európában próbálnak szerencsét. De vajon kint a lakásvásárlás is könnyebb, mint nálunk? Mégsem lakhat mindenki évtizedekig albérletben! A kiutazóknak el kell dönteniük, hogy csak a munka miatt utaznak ki, vagy le is szeretnének külföldön telepedni. Cikkünkből kiderül, hogy Észak-Európa nagyvárosait választva jobban járhatnak, mint ha Budapest mellett döntenének!

Korábban már írtunk arról, hogy Közép-Európa más nagyvárosaiban könnyebb lakáshoz jutni, mint Budapesten. Egy másik írásunkban megnéztük, hogy az Európai Unió nyugati és délnyugati nagyvárosaiban a munkabérekhez képest drágábbak-e a lakások, mint Budapesten. Az elvitathatatlan, hogy a magyar főváros az átlagnál sokkal magasabb relatív árakkal rendelkezik.

Volt már arról is szó, hogy a budapesti albérletek mennyire sokba kerülnek, ha az árakat a közép-európai albérletárakkal vetjük össze. Azt is kiderítettük, hogy a magyar nagyvárosokban a helyi átlagbérrel kalkulálva milyen eséllyel lehet lakást venni. Most azt mutatjuk be, mire mehetsz egy észak-európai állással, ha ott szeretnél letelepedni, és az is kiderül, hogy itthon nehezebb-e a lakásvásárlás, mint a messzi északon!

Az idehaza megszokottakhoz viszonyítva Észak-Európában az ottani átlagbérrel vajon mennyivel könnyebb lakást venni? Szerinted egyszerűbb vagy nehezebb a sorsa az északon élőknek?

Első lépésben a budapesti négyzetméterárakat és munkabéreket hasonlítottuk össze Észak-Európa nagyvárosainak adataival. Az utóbbi 18 hónap havi nettó átlagbéreit vettük számításba. Ezeket szürkével, a külvárosi lakásárakat feketével, míg a belvárosiakat narancssárgával jelöltük.

Észrevetted, hogy az ábrán szereplő városok közül Budapesten a legkisebb az átlagbér? Ehhez képest fővárosunk a lakásárakat tekintve a középmezőnyben foglal helyet. A Balti államok fővárosaiban (Észtország, Lettország és Litvánia) jellemzően olcsóbbak a lakások, mint Budapesten, miközben a munkabérek magasabbak. Igazán szemléletesen az alábbi ábrán láthatod, hogy a lakásárak tekintetében hol is tartunk manapság.

Míg Izland fővárosában, Reykjavikban 1,1 havi átlagbérből tudod egy külvárosi lakás 1 négyzetméterét megvenni, addig Budapesten ezt 2-szer annyiból, 2,2 havi átlagjövedelemből valósíthatod meg. Ugyanez a belvárosban még drasztikusabb, hiszen Reykjavikban 1,5 havi, Budapesten pedig 3,8 havi átlagbér szükségeltetik mindehhez, ez pedig már 2,53-szor annyi munkát feltételez. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy a fejlettebb országokban a munkabérből arányosan is több pénzt tudnak félretenni, mint mi, akkor még ennél is sokkal rosszabb a helyzetünk.

A Nyugatot elemző cikkünkben például Eindhoven esetében 0,8 havi külvárosi és 1,0 havi belvárosi adatokkal szerepelt. Ennél a budapesti adatok (2,2 hó külvárosi, 3,8 hó belvárosi) a külvárosi lakások esetében 2,75-szörös (2,2:0,8=2,75), míg a belvárosi lakások megvásárlásának esetében 3,8-szeres (3,8/1,0=3,8) lakásvásárlási nehézséget mutatnak.

Északon Reykjavikon kívül még Koppenhága, Tallinn és Riga tartozik a relatíve könnyű lakásvásárlási helyszínek közé, de a helyi átlagbérek alapján a felsorolt észak-európai nagyvárosok mindegyikében olcsóbb lakást venni, mint Budapesten. Drágaságot illetően még Stockholm városát is megverjük, ami nem kis teljesítmény!

A következő ábrán megnézheted, hogy a fenti adatok alapján egy 50 négyzetméteres lakást hány havi helyi átlagjövedelemből tudsz megvásárolni Budapesten, és mennyiért Észak-Európában.

Egy 50 négyzetméteres külvárosi lakás vételára Reykjavikban 55,4 havi, egy belvárosi pedig 73,2 havi átlagbérből jön ki. Ehhez képest Budapesten ugyanehhez 110,9 illetve 188,4 hónap szükséges. Mint láthatod, elég durva számok jönnek ki, ha a munkabérek alapján vizsgáljuk a Budapesten tapasztalható jelenlegi lakásárakat. Éppen ezért felhívjuk rá a figyelmedet, hogy a honi lakásárak alapján a munkabéredhez képest még több lakáshitel felvételére lehet szükséged, mint az Észak-Európában élőknek!

Éppen ezért, ha lakásvásárláson gondolkozol, ajánljuk figyelmedbe a napokban megjelent cikkünket, melyben megtalálod, hogy 15 éves futamidőre felvett 20 millió Ft hitelösszegre melyek a kiszámítható lakáshitelek.

Ha a fenti cikkünktől eltérő megoldást keresel, akkor használd a részletes lakáshitel kalkulátorunkat, vagy kalkulálj az alábbi egyszerűsített kalkulátorral!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés