Így örökölheti valaki az önkéntes nyugdíjpénztárban tartott pénzedet
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-03-28 Frissítve: 2021-11-09
 

Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás az öngondoskodás egyik legnépszerűbb módja. Éppen ezért számos olyan megtakarító lehet hazánkban, akit érdekel, mi lesz az ezekben összegyűjtött pénzével, ha vele történne valami. Mivel akár több évtizedre szóló megtakarításról beszélünk, mindenképpen jó letisztázni a legégetőbb kérdéseket. Ki örökli ezt a pénzt? Mikor jut hozzá az örökös? Kell belőle adózni? Erről olvashatsz az alábbiakban.

A nyugdíjcélú megtakarítások mindig hosszú időre, akár több évtizedre szólnak. Felelősségteljes megtakarítók nem engedhetik meg maguknak, hogy ne foglalkozzanak a legrosszabb – de sajnos reális – forgatókönyvvel is: mi történik az összegyűlt vagyonnal, ha a megtakarító meghal?

Nem mellékes például, ki kapja meg azt az akár több tízmillió forintra rúgó összeget, és hasonlóan fontos az is, hogy mennyit vesz le belőle az állam ilyen esetben.

Alapos és objektív összehasonlítás után arra a következtetésre jutottunk, hogy a legjobb nyugdíjcélú megtakarítás az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP).

Az alábbiakban ezért azt foglaljuk össze, mi történik az önkéntes nyugdíjpénztárban összegyűjtött vagyonnal, ha bekövetkezne egy tragédia.

Ha tudni szeretnéd, mekkora vagyont gyűjthetsz össze havi párezer forintos befizetésekkel, az alábbi kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatod.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Hirdetés

Hirdetés

Adómentesen juthatsz hozzá a teljes összeghez

Az első és legfontosabb, amit tudnod kell, hogy a megtakarító halála esetén az ÖNYP-ben összegyűjtött pénzt az örökös vagy a kedvezményezett teljes egészében megkapja. (Hogy mi a különbség az örökös és a kedvezményezett között, arra lejjebb kitérünk még.) Nem kell tehát utána adózni: amit valaki egyszer nyugdíjcélra félretett, halála esetén abból egy fillér sem megy az államnak.

Normál esetben pedig a nyugdíj előtti pénzkivételt számos szankció sújtaná. Kamatadót (15%) és EHO-t (27%) is fizetni kellene a kivett tőke után, nem is beszélve a várakozási időről, ami azt jelenti, hogy a befizetésekhez a megtakarítás első 10 éve során hozzá sem lehet nyúlni.

Amennyiben viszont a megtakarítóval tragédia történne, nem nézik, mennyi ideje futott a megtakarítás, az addig összegyűjtött pénzt kifizeti a pénztár. A nagy kérdés ezek után már csak az, hogy ki és mikor kapja ezt meg?

Itt fel kell hívnunk a figyelmed egy nagyon fontos dologra: ha szeretnéd, hogy halálod esetén a pénz viszonylag gyorsan egy hozzád közelálló személyhez jusson, mindenképpen nevezd őt meg kedvezményezettnek. Erre a megtakarítás kezdetekor, illetve bármikor később is lehetőséged van.

Még akkor is ajánlott így cselekedni, ha a megnevezett kedvezményezett lenne az ÖNYP törvényes örököse. A kedvezményezettek ugyanis minden szükséges dokumentum pénztárhoz való beérkezését követően, akár 15 napon belül megkapják a pénztárban gyűjtött teljes vagyont.

Erre azért van lehetőség, mert a számlán szereplő pénz ebben az esetben nem kerül bele a hagyatéki eljárásba. Ha viszont nincs megnevezve kedvezményezett, akkor a nyugdíjpénztári vagyon ugyanúgy részt vesz ebben, mint az elhunyt bármi más vagyontárgya. Ennek során nevezik meg az örökösöket, akik utána a megítélt részarány szerint jogosultak az összegyűjtött pénzre.

Az örökösök sem kapnak kevesebbet tehát, mint a kedvezményezettek, de egy hagyatéki eljárás akár hónapokig elhúzódhat, így ebben az esetben sokkal többet kell várni a kifizetésre. Nem is beszélve arról az esetről, ha a törvényes örökös személye nem egyezik azzal, akinek az ÖNYP tulajdonosa szíve szerint adta volna a pénzét.

Milyen formában kaphatod meg a pénzt?

A pénztárban gyűjtött vagyon tehát adómentesen jár neked, akár a kedvezményezett, akár örökös vagy. Ekkor viszont még döntened kell, hogyan is szeretnéd azt megkapni:

  • kérheted egyösszegű kifizetésként,
  • a pénzt áthelyezheted más, azonos típusú pénztárnál vezetett számládra, vagy
  • tagdíjfizetéssel vagy anélkül az adott pénztárban hagyhatod.

Azt kell tehát eldöntened, hogy az eredetileg nyugdíjcélra félretett pénzt Te is nyugdíjcélra akarod-e fordítani, vagy nagyobb szükséged van rá már a jelenben is. Azt mindenképpen tartsd fejben, hogy amennyiben a nyugdíjcélú megtakarítás mellett döntesz, a nyugdíjkorhatár elérése előtt komoly adóterhek mellett férhetsz majd csak hozzá a pénzedhez.

A nyugdíj előtti kifizetésekről az „Önkéntes nyugdíjpénztár: fél millió forintot nyerhetsz nyugdíj előtti kivétellel is” című cikkünkben olvashatsz bővebben.

Hirdetés
Hirdetés