Jó döntés most kivárni a megtakarítással, befektetéssel?

Jó döntés most kivárni a megtakarítással, befektetéssel?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-08-18
 

Ha van megtakarított pénzed, akkor biztosan téged is érdekel, érdemes-e kivárni a mostani bizonytalan helyzetben. Ebből a cikkből megtudhatod, kifizetődő volt-e a múltban a kivárás stratégiája.

Infláció, forintgyengülés, recesszió, válság – ezek a szavak már mindenkinek ismerősek lehetnek, mindegyiket sokszor halljuk a hírekben. A többség számára nem sok jót sugallnak. Ilyen körülmények között most számos kérdés felmerülhet azokban, akik hosszú távú, rendszeres befektetésben gondolkodnak:

  • Érdemes most befektetnem, vagy jobb a kivárásra játszani?
  • Van-e mód arra, hogy megvédjem a pénzem értékét?
  • Milyen hosszú távú megoldásokban gondolkodhatunk a mostani bizonytalan helyzetben?

Ebben a cikkben a fenti kérdésekre keressük a választ.

Most is van értelme befektetni a pénzünket?

A Bankmonitor állásfoglalása szerint egy válságban is racionális stratégia a tartalékok felhalmozása és a megtakarítások előtérbe helyezése. Ha valamikor, pont a jelenlegi helyzetben kiemelt szerepe van a megtakarításnak, a saját biztonságunk érdekében. Amennyiben rendelkezünk megfelelő mennyiségű likvid tartalékkal (ennek mértékét a szakértők 3-6 havi kiadásra elegendő összegre teszik), akkor az azon felüli pénzösszegeket célszerű kamatoztatni. Így van esély arra, hogy kivédjük a rekordmagas inflációt.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen tényezőket kell szem előtt tartani?

A jelen helyzet bizonytalanságai miatt kulcskérdés a befektetési időtáv. Rövid távon komoly hozamot elérni most szinte lehetetlennek tűnő feladat. A Bankmonitor szakértői szerint az ingatlanpiacon a növekedés lassulásának jelei láthatók. Az MNB állásfoglalása szerint átlagosan 18 százalékkal túlárazottak az ingatlanok. A részvénypiacokon is jelentős esések történtek idén: 2022. január eleje óta az amerikai SP500 tőzsdeindex 10 százalékot esett, a német DAX index 13 százalékot. Hazai vizekre kitekintve például az OTP részvény majdnem 40 százalékot zuhant. És ami a legfontosabb, hogy nem látjuk előre a jövőt, nem tudhatjuk, hol lesz az esés vége.

Amit tudunk, hogy a piaci előrejelzések szerint a következő évben recesszió (lassulás) várható a gazdaságban. Éppen ezért most érdemes akár 8-10 évre előre tekinteni, és közép- vagy hosszú távú befektetésben gondolkodni. A múltbeli tapasztalatok alapján megállapítható, hogy egy válság/recesszió után jellemzően 1-2 év alatt rendeződni tud a gazdasági környezet, ami után 5-6 év ismét a növekedésről szól. Akik nem szeretnének kockáztatni, és rövidebb távon esetleg árfolyamveszteséget elszenvedni, nekik megfontolandó alternatívát jelenthetnek például a lakossági állampapírok. Némelyik állampapír arra is lehetőséget biztosít, hogy a befektetésünk kamatozása lekövesse az inflációt.

Az időtáv mellett fontos szempont továbbá a „diverzifikáció”, azaz kockázatmegosztás. Érdemes a hosszú távú befektetéseinket megosztani eltérő típusú eszközökbe: iparág, deviza és földrajzi kitettség szerint.

A múltban sok pénzt veszített, aki kivárásra játszott!

Nézzük meg egy konkrét múltbeli példán keresztül, mi történt akkor, ha valaki válságos időben kezdte el a megtakarítást, illetve mit ért el az a személy, aki kivárta, amíg a gazdasági helyzet rendeződött! Az alábbi ábra azt mutatja, milyen eredményre vezetett a két különböző stratégia az 1998-as orosz válság idején. (Ez a válság okozta az eddigi legnagyobb visszaesést a magyar BUX-részvényindexben.)

Az 1. opció szerint a megtakarító az 1998-as válság elején elkezdte a befektetést. Havonta 7655 forintot fektetett be a magyar részvénypiacba, ezt az összeget pedig minden évben növelte az adott évi bérnövekedéssel. Mostanra így a havi befizetéseinek mértéke 41 522 forintra nőtt. Kihasználta továbbá a nyugdíjcélú megtakarítások után elérhető 20 százalékos állami támogatást. A 2. opciót választó megtakarító hasonlóképpen járt el, azzal az egy különbséggel, hogy kivárta azt a két évet, amíg a piac helyreáll, és csak utána kezdett el félretenni és befektetni.

Jobban járt az a magyar befektető, aki az 1998-as orosz válságban nem akart kivárni.

Látható, hogy a teljes befizetés szempontjából mostanra 1,3 millió forinttal jár előrébb az 1. opciót alkalmazó megtakarító.  Ugyanakkor a számlaegyenlegben már 5,1 millió forint előnye van, amely jelentős részben annak köszönhető, hogy a futamidő elején ő alacsony árfolyamon tudott vásárolni. Kijelenthetjük tehát, hogy 1998-ban nem érte meg kivárni, mivel a nagy gazdasági válságban indított hosszú távú megtakarítás lényegesen nagyobb nyereséget eredményezett.

Tőzsdei berkekben elterjedt gondolat, hogy akkor vegyünk, amikor már mindenki más elad, azaz menjünk szembe a tömeggel. Nem elhanyagolható szempont, hogy most a legtöbb eszközosztályba olcsóbban lehet ,,bevásárolni” / befektetni, mint például egy évvel ezelőtt. Persze azt megjósolni, hogy hol lesz a legjobb beszállási pont, hol érik el a piacok a mélypontot, lehetetlen. Ha tudnánk, akkor nagyon könnyű lenne a meggazdagodás. Éppen ezért fókuszáljunk a hosszú távú, diverzifikált stratégiára.

Kalkulálj
Jelentkezz hozzánk díjmentes tanácsadásra, ahol szakértőinktől személyre szabott befektetési stratégiát kaphatsz, különös tekintettel az inflációs kockázat kivédésére! Ha egy hosszú távú nyugdíj-előtakarékoskodásban gondolkodsz, akkor a befizetéseidre évi 20 százalék adójóváírás is kihasználható.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés