Komoly fordulat: a végig fix kamatozású lakáshitelek letarolták a piacot!

Komoly fordulat: a végig fix kamatozású lakáshitelek letarolták a piacot!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-09-22
 

A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érdeklődők 58,7 százaléka tette le a voksát a kiszámíthatóság mellett. A második legnépszerűbb, 10 éven át változatlan kamatozású jelzáloghitelt fele annyian választották, mint a legbiztonságosabb megoldást. Egy évvel ezelőtt ez az arány még fordított volt. Mi történt a hitelpiacon, miért ilyen népszerű a fix kamatozás? Tényleg megéri a kiszámíthatóságot választani? A Bankmonitor szakértői ezeknek a kérdéseknek jártak utána.

Megjelent a MNB 2022. szeptemberi jelentése a hazai hitelezési folyamatokról. A jegybank többek között megvizsgálta, hogy milyen lakáshitelt választottak az elmúlt időszakban a magyarok. Komoly trendfordulat tanúi lehetünk, ugyanis a korábbi évek legnépszerűbb kölcsönét az egy évtizeden át változatlan kamatozású jelzáloghitelt letaszította trónjáról a végig fix kamatozású konstrukció. A Bankmonitor szakértőit nem érte meglepetésként ez a változás, már korábban írtunk a lakáshiteleknél várható fordulatról.

Hirdetés

Hirdetés

A biztonságos lakáshitel mindent visz

Ráadásul ez a fordulat nem kis mértékű, egy évvel ezelőtt, 2021. második negyedévében a teljes kihelyezésnek a 19,5 százaléka volt végig fix kamatozású kölcsön. Ezzel szemben egy évvel később a folyósított lakáshitel-állomány 58,7 százalékát tette ki a teljesen kiszámítható kamatozású konstrukció.

A folyósított lakáshitelek megoszlása 2021. és 2022. második negyedévében

Ezzel szemben a korábbi sztár egy évtizeden át változatlan kamatozású lakáshitel aránya egy év alatt 50,50 százalékról 27,10 százalékra csökkent. Az 5 éves kamatperiódusú lakáscélú jelzáloghitelek aránya hasonló mértékben, 29,50 százalékról 14,10 százalékra mérséklődött. Az évente, vagy annál gyakrabban változó kamatozású kölcsönök aránya érdemben nem változott, de ezeket eddig is csak nagyon kis számban választották a magyarok.

A piaci lakáshiteleknél is egyre népszerűbb a fix kamatozás

Az adatok mélyebb vizsgálata során nem szabad megfeledkezni a támogatott hitelekről, azon belül is a Zöld lakáshitelről, ez a konstrukció ugyanis érdemben hatást gyakorolt a hitelpiacra. Például az új lakások vásárlására és építkezésre igényelt kölcsönök száma érdemben megemelkedett, ugyanis ezt a konstrukciót kizárólag erre a célra lehetett fordítani.

A Zöld Otthon Program keretében folyósított kedvezményes kölcsönök futamidő végéig fix kamatozásúak voltak, vagyis az átrendeződés ezen támogatott hitel térnyerésének is köszönhető volt. Ugyanakkor ki kell hangsúlyozni, hogy az NHP ZOP nélkül is érdemben változott a magyarok kamatkockázathoz való hozzáállása. Az MNB kimutatása alapján ugyanis a Zöld hitel nélkül is messze a végig fix hitelek voltak a legnépszerűbbek, ezek részaránya a folyósított összeg 48 százalékát tették ki 2022. második negyedévében. Ezzel szemben az egy évtizeden át változatlan kamatozású hitelek aránya 38 százalék, míg az 5 évig fix kamatozású kölcsönöké 20 százalék volt az MNB kedvezményes hitelprogramja nélkül.

A biztonság szinte ingyen van

Az aktuális kamatszinteket megvizsgálva már nem is meglepő, hogy a végig fix kamatozású kölcsön lett a legnépszerűbb az elmúlt hónapokban. A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora szerint az összes piaci jelzáloghitel kamata érdemben emelkedett, ugyanakkor a kiszámítható konstrukciók kisebb mértékben drágultak.Hogyan alakult egy 20 millió Ft összegű lakáshitel kamata az elmúlt évben?Egy évvel ezelőtt 12 ezer forinttal kellett többet fizetni havonta a biztonságért cserébe, ennyi volt a különbség egy 10 éves kamatperiódusú és egy végig fix kamatozású hitel havi törlesztője között. (20 millió forintra 20 éven át 114 828 forintot kellett fizetni 10 éves kamatperiódus esetén, míg a végig fix kamatozású konstrukciónak 127 096 forint volt a törlesztője). Vagyis 10,7 százalékkal magasabb törlesztőt kellett havonta rendezni a bank felé a biztonságért cserébe.)

Jelenleg az egy évtizeden át kiszámítható kamatozást választva 157 626 forintot kell fizetni havonta, míg a végig fix kölcsönre 160 825 forint a havi fizetnivaló 20 millió forintra. Vagyis jelenleg már csupán 3 ezer forint a „biztonság ára”, ami a törlesztő 2,0 százalékos emelkedését jelenti.

Jó tudni
Az 5 éven át fix kamatozású kölcsön drágult meg leginkább, jelenleg már magasabb kamat mellett lehet ilyen konstrukciót igényelni, mint 10 éves, vagy végig fix kamatozású kölcsönt.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Magas kamatok mellett is megéri fix kamatozású kölcsönt választani?

Sokan az emelkedő kamatkörnyezet miatt választanak kiszámítható, biztonságos megoldást. A magyarok jó része ugyanis most szembesült azzal, hogy a hitelköltségek érdemben emelkedhetnek és inkább hajlandók fizetni a kiszámíthatóságért, extra biztonságért cserébe.

A hitelkamatok évek óta nem voltak ilyen magas szinten, tényleg megéri ezt a kamatszintet hosszú távra befixálni? A kérdés jogos, hiszen a kamatváltozás nem egyenlő a kamatemelkedéssel: egy hitel kamata fordulókor akár csökkenhetne is.

Ettől függetlenül érdemes lehet a végig fix kamatok mellett dönteni. Ezzel a lépéssel az adós megvédheti magát egy lehetséges kamatemelkedéstől. Csökkenő kamatkörnyezetben pedig a meglévő kölcsön kiváltásával, lecserélésével ugyanúgy elérhető a kedvezőbb hitelkamat, mint bárki másnak. Ezen lehetőségekről részletesebben ebben a cikkünkben olvashatsz.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés