Kisebb lesz az infláció – Ezért éri meg alacsony kamat mellett is megtakarítani!

Kisebb lesz az infláció – Ezért éri meg alacsony kamat mellett is megtakarítani!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-09-24
 

Az MNB mai napon kiadott jelentése szerint jóval alacsonyabb lesz az infláció, mint pár hónappal korábban gondolták. Ez nem csak azt jelenti, hogy a mindennapi élet kiadásai lassabb ütemben fognak növekedni, hanem azt is, hogy megtakarításaink hozamából is jóval kisebb részt veszítünk el pénzünk vásárlóerejének csökkenése miatt. Akár tízezrekkel is jobban járhatunk, ha jó helyen kötjük le a pénzünket. Ha viszont nem jól választunk, könnyen negatív infláció alatti hozamunk lesz a legbiztonságosabb megtakarítások mellett is. Segítünk elkerülni!

A vártnál is alacsonyabb lesz az infláció az MNB mai napon kiadott Inflációs jelentése alapján. A negyedévente megjelenő kiadvány szerint már csak 2017 második felére látják reálisnak a középtávú cél, vagyis a 3%-os infláció elérését.

A jelentés szerint az idei évben nem fog emelkedni a fogyasztói árszínvonal. Ezeken a várakozásain is rontott tehát jegybank, mivel júniusban még 0,3%-os átlagos inflációt várt az idei évre. Az alacsonyabb infláció viszont egyben azt is jelenti, hogy az eddig vártnál magasabb lesz a megtakarítók infláció fölött realizálható kamata (reálkamat), azaz a pénz valós értéknövekedése. A bankbetétek és állampapírok kamatai ugyanis változatlanok maradnak, az infláció viszont alacsonyabb lesz, így annak kisebb részét emészti majd fel a pénzromlás.

Ha például ma a jelenlegi kamatok mellett 1 évre lekötünk 5 millió forintot a BNP Paribas-nál 2,8%-os (nominális) kamatot kapunk. Az infláció viszont ennek egy részét fel fogja emészteni. A felemésztett rész nagysága változott nagyot az új előrejelzés szerint, hiszen a korábbi 2,5% helyett mindössze 2,03%-ot valószínűsíthető 2016 szeptemberére. Egy egyszerű számítással így kiderül, hogy az alacsonyabb inflációnak köszönhetően több mint 23 ezer forinttal magasabb reálkamatnak örülhetünk.

A példából viszont az is jól látszik, hogy még az alacsonyabb várakozások mellett is kamataink jelentős részét emészti fel pénzünk vásárlóerejének romlása. Alaposan meg kell tehát fontolni, mibe tesszük a pénzünket. A jelenlegi rekord alacsony kamatszint ugyanis várhatóan huzamosabb ideig fenn fog maradni, ezért olyan eszközt kell választanunk, ami garantáltan képes lesz a várható inflációt meghaladó teljesítményre. Ellenkező esetben a megtakarított pénzünk többet fog veszíteni értékéből, mint amennyit a befektetésért kapunk. (Negatív reálhozamunk lesz.)

Ebben az esetben is nagyon jó megoldást jelentenek a lakástakarék pénztárak, hiszen ezekkel – 10% körüli hozamuknak köszönhetően – garantáltan többet tudunk keresni, mint amit az infláció el tud venni tőlünk. A negatív reálhozamok tehát ilyenkor nem fenyegetnek, ezért cserébe viszont megtakarított pénzünket csakis lakáscélra tudjuk felhasználni.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés