Kötvényed van? Lehet, hogy baj lesz…

Kötvényed van? Lehet, hogy baj lesz…
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-09-28 Frissítve: 2021-10-18
 

Az utóbbi időben megőrizték a kötvényalapok a népszerűségüket, nem véletlenül: a múltbeli hozamadatok igen vonzóak. Még a lekötött betétek kamatainál többet nyújtó állampapírok hozamát is messze felülmúlták a kötvényalapok teljesítményei. Sokan azt gondolhatják, hogy ezekhez a hozamokhoz az állampapírok által kínált biztonság is hozzátartozik. Pedig, valamit valamiért: ha állampapír helyett kötvényalapot vásároltál, a magasabb hozamért cserébe a tőkeveszteség kockázatát is felvállaltad.

Változó befektetések

Magyarországon korábban mindenki lekötött betétben tartotta a pénzét, egyszerűen történelmileg így alakult. Azután, ahogy kezdték felfedezni az emberek a befektetéseket, szépen vándorolt a pénz befektetési alapokba. De a többség a lekötött betétekbe és rövid állampapírokba fektető pénzpiaci alapokat választotta. Szinte nulla rizikóval, viszonylag elfogadható hozamot nyújtottak. De a hozamcsökkenés nem kímélte ezeket az alapokat sem. Lassan, de biztosan a pénzpiaci alapok hozama 1% körüli szintre esett le (ahogyan az várható volt).

alapok20160928A hozamcsökkenés a kötvényalapok teljesítményére is hatással volt, viszont az ilyen típusú befektetési alapoknál még nagyobb hozam elérését tette lehetővé. A magasabb hozamot látva sokan elkezdték vásárolni a kötvényalapokat, mint a cukrot. Már csak az a kérdés, hogy miért emelkedtek ilyen szépen a hozamesés miatt a kötvényalapok?

Hirdetés

Hirdetés

Kötvényárazás

Amennyiben a piacon kamatesés következik be, akkor a már piacon lévő (kibocsátott) kötvények felértékelődnek. Elmagyarázzuk anélkül, hogy belemennék a kötvényárazás matematikájába.

Tegyük fel, hogy van egy éves 3%-ot fizető 3 év múlva lejáró kötvényed. A piacon pedig 1%-ot adnak évente 3 éves futamidőre. A saját kötvényed 2%-ponttal többet fizet évente. Ennek a 2%-pontnak a kötvényed értékben is tükröződnie kell, hogy az egyensúly meglegyen. És mivel 2%-pontnyi különbséget nem csak egyszer, hanem évente megkapod, így a kötvényed értékének is jóval több, mint 2%-ponttal magasabbnak kell lennie.

Ráadásul ez az összefüggés annál erősebben fejti ki hatását, minél hosszabb a kötvény futamideje (annál több évre jár a kamatkülönbség).

Viszont ez az összefüggés fordítva is igaz: amennyiben a hozamok emelkednek, akkor a kötvények értéke csökken. Márpedig a mostani rekord alacsony kamatok mellett a hozamemelkedésnek nagyobb tere van, mint a további hozamcsökkenésnek. És ez fenyegető lehet a kötvénytulajdonosoknak. Ám óriási különbség, hogy lakossági állampapírban tartod a pénzed, vagy kötvényalapban.

Lakossági állampapír vs. kötvényalap

A kötvényalapok értékét a benne lévő kötvények értéke alapján naponta kiszámítják. Ezért ezekre érvényesül a fent vázolt összefüggés: amennyiben a kamatok elindulnak felfelé, a kötvények (és ezáltal a kötvényalapok) árfolyama szintén megmozdul, de ellentétes irányba. Tehát, amennyiben kötvényalapba fektettél, akár tőkeveszteség is fenyegethet. Főként, ha hosszú kötvényeket tart a befektetési alapod.

Sokaknál a befektetések között egyedi magyar államkötvény is lehet, ami szintén napi aktuális beértékelés szerint ilyenkor veszít az értékéből. Nem kell viszont ezzel sokat törődni, mert a lejáratig megtartva a kötvényt a tőkevesztés kockázata nulla. Csak arra legyél figyelemmel, hogy a vásárláskor milyen hozam mellett vetted meg és a lejáratkor te is ezt fogod visszakapni, még ha időközben el is megy az árfolyam egyik vagy másik irányba.

Amennyiben a Magyar Államkincstárnál lakossági állampapírokban tartod a pénzed még kedvezőbb helyzetben vagy. Ugyanis a lakossági állampapírok egy része változó kamatozású (Prémium illetve Bónusz Magyar Államkötvény), azaz hosszabb-rövidebb idő után a hozamemelkedéssel ezek hozama is emelkedhet.

Ráadásul a jelenlegi kincstári árfolyamjegyzés teljesen figyelmen kívül hagyja a piaci hozamok alakulását. A kötvények értékét az időközben felhalmozott kamattal emelik, és abból vonnak le futamidő szerint 0,5 illetve 2%-pontot egyfajta büntetésként, hogy nem tartottad a futamidő végig. Ez igen nagy biztonságot jelent a kamatváltozások ellen még annak is, akinek futamidő során mégis meg kell válniuk papírjaiktól.

Hirdetés
Hirdetés