Jó adós vagyok, mégis csak 5-ből 1 bank ad lakáshitelt! Miért?

Jó adós vagyok, mégis csak 5-ből 1 bank ad lakáshitelt! Miért?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-08-07 Frissítve: 2016-08-05
 

Hiába néztél ki magadnak egy szimpatikus lakáshitel ajánlatot, extrém esetben az is előfordulhat, hogy csak egyetlen egy bank hajlandó neked kölcsön adni. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, például a vállalkozók, kismamák jövedelmén, külföldi munkabéren, vagy a CSOK-on is elbukhat az elképzelés!

EVA-s, KATA-s vállalkozásom van

2 nagybank is bezárja kapuit, ha KATA kereteiben adózó vállalkozásból igazolsz jövedelmet. Így ha vállalkozó, vagy cégtulajdonos vagy, nem biztos, hogy az általad kiszemelt banknál fogsz lakáshitelt felvenni, és kénytelen leszel más bank ajánlatait összevetni. EVA, KATA, osztalék jövedelmek kapcsán korábban már részletesen összeszedtük, hol mire számíthatsz.

Külföldön dolgozom évek óta

Ugyanez a helyzet a külföldi jövedelem esetén, de itt „csak” 1 nagybank esik ki a körből. Az viszont nagyon nem mindegy, melyik országból igazolod a munkabéred, és az sem, hogy külföldön alkalmazott vagy vállalkozó vagy. Több esetben előre meg sem lehet mondani, meghitelez-e adott bank, mert csak a bírálatkor, az összes jövedelmet igazoló, és egyéb papír beadásakor tudnak erről dönteni.

Hirdetés

Hirdetés

Kismama vagyok, még két-három hónapig dolgozom

Finoman szólva is kellemetlen helyzetbe kerülhet sok család, házaspár, amennyiben úgy szeretne lakáshitelt igényelni, hogy a még aktív dolgozó anyuka már állapotos. Ez esetben ugyanis a legtöbb bank már nem fogadja el a terhes anyuka jövedelem igazolását, tudván, hogy pár hónapon belül csökkenni fog a bevétele.

Többen felhördülhetnek ezen, mondván, hogy a futamidő alatt bárki elveszítheti a munkahelyét, mégis kap hitelt! Nekik szeretnénk segítségül megjegyezni, hogy a bank is tisztában van ezzel, de ez egy előre nem látható esemény. Az pedig, hogy anyuka szülési szabadságra, majd GYES-re, CSED-re megy, az elég egyértelmű…

Lakáshitel felvétel előtt mindenképpen ki kell térni a részletekre is, és személyre szabott ajánlatot kérni. A Bankmonitor lakáshitel szakértői ismerik a bankok gyakorlatát, így segíteni tudnak a választásban is. Az alábbi kalkulátorban megnézheted az aktuális ajánlatokat, majd ingyenesen kérheted szakértőink segítségét!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Fix kamatot szeretnék a futamidő végéig

Jó hírünk van azoknak, akik a biztonságosabb lakáshitelek felé kacsintgatnak! Az elmúlt hónapokban megszaporodott azon bankok száma, ahol már 10 évre is rögzíthető a lakáshitel kamata. Azonban még mindig nem teljes a lefedettség ezen a téren, és a 15, illetve 20 évig fix hitel esetén még van hova felzárkózni:

20160807_kamatperiodusok

A kamatperiódus kiválasztásának kérdését ne bagatellizáljuk el! Bár a legolcsóbb, és gyakran változó kamatozású lakáshitelek törlesztőrészlete 25%-kal olcsóbb, már 3,5%-os kamatemelkedés esetén fordul a kocka a hosszú távon fix hitelek javára!

CSOK-ot is szeretnénk, mégpedig úgy, hogy…

A CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) kapcsán sincsenek egységes állásponton a pénzintézetek. Van, ahol az önerő részeként is elfogadják, míg máshol erről szó sem lehet.

Ráadásul több helyen azt is kikötik a bankok, hogy ha CSOK is és lakáshitel is szükséges a megvalósításhoz, azt csak házon belül bonyolítják le. Megjegyezzük, hogy a CSOK szabályai szerint ez nem előírás, és ha a CSOK-ot és a lakáshitelt két különböző bank adná, kötelesek lennének az ügyintézés során együttműködni…

Vályogházat vennénk

A hitelbírálat során az egyik legfontosabb tényező, hogy milyen ingatlant kínál fel az adós fedezetként, hiszen legrosszabb esetben (amennyiben nem fizet) ebből nyeri vissza a bank a tartozást, vagy annak egy részét. Emiatt nincsenek könnyű helyzetben a vidéki vályogházat választó érdeklődők. Banki szemmel ezek az ingatlanok kockázatosabbak, mivel szerkezetileg is kifogásolható, illetve értékesíteni sem egyszerű azokat. Ebből kifolyólag sok banknál labdába sem rúghatnak a vályogház szerelmesei.

Olcsó házikóban gondolkodunk vidéken

Az előző ponthoz kapcsolódva a túl olcsó ingatlan sem a bankok kedvence. Konkrétan kikötik, hogy legalább 3, 4, 5 millió Ft értékű ingatlan jöhet szóba, amire lakáshitelt hajlandóak adni. Ha valaki a bank által megszabott minimális érték alatti ingatlant vásárolna, másik (pl. szülői) ingatlant ajánlhat fel helyette fedezetként.

Nincs önerőnk, de a szülők házát is be tudjuk vonni

Ha például egy fiatal pár megtalálta közös otthonát, és az alacsony lakáshitel kamatokat kihasználva most meg is vásárolná azt, legalább 20%-os önerőt szükséges hozzá felmutatni. Amennyiben ez nem áll rendelkezésükre, pótolható CSOK támogatással – bizonyos megkötésekkel – , vagy felajánlhatnak egy második ingatlant is fedezetként, mondjuk a szülők házát.

Ekkor a két ingatlan értéke összeadódik, és ez alapján magasabb kölcsönre jogosultak. Ehhez természetesen a jövedelemmel is meg kell felelni, és semmiképp nem kaphatnak több hitelt, mint amennyi a vásárláshoz szükséges. Ez a gyakorlat nem minden bankra igaz, így számukra szintén kevesebb pénzintézet kínál megoldást.

Egy szó mint száz, mindig járd körbe a lehetőségeidet a hitelfelvétel előtt, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések!

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés