Ide tedd a pénzed, ha félsz az átveréstől!

Ide tedd a pénzed, ha félsz az átveréstől!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-07-21 Frissítve: 2021-09-14
 

32 ezer Quaestor-kötvényes kapja vissza pénzét (vagy annak egy részét) a következő hetekben. Ez pedig azt jelenti, hogy a pénzügyi szolgáltatókban a legkevésbé sem bízó tízezreknek kell új befektetési vállalatot keresniük nagyon rövid időn belül. Hogyan találhatják meg a legbiztonságosabbat? Mire figyeljenek, hogy többé ne verhessék át őket át? Erre adunk tippeket az alábbiakban!

Azoktól, akik az elmúlt hónapok brókerbotrányaiban megégették magukat, egyáltalán nem lenne meglepő, ha visszakapott pénzükkel semmiféle kockázatot nem akarnának vállalni. És ne csak az eszközök árfolyam-ingadozására gondoljunk, hanem a szolgáltatók alkalmazásából adódó ún. partnerkockázatra is.

A téma pedig azért is igencsak aktuális, mert több mint egy hete folyik már a Quaestor-kötvényesek kártalanítása. Több, mint 32 ezer károsultnak kell tehát új befektetési vállalkozást választania a következő hetekben. A problémát pedig nem csak az jelenti, hogy a választék hatalmas, hanem az is, hogy ezek az emberek már jó eséllyel csak a legmegbízhatóbb partnerrel akarnak majd szóba állni.

A kockázatmentes befektetésekhez a legjobb

Azok számára, akik a visszaszerzett pénzük jövőjét teljes egészében az irányításuk alatt szeretnék tartani, a bankbetétek és az állampapírok jelenthetik a legjobb megoldást. Ez utóbbi eszközöket több forgalmazónál is megvásárolhatjuk, egy azonban éppen a biztonságossága miatt ugrik ki ezek közül. Ez nem más, mint a Magyar Államkincstár. Vonzerejét pedig az okozza, hogy az ott megvásárolt papírokra a magyar állam korlátlan tőke- és hozamgaranciát vállal.

Ha az állampapírokat nem itt, hanem egyéb forgalmazóknál vásároljuk meg, ezekre is a Beva 20 ezer eurónak megfelelő összegig szóló garanciája vonatkozik (ha adott forgalmazó tagja a Bevának).

Ha már némi kockázatot is vállalnánk

Ha hajlandóak vagyunk némi kockázatot is vállalni (csakis az eszköz árfolyam ingadozását tekintve), akkor a befektetési alapok jelenthetik a legjobb megoldást. Befektetési alapokat pedig akár a nagyobb bankoknál is tudunk venni. Ehhez nem kell más tennünk, mint adott intézménynél nyitni egy értékpapírszámlát, és a bank kínálatában szereplő legszimpatikusabb alapokra vételi megbízást adni.

1

De hogyan is válasszunk a bankok közül? A legegyszerűbben talán úgy, ha feltételezzük, hogy egy bank minél nagyobb, annál biztonságosabb. Hazánk bankjainak méret szerinti rangsorával (és a legjobb bankbetéti ajánlatokkal) bővebben foglalkoztunk már a közelmúltban. Ebből kiderült, hogy saját tőkéje alapján a legnagyobb részvénytársasági formában működő hazai bank az OTP, majd ezt követi a K&H és az UniCredit. (Ne felejtsük el viszont, hogy ezeken kívül számos külföldi óriásbanknak is van Magyarországon érdekeltsége, ezekhez képest még az OTP sajáttőkéje is eltörpül.)

Mivel azonban a bankok már mind a biztonság magas fokát jelentik, befektetési alapok vásárlásánál érdemes lehet egy másik szempontot is fontolóra venni: az elérhető befektetési alapok számát.

Az elérhető befektetési alapok választéka mellett ugyancsak fontos az értékpapírszámla költségeit is szemügyre venni, és a választásnál ezt is mérlegelni. Ezzel a témával azonban nem most, hanem egy hamarosan megjelenő cikkünkben foglalkozunk bővebben.

Mit tegyünk, ha részvényeket vennénk?

Ha visszakapott pénzünket elsősorban részvényekbe fektetnénk, és igen gyakran kereskednénk is azokkal, akkor a brókercégek között kell keresgélnünk. Bár részvényeket általában a bankoknál nyitott értékpapírszámlánkra is vásárolhatunk, a brókercégek egyéb szolgáltatásokkal is segítik ügyfeleiket. (A brókercégeknél ráadásul leggyakrabban állampapírokat és befektetési alapokat is megvásárolhatunk.)

A Quaestor-botrányban érintettek számára nyilvánvalóan nem jöhet szóba olyan szolgáltató, amely nem tagja valamilyen betétbiztosítás alapnak. Azonban itt ne csak a Bevára gondoljunk, hiszen vannak olyan szolgáltatók, amelyek egy külföldi cég fióktelepeként működnek hazánkban. Ilyen például a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe is, amelynek ügyfeleit nem a magyar, hanem belga betétbiztosítási alap védi, értékpapírok esetén 20 ezer, pénzeszközök esetén pedig 100 ezer eurónak megfelelő összeghatárig.

Hazánkban a brókercégek száma igen nagy (az MNB adatbázisában 21 szerepel), nem egyszerű tehát ezek között megtalálni a legbiztonságosabbat. Nagy megbízhatóságot jelenthet viszont, ha egy cég erős banki háttérrel rendelkezik. Ezzel pedig máris leszűkítettük a mezőnyt, hiszen hazánkban ennek a feltételnek mindössze két szereplő felel meg: az Erste Befektetési Zrt. és a már említett KBC Securities.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a többi szereplő ne lenne megbízható csak azért, mert nem áll mögötte egy bank. Például hazánk egyik legnevesebb pénzügyi szolgáltatója, a Concorde Értékpapír Zrt. mögött sem áll pénzintézet, mégis el tudta jelenlegi pozícióját. Hiszen már régóta őrzi vezető szerepét, és ennek köszönhetően még külföldi intézményi befektetők is nála tartják pénzüket.

És még egy jó tanács: ha a biztonság az elsődleges, semmiképpen ne hagyjuk, hogy az alacsony költségek megvezessenek bennünket! Mindenképpen vigyázzunk az online brókercégekkel, amelyek bár költségekben vonzónak tűnhetnek, mindenképpen magasabb biztonsági kockázattal bírhatnak.

Hirdetés
Hirdetés