Kamatcsökkenés a céges hitelpiacon: 2 százalék alatt is van kölcsön, euróban

Kamatcsökkenés a céges hitelpiacon: 2 százalék alatt is van kölcsön, euróban
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-06-02 Frissítve: 2022-06-10
 

A vállalati forinthitelek kamata áprilisban meredeken tovább emelkedett. Az euróban folyósított kölcsönöknél ugyanakkor csökkentek a ráták az MNB friss jelentése szerint. Azoknak a cégeknek, amelyek rendelkeznek természetes fedezettel – van például devizában bevételük – egyre kevésbé érdemes forintkonstrukciók közül válogatniuk, devizában viszont találhatnak még attraktív ajánlatokat. Mutatjuk a friss adatokat.

A vállalati forinthitelpiacon úgy tűnik tényleg szigorításba kezdtek a bankok: az egymillió euróérték alatti forinthiteleknél az új szerződések kamata átlagosan 1 százalékkal volt magasabb áprilisban, mint egy hónappal korábban, elérte a 8,48 százalékot. A változás mértéke annak fényében különösen erőteljesnek értékelhető, hogy mindeközben az ezen a piacon irányadó 1 és 3 hónapos Budapesti Bankköz Hitelkamatláb (a Bubor) ennek az értéknek durván a negyedével (25-28 bázisponttal) kúszott „csupán” feljebb.

A nagyobb összegű (egymillió euróérték fölötti) forinthitelek esetében ennél mérsékeltebb ütemű, 40 bázispont volt az átlagos ráta növekedése a Magyar Nemzeti Bank kamatstatisztikája szerint.

Hirdetés

Hirdetés

Mérséklődő kamatszintek az euróhiteleknél

Euróban ugyanakkor mindkét kategóriában csökkentek az átlagkulcsok. Az egymillió euróérték alatti hiteleknél 28, az ennél magasabb összegű kölcsönöknél 15 bázisponttal alacsonyabb lett az átlagkamat áprilisban mint egy hónappal korábban. A változás eredményeként a kisebb összegű euróhiteleknél ismét két százalék alá ért az átlagkamat, 1,91 százalék lett. Az magasabb összegű kölcsönöknél 2,28 százalékot tett ki.

A forint és euróhitelek kamatkülönbözetét látva azoknak a cégeknek, amelyek rendelkeznek az eurohitelek felvételéhez természetes fedezettel – van bevételük euróban például – hitelfelvételi tervek esetén mindenképpen célszerű áttekinteni a bankok devizahitel-ajánlatait. Az aktuális kondíciókról tájékozódhatsz a Bankmonitor vállalati hitelkeresője használatával, de szakértőink is rendelkezésedre állnak, ha elakadnál.

Érdeklődj szakértőnknél
Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Bankmonitor
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

Felfelé kúszik a betétek kamata

A nem pénzügyi vállalatok továbbra is egyre növekvő összegeket helyeznek el forintbetétben, egyre magasabb kamattal. Az áprilisi 5,31 százalékos átlagkamat közel fél százalékponttal magasabb a márciusinál.  

Az euróbetétekre kötött új szerződések átlagkamata 28 bázispontos emelkedés után áprilisban ismét a pozitív tartományba (0,02 százalékra) kapaszkodott.

 

Hirdetés
Hirdetés