Így vehetsz fel lakáshitelt 2019-ben!

Így vehetsz fel lakáshitelt 2019-ben!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-01-23 Frissítve: 2021-08-06
 

2018-ban nemcsak a lakáspiac felfelé ívelése folytatódott, hanem ezzel párhuzamosan a lakáshitelek iránti érdeklődés is jelentősen felpörgött a lakosság részéről. Minden össze is állt, ami a lakásvásárláshoz kellhet, hiszen a rendkívül olcsó hitelkamatok mellett több támogatási forma segíti a lakáscélod megvalósulását. De vajon mit vár el a bank, mekkora önerővel kell rendelkezni és mennyi hitelt kaphatsz átlagemberként? Megnéztük, hogy mire számíthatsz, ha lakáshitel felvételére adnád a fejed! Népszerű cikkünket 2019-es információkkal frissítettük. (Cikkünket 2019. január 14-én frissítettük.)

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Ebből válogathatsz, ha lakáshitelt keresel

Ugyan az ingatlanárak az egekben vannak, de az alacsony lakáshitel kamatok egyelőre segítik a vásárlókat. Ráadásul a bankok kínálata is igen szélesnek mondható, így sokféle élethelyzethez akadhat számodra kedvező megoldás. Arra kell számítanod, hogy azok a hitelek a legolcsóbbak, ahol a törlesztőd éven belül is változhat, míg a valamivel drágább opciót a fixált hitelek jelentik, ahol a törlesztő több évre (akár a futamidő végéig) kiszámítható marad.

Hirdetés
Hirdetés

Ennek kell megfelelned, hogy hitelhez juthass

Mielőtt belevágnál a lakáshitelbe, érdemes feltérképezned, hogy általánosságban mire számíthatsz. Azt tudd már az elején, hogy a lakáshitel alapvetően időigényes, sok ügyintézést valamint dokumentációt igénylő procedúra. A tapasztalataink alapján a legjobb esetben is a hitelkérelem beadását követő 4-6 héten belül juthatsz el a folyósításig. Ez a folyamat egy hitelszakértővel könnyíthető meg lényegesen, aki már tudja, milyen elvárásokat támasztanak az egyes bankok, így a dokumentációt is előkészíti (a Bankmonitornál kollégái ingyenesen állnak a rendelkezésedre a lakáshitel teljes ügyintézésében!).

Ami a konkrétumokat illet, két alapvető tényező befolyásolja a mozgásteredet, mégpedig a megvásárolni kívánt ingatlan értéke, és természetesen a jövedelemi háttered. Ezt a hitelbírálat során vizsgálja meg részletekbe menően a bank, így az értékbecslés során felméri az ingatlan paramétereit, valamint megnézi, hogy milyen jövedelmet tudsz igazolni. Persze ilyen tekintetben minden hiteligény egyedi, mégis vannak olyan általános szabályok, amelyeket figyelembe vesz a pénzintézet:

  • A hitel maximális összege nem lehet több, mint az ingatlan piaci értékének 80%-a, viszont az általános gyakorlat alapján a bankok a fedezetül felajánlott ingatlan legfeljebb 60-70%-áig mennek el. A fennmaradó összeget pedig önerőként kell előteremtened a lakásvásárláshoz.
  • Emellett azt is figyelembe kell venni, hogy az összes havi törlesztésed nem haladhatja meg a jövedelmed 50%-át (400 ezer forint jövedelem fölött 60%-át). Fontos tudnod, hogy a jövedelmed nagyobb részét fordíthatod hiteltörlesztőkre, ha hosszabb kamatperiódusú, kevésbé kockázatos hitelt választasz. Ezzel a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) korláttal azt kívánják elérni, hogy egy esetleges kamatemelésnek jobban ellen tudjanak állni az adósok. 

Nézz utána a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával, hogy melyik az élethelyzetednek megfelelő lakáshitel!

Ergo, amennyiben 20 milliót ér a kiszemelt ingatlan, a legjobb esetben is 12-16 millió forintot kaphatsz a banktól, ráadásul, ha egy 200 ezer forintos jövedelmet veszünk alapul, akkor akár 100-120 ezer forint fordítható havonta hiteltörlesztésre.

Ne feledkezz el az állami ingyenpénzről sem!

Mielőtt belecsapnál a hitelbe, már csak azért is érdemes szétnézned, hogy van-e olyan támogatás, ami extraként kihasználható az önerő és a lakáshitel mellett.

A családok számára a legjelentősebb állami támogatási forma minden bizonnyal a CSOK, ami a lakáscéltól és vállalt illetve meglévő gyermekek számától függően 600 ezertől 10 millió forintig terjedő vissza nem térítendő állami támogatást jelent.

Fontos segítség a vissza nem térítendő állami támogatás mellett a CSOK-hitel, ami már a 2 gyermekes családok számára is elérhető: a 2 gyermekesek 10 millió Ft, míg a 3 gyermekesek 15 millió Ft kedvezményes, 3% végig kamatú hitel felvételére jogosultak építéskor, újépítésű ingatlan vásárlásakor.

Lényeges információ, hogy a lakáshitelnél vállalt gyermek esetében önerőként csak 2 magyarországi bank veszik figyelembe jelenleg a CSOK-ot, ám már megszületett gyermekek esetében önerőként minden probléma nélkül felhasználható.  

A CSOK-hitel sajátosságai

A CSOK-hitelek legfontosabb előnye a teljes futamidő alatt érvényes fix 3 százalékos kamat, amit az állam által adott kamattámogatás tesz lehetővé. A CSOK-hitelek kamata ezzel nagyjából fele a támogatás nélküli fogyasztóbarát vagy piaci alapú, egész futamidőre rögzített kamatozású lakáshitelekének. Ez mind az induló havi törlesztők, mind a teljes visszafizetés összegét illetően komoly árelőnyt jelent, vagyis a CSOK-hiteleknek – ebből a szempontból – kizárólag a kockázatosabb, rövid kamatperiódusú hitelek lehetnek versenytársai.

Ha nem vagy jogosult a CSOK-ra, akkor sincs veszve semmi! Nézd meg kalkulátorunkkal, hogy ebben az esetben milyen lakáshitelt kaphatsz!

A CSOK-hiteleknél nem elég hitelképesnek lenni, a CSOK feltételeinek is meg kell felelni! (Itt megnézheted, hogy miért bukják el legtöbben az állami támogatást.) Ha ezt sikerül kipipálni, akkor a háromgyermekesek – az akár 15 millió forint CSOK-hitel mellé – 10 millió forint vissza nem térítendő támogatásra számíthatnak, míg a kétgyermekesek – a 10 millió forint maximálisan felvehető kedvezményes hitel mellett – 2,6 millió forint támogatást kapnak. (Persze csak akkor, ha újépítésű lakást vásárolnak vagy lakóingatlant építenek.) 

Mit csinálj a régi, drága lakáshiteleddel?

Aki évekkel ezelőtt vett fel lakáshitelt, előfordulhat, hogy a jelenleginél magasabb kamatszintet fizet. Ebben az esetben sincs minden veszve,  ugyanis lehetőséged van lecserélni a régi hiteled olcsóbbra. A lehetőségeidet a Hitelkiváltás Kalkulátorral nézheted meg.  

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés