Íme a NAV adatai: ennyi pénzt kaptak vissza a megtakarítók!

Íme a NAV adatai: ennyi pénzt kaptak vissza a megtakarítók!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-04-12
 

Kérdésekkel fordultunk a NAV felé, akik készségesen megmondták, hogy a megtakarítók melyik évben mennyi pénzt kaptak vissza a befizetett adójukból.

Alig 1 hónap múlva elérkezik az adóbevallások benyújtásának határideje, amely egyúttal az öngondoskodási célú adóvisszatérítések igénylésének határidejét is jelenti. A Bankmonitor most utánajárt, mennyire volt népszerű az utóbbi években az adóvisszatérítési lehetőség. Egy biztos: ez az állami támogatás egyedülálló alkalmat biztosít a fizetendő személyi jövedelemadó csökkentésére.

Hányan kaptak adóvisszatérítést az utóbbi években?

A NAV megkeresésünkre küldött válaszából kiderül, hogy 2015-től 2023-ig hány fő részesült adóvisszatérítésben a pénztári tagságának, a nyugdíjbiztosítási szerződésének vagy a NYESZ-számlájának köszönhetően. Örömteli hír, hogy a vizsgált időszakban a létszám jelentős növekedését láthatjuk.

A legtöbben az önkéntes nyugdíjpénztári vagy egészségpénztári tagságuk révén voltak jogosultak a személyi jövedelemadójuk egy részének visszaszerzésére, ők 2023-ban összesen 716 500 főt tettek ki. 2015-ben még csak 424 ezer főről beszélhettünk, tehát a szektor jelentős bővülést (+69%) produkált.

Hasonlóan nagyot meneteltek az SZJA-törvény szerinti nyugdíjbiztosítások is, itt tavaly 365 001 fő volt jogosult az adójóváírásra. Ráadásul ez állomány a nulláról indult 2014-ben, hiszen ekkortól létezik a nyugdíjbiztosításokhoz kapcsolódó visszatérítés.

A NYESZ-tulajdonosok száma ezzel szemben gyakorlatilag stagnált, tavaly 31 308 fő kaphatott adóvisszatérítést ezen a jogcímen, míg 2015-ben ők kb. 29 ezren voltak.

Jó tudni
A 2022-es látványos visszaesések hátterében az áll, hogy abban az évben rendkívüli adóvisszatérítésben részesültek a gyermekes családok, így sokaknak nem maradt visszaigényelhető adójuk.

Hirdetés

Hirdetés

A támogatás összege is jelentősen növekedett

A létszámokkal együtt a kifizetett támogatások összege is erősen nőtt 2015. óta. Tavaly az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári tagok 32,64 milliárd forintot, a nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfelek 19,27 milliárd forintot, míg a NYESZ-tulajdonosok 2,24 milliárd forintot tehettek zsebre ebből a forrásból.

A vizsgált időszak elején, 2015-ben a pénztártagok még csak 10,2 milliárd forintot kaptak, a NYESZ-számlákra és a nyugdíjbiztosításokra pedig kb. 2-2 milliárd forint kifizetés érkezett. Ha tehát összehasonlítjuk a 2015-ös és a 2023-as összesített kifizetéseket, közel négyszereződést tapasztalunk 8 év leforgása alatt.

A létszámok és a kifizetések alapján az átlagos visszatérítési összegre is következtethetünk. Például a nyugdíjbiztosításokra tavaly átlagosan 52 800 forint adójóváírás érkezett, ami a megtakarítók részéről pontosan 22 ezer forintos havi átlagos befizetést feltételez, hiszen az adóvisszatérítés mértéke az éves befizetések 20%-a.

Hasonlóképpen a NYESZ-számlákon jóváírt 71 500 forintos átlagos támogatás alapján azt mondhatjuk, hogy a számlatulajdonosok tavaly átlagosan kb. 358 ezer forintot tettek félre nyugdíjcélra. A NAV számunkra küldött adataiból az is kiszámítható, hogy egy pénztártag 2023-ban átlagosan 45 600 forint állami támogatásban részesült, miközben az önkéntes nyugdíjpénztári számlákra átlagosan havi 16 600 forint befizetés érkezett, az egészségpénztári számlákon pedig havi 14 ezer forintot tehettek félre a megtakarítók.

Hogyan lehet igénybe venni ezt a támogatást?

A megtakarítási számlákra kapható adójóváírás felettébb erős érv az öngondoskodás mellett. Ez a támogatás akár évi 280 ezer forint személyi jövedelemadó-visszatérítést biztosíthat, feltéve, hogy a megtakarító képes maximálisan kihasználni a támogatott lehetőségeket. Fontos, hogy a támogatás csak azoknak jár, akik fizetnek SZJA-t, tehát például a katás vállalkozók befizetett adó hiányában nem részesülhetnek ebben a támogatásban.

Akik fizetnek SZJA-t, és 2023-ban teljesítettek befizetést az egészségpénztári, önkéntes nyugdíjpénztári, nyugdíjbiztosítási vagy NYESZ-számlájukra, ők most az adóbevallásuk benyújtásakor jelezhetik az adóvisszatérítésre szóló igényüket. A legtöbb esetben a NAV-nak elegendő adat áll a rendelkezésére az adóbevallási tervezet hibátlan összeállításához, így általában az adóvisszatérítési igény is helyesen szerepel a tervezetben. Mindenesetre ezt érdemes leellenőrizni, hogy a 30 napos határidő végéig valóban problémamentesen megérkezzen az utalás a megtakarítási számlákra.

Kalkulálj
Indítsd el még ma a saját megtakarításodat, és használd ki az elérhető 20%-os állami támogatást!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés