Így üthetted meg a főnyereményt 2017-ben – Vajon idén is beválik a recept?

Így üthetted meg a főnyereményt 2017-ben – Vajon idén is beválik a recept?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-01-03 Frissítve: 2021-08-06
 

Arról még csak találgatni lehet, hogy befektetések terén az új esztendő mit tartogat számunkra, ugyanakkor a 2017-es év eredményeit már pontosan látjuk. Ugyan tavaly a kockázatmentes hozamok tovább csökkentek, nagyobb kockázatvállalás mellett még megüthetted a főnyereményt. Gyűjtésünkből azonnal kiderül, hogy milyen hozamot érhettél el a különböző befektetésekkel.

Használd befektetési alap keresőnk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

A kockázat nélkül elérhető hozamok terén a 2017-es év sem hozott fordulatot, hiszen a bankbetétek továbbra is átlagosan 0,5% körül hoztak, így a lakossági befektetők a magasabb hozamot kínáló állampapírok iránt érdeklődtek leginkább. Az előzetes statisztikák alapján is az látszik, hogy minden 2. forint az állampapírokban landolt 2017-ben.

Ugyanakkor az állampapírok kamatai sem maradtak változatlanok köszönhetően a tavaly év eleji, illetve évközi kamatcsökkentéseknek. Ennek a hatására az egyéves állampapírt 2%-os, míg az állampapír palettán legmagasabb hozamú 5 éves prémiumot 3,8%-os kamat mellett érhetted el az év végéig. Ugyanakkor újdonság volt, hogy megjelent a kétéves állampapír is a maga 2,5%-os kamatozásával. Az idei évben már a lakosság részéről sem a fél-egy éves lekötések voltak a legnépszerűbbek, hanem egyre inkább a hosszú állampapírok felé fordultak a magasabb hozam reményében (a kétéves és prémium állampapír fogyott rendkívül jól 2017-ben).

Természetesen a befektetési alapokat sem hagyhatjuk le a listánkról, mert könnyen előfordulhat, hogy az alacsony hozamok miatt valamilyen alappal próbáltál szerencsét. A 2017-es eredmények alapján tisztán látszik, hogy az egyes befektetési alapkategóriák és a különböző alapok között is óriási volt az eltérés a hozamokat illetően.

A legnépszerűbbnek tavaly is az abszolút hozamú alapok számítottak a korábbi jó teljesítményüknek köszönhetően, ám 2017 nem igazán kedvezett számukra. Egy év alatt átlagosan 2,5%-os hozam üthette a markod, ha ilyen alapod volt. Persze az átlag sokat torzít, ezért érdemes két a szélsőértéket is megnézni: a legrosszabb alap -9,7%-os, míg a legjobb 16,6%-os hozamot ért el.

A szintén slágernek számító vegyes alapok átlagosan 3,78%-os éves hozamot értek el, de a részvénykitettség függvényében ez is jelentős szórást mutat. Ugyan a részvényalapok, vagy a közvetlen részvénybefektetések csak egy szűkebb befektetői kör számára vonzóak, viszont a 2017-es év egyértelműen ezeknek kedvezett. A részvényalapokkal átlagosan 13,7%-ot zsebelhettél be, ráadásul a közép-európai piacokra fókuszáló alapokkal még 40%-ot is kereshettél. Ehhez hozzájárul a kedvező széljárás, hiszen a nemzetközi részvénypiacok tavaly mindenkori csúcsaikat múlták felül, de a magyar- és a lengyel részvénypiac is folytatta a kiemelkedő szériát.

Hirdetés

Hirdetés

Ezt várhatod 2018-ban a befektetésektől

A hozamkörnyezet gyökeres változására idén sem számíthatsz, vagyis az alacsony kamatok továbbra is velünk maradnak. Ugyanakkor különösen érdekes lehet a lakossági állampapírok hozamainak alakulása, a nagyobb kockázatot vállalók számára pedig az, hogy a hazai és nemzetközi tőzsdéken mi fog történni.

A lakossági állampapírokkal tulajdonképpen az államot finanszírozod meg és mivel a vonzó feltételek miatt az emberek őrült ütemben vásárolják, a teljes államadósságon belül már a 25%-ot is elérte a lakossági papírok aránya. Ez pedig azért fontos, mert az Államadósság Kezelő Központ vezetője szerint ez a lakossági arány már elegendő az egészséges finanszírozási szerkezethez. Ezután persze felmerül a kérdés, hogy meddig szeretnék fenntartani a nagylelkű kamatokkal kínált lakossági állampapírokat. Márpedig a nagy érdeklődésre való tekintettel nagyon könnyen előfordulhat, hogy az idei évben alacsonyabb állampapír kamatokkal találkozol (például a prémiumnál a felár 2017 után újra csökkenhet, akár jelentősebben is). Mindenesetre a parlagon heverő pénzeket érdemes lehet minél hamarabb befektetned.

A részvénypiacokkal kapcsolatban már 2017-ben is sok elemző a vészharangot kongatta és egy közelgő visszaesést vizionált. Ennek az esélye továbbra is ott van a levegőben a magas árazások miatt, mindenesetre elképzelhető, hogy az emelkedés egy darabig még folytatódik. Ugyanakkor anélkül, hogy találgatásokba mennénk bele, annak mindenképp légy tudatában, hogy veszteségbe is fordulhat a befektetésed. Különösen, ha valamilyen egyedi részvénybe fektettél, például a hazai kispapírokból vásároltál be.

Ugyan tavaly az abszolút hozamú alapok teljesítménye viszonylag szerény volt, mégis jó szolgálatot tehetnek, ha a védelem fontos a számodra. Ezek az alapok szabadon mozoghatnak az egyes befektetések között, sőt még akár az esésből is hasznot húzhatnak. Egy zuhanó piaci környezetben nyilvánvaló, hogy néhány százalékos nyereség is többet ér, mintha kétszámjegyű mínuszba futnál bele.

Nézz utána a legjobb befektetési alapoknak a keresőnk segítségével!

Hirdetés
Hirdetés