Hullámvasúton ülnek a lakásárak – mire számíthatnak a vásárlást tervezők?

Hullámvasúton ülnek a lakásárak – mire számíthatnak a vásárlást tervezők?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-10-05
 

A lakásárak az elmúlt két évben komoly emelkedésen mentek keresztül, míg a tavalyi év második és az idei év első félévében hol emelkedést, hol csökkenést láthatunk. Az ingatlanvásárlást tervezőknek viszont nem csak ezt az egy tényt kell figyelembe venniük, mielőtt a nagy fába vágják a fejszéjüket. 

A KSH legfrissebb, előzetes lakásárindex adatai szerint 2023 második negyedévében közel 2 százalékkal csökkentek az ingatlanárak az előző negyedévhez képest, az előző év azonos időszakához képest viszont 3 százalékos a nominális áremelkedés (a lakások tényleges vételára). 

A tavalyi év második felére emlékeztet az idei hullámzás – 2022 harmadik negyedévében nagyságrendileg 3 százalékos emelkedést 2 százalékos csökkenés követett, bíztunk benne, hogy a csökkenés tartós marad, még ha éves összevetésben emelkedtek is az árak. Most szintén ez a helyzet, 2023. első negyedévében újra 3 százalékkal emelkedtek, majd a második negyedéves adatok alapján ismét 2 százalékkal mérséklődtek a lakásárak. Ez pedig egyáltalán nem megváltást, inkább csak stagnálást jelent a tartós árcsökkenésre apelláló vevők számára.

Lakásárak változása 2019 és 2023 között Magyarországon.

Hirdetés

Hirdetés

Az áremelkedés üteme lassul

A lakásár-növekedés üteme viszont folyamatosan csökken, ahogy reál értelemben, vagyis inflációval korrigálva is folyamatos lejtmenetben vannak az ingatlanárak. Ez utóbbit támasztja alá, hogy a reállakásár-index értéke 2023 első negyedévében a két évvel korábbi szintre húzódott vissza. A tendencia a közeljövőre is érvényes lehet a Bankmonitor szakértői szerint. Az ingatlanvásárlás előtt állók számára a lakásár ugyanakkor csak egy szelete a tortának, a képet teljes egészében kell figyelembe venni egy ekkora volumenű döntés meghozatala előtt.

Az otthonteremtés, bármilyen lakáscél megvalósítása, a nagy összegű hitelfelvétel hosszú távú elköteleződés és komoly, évtizedekre szóló döntés. A saját egyéni céljaink, helyzetünk és körülményeink ugyanolyan lényeges kérdések – ha nem lényegesebbek -, mint a gazdasági helyzet: az infláció, a lakásárak, az elérhető támogatások, a bérek várható alakulása, vagy épp a hitelkamatok.

Hol állnak a lakáshitel kamatok?

A hitelkamatok mértéke is jelentősen függ az inflációtól, illetve a jegybanki alapkamattól, amiket érdemes nyomon követni. A banki kamatok szempontjából lényeges hozamok lassacskán csökkennek, így a hitelkamatokban is tapasztalhatunk már csökkenést, de még mindig nem beszélhetünk arról, hogy a költségek belátható időn belül érdemben visszarendeződhetnének a kívánt szintekre. Ezt pedig csak érdemi béremelkedés tudná kompenzálni.

Jó tudni
Idén októberben is találhatunk már néhány olyan bankot, amely csökkentette lakáshitele kamatát, de a változás érdemben egyelőre nem segíti a hiteligénylők helyzetét. Olvasd el kapcsolódó cikkünket, melyben megvizsgáltuk a kérdést és kiderítettük, milyen költséggel számolhatnak most a hitelből lakást vásárlók.

Mekkora béremelés tudná kompenzálni a hitelkamatok száguldását?

Megnéztük, hogy az elmúlt egy évben mennyivel kellett volna növekednie a bevételünknek ahhoz, hogy a drágábban felvett hitel törlesztőjének kifizetésekor is pénzünknél maradjunk, vagyis, hogy a hitelkamat drágulása és az infláció hatása mellett is ugyanannyit érjen a pénzünk, mint egy évvel ezelőtt.

  • Egy éve ilyenkor a Bankmonitor jelzáloghitel összehasonlító kalkulátora szerinti legkedvezőbb, 20 éves futamidejű, 20 millió forintos lakáshitelt vettük fel 400 ezer forintos jövedelemmel. A kölcsön kamata 6,79 %.
  • Napjainkban szintén a legkedvezőbb, hasonló paraméterekkel rendelkező jelzáloghitelt vesszük igénybe, viszont már 7,65 százalékos kamattal.

Megállapítható, hogy a jövedelemnek ma több mint 450 ezer forintnak kell lennie ahhoz, hogy a költségesebb hitel törlesztőrészletének befizetése után fennmaradó összegnek ugyanakkora vásárlóereje maradjon, mint egy évvel korábban. A hitelkamatok természetesen nem csak az elmúlt egy évben emelkedtek, két év távlatából már jóval nagyobbra nyílhatna az olló, ugyanakkor így is látványos, hogy nem egész 1 százalékos kamatemelkedést közel 13 százalékos jövedelem-növekedés kompenzálhatna a jelenlegi, 16,4 százalékos inflációs környezetben.

Érdekességképp álljon itt egy kapcsolódó adat: Idén júliusban a kedvezmények nélküli nettó átlagbér 371 800 forint volt, a jövedelmek átlagosan nagyságrendileg 15 százalékkal növekedtek egy év alatt.

Ingatlanvásárlás állami támogatással

A családok számára az is nagyon fontos kérdés, hogy mire számíthatnak a lakástámogatások kapcsán, hiszen ezek szerepe óriási jelentőséggel bír a döntés mérlegelésében. 

A támogatási rendszer szintén hullámvasúton ül, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény és a Babaváró támogatási program is módosult szeptemberben, 2024-től pedig drasztikusan átalakul. Emiatt egyeseknek kedvezőbb lehet az ingatlancélokat jövőre halasztani, de a legtöbb család rosszabb helyzetbe kerülhet, melynek fő oka a CSOK megszüntetése a nagyobb településeken. 

Ötlet
A Bankmonitor legújabb kalkulátora épp ebben segít: megmutatja, hogy 2023-ban, vagy 2024-ben járnál jobban, ha a lakásvásárláshoz támogatásokat is igénybe vennél. Ezzel együtt azt is kiderítheted, hogy mennyi anyagi előnyt, vagy hátrányt jelenthet családodnak, ha a kivárás, vagy épp a cselekvés mellett döntesz.

Hogyan kerülj előnybe lakásvásárláskor?

A lakásvásárlás és a hozzá igényelhető jelzáloghitelek szempontjából tehát elsősorban a lakásárak, a hitelkamatok és a támogatások alakulása lényegesek, emellett pedig fontos, hogy az egyéni céloknak és élethelyzetnek megfelelően döntsünk. A lehető legkedvezőbb megoldást pedig nem csak akkor érdemes felkutatni, ha sürget az idő!

Bankmonitor tippek:

  • Találd meg a legkedvezőbb lakáscélú jelzáloghitelt és aknázd ki az elérhető állami támogatásokat a Bankmonitorral,
  • a kalkuláció után add le érdeklődésedet, szakértőink díjmentesen segítenek a legjobb lehetőség felkutatásában és az igénylési folyamatban is,
  • kiemelt partnerként lehetőség van egyedi kamatot elérni a bankoknál, amivel további milliókat spórolhatsz!
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés