Kritikus betegségekre szóló vagy egészségbiztosítás: ez a különbség!

Kritikus betegségekre szóló vagy egészségbiztosítás: ez a különbség!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-11-08 Frissítve: 2022-11-09
 

Az életbiztosítási piacon szép számmal akadnak kritikus betegségekre szóló biztosítások és vannak szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások is. A két típusú védelem erősen eltér egymástól. Nézzük meg mi a különbség közöttük!

Összegbiztosítás vagy szolgáltatásfinanszírozás

Az összegbiztosítás egy régebbi, klasszikus biztosítási forma. Ha megtörténik a baj, a biztosító kifizet neked egy előre meghatározott összeget. A biztosító teljesítette a feladatát, és ezzel a szerződés véget ér.

A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás azt jelenti, ha szükséged van valamilyen egészségügyi szolgáltatásra, akkor a szolgáltatás díját a biztosító kifizeti a szolgáltatónak, mondjuk egy magánklinikának. Például egy belgyógyászati vizsgálatra van szükséged, vagy egy CT vizsgálat elvégzésére nem akarsz várni hónapokat az állami egészségügyben, akkor egy magánklinikán ezt elvégzik a számodra. A vizsgálat árát kifizetheted zsebből ott a helyszínen, vagy ha van szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosításod, akkor a biztosító kifizeti helyetted.

Hirdetés

Hirdetés

Mit tud a kritikus betegségekre szóló biztosítás?

Ez egy olyan biztosítás, amely összegyűjti a legádázabb betegségeket, a daganatos megbetegedéseken keresztül a szív és érrendszeri vagy a főbb szerveket és életfunkciókat érintő súlyos betegségeken át az autoimmun betegségekig és tovább. Minden kritikus betegségre szóló biztosítás feltételeiben felsorolásra kerül, hogy milyen betegségekre nyújt térítést. A termék nevében, vagy valahol kiemelt helyen megtalálod, hogy hány betegségre térít. Ezt az elemszámmal szokták jelölni, vagyis 20, 30, 40 vagy 50 elemű a termék. Minél több betegségre nyújt térítést, annál komplexebb védelmet nyújt neked.

A legfontosabb tudnivaló

Ezzel a biztosítással kapcsolatban a legfontosabb tudnivaló, hogy a biztosító már a feltételben felsorolt betegségek valamelyikének diagnosztizálásakor kifizeti a biztosítási összeget neked. Így a gyógykezelésre tudod fordítani az összeget, amelyre az állami egészségügyi ellátás mellett igen nagy szükséged lesz a gyógyuláshoz. Ez lehet a hazai vagy külföldi privát egészségügy kiegészítő ellátásainak igénybevétele vagy speciális gyógyszerek beszerzése. De a rehabilitáció és utógondozás is sokba kerül majd, így az összeget arra is fordíthatod. természetesen nincs meghatározva a szerződésben, hogy az összeget mire fordíthatod, így a bakancslistád alapján is elköltheted.

Halálokok 66 éves kor alatt

Minden jelentősebb biztosítótársaság termékválasztékában van kritikus betegségekre szóló biztosítás, így a magyar biztosítási piacon is széles választékban állnak rendelkezésre ezek a termékek. Nem tartozik a legolcsóbb biztosítások közé. Ennek az az oka, hogy a leggyakrabban bekövetkező, életet veszélyeztető betegségek ellen nyújt védelmet.

Leggyakoribb halálokok

Magyarországon a teljes népesség körében a halálozások majdnem 50 százalékát teszik a keringési rendszer megbetegedései, amely magába foglalja az ishcaemiás szívbetegséget (koszorúér szűkület) és a stroke-ot (agyvérzés) is. A második kiemelkedő halálok a daganatos megbetegedések több mint 27 százalékkal.

Ez a teljes népességre vonatkozó statisztika, de ha megvizsgáljuk a 65 év alatti halálozásokat, ott a daganatos megbetegedések 41 százalékkal vezetnek, míg a keringési betegségek „csak” 28 százalékkal másodikként szerepelnek.

A 65 év feletti halálozásnál a két betegségcsoport aránya megfordul, és a keringési betegségek csaknem 55 százalékkal átveszik a vezetést. A daganatos megbetegedések 24,5 százalékkal állnak a második helyen.

Bármelyik kritikus betegségekre szóló biztosítás nézzük meg a piacon, a daganatos és a keringési rendszer megbetegedései mindegyikben megtalálhatók. Bár van olyan termék is, amely csak a daganatos megbetegedések esetére kínál védelmet.

Ha szeretnéd megnézni, hogy a te életkorodra vonatkozóan mennyibe kerülne egy élet és egy kritikus betegségre szóló biztosítás díja, akkor használd a Bankmonitor kalkulátorát és számolj!

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás

Idén júniusban jelent meg egy tanulmány az állami és magánegészségügyi rendszerről, amelyből kiderül, hogy a magánegészségügy soha nem látott növekedést mutatott az elmúlt években. Ennek legfőbb oka a pandémia volt, amely felerősítette az állami egészégügyben tapasztalható anomáliákat és sokakat ösztönzött arra, hogy egészségügyi problémáikra más megoldást keressenek.

A hosszú kórházi várólisták még inkább növekedtek, a betegellátás körülményei tovább romlottak, sokak számára elérhetetlenné váltak az egészségügyi közszolgáltatások.

Az MNB és a KSH adatai szerint 2019-ben 950 milliárd forint volt az magánegészségügyi szektor bevétele. A lakosság által zsebből fizetett közvetlen hozzájárulások az összes egészségügyi kiadás 28,2 százalékát teszik ki, amely az uniós átlag (15,4%) majdnem duplája.

Egészségügyi kiadások teljes aránya és a zsebből fizetett lakossági hozzájárulások megoszlása

A magyar gazdaság fejlődésével az utóbbi években egyre erősödött az a fizetőképes kereslet, amely meg tudta fizetni a jó minőségű szolgáltatásokat és a gyógyulást kellemes környezetben szeretné eltölteni a leromlott állami intézmények helyett.

A betegek az állami egészségügyből elmenekülve veszik igénybe privát szolgáltatásokat, de a jelenlegi romló gazdasági körülmények, a magas infláció és a nehezedő megélhetés mellett hogyan lehet fenntartani azt, hogy a lakosság jelentős része zsebből fizet részben olyan egészségügyi szolgáltatásokért, amelyek a befizetett járulékok után is járnának az állami rendszerben.

Egy márciusi piackutatás szerint a magyaroknak csak 12 százaléka rendelkezik magán egészségbiztosítással, amellyel a privát szolgáltatásokat igénybe lehet venni.

Ez az alacsony szám azt mutatja, hogy egyre többen járunk magán egészségügyi intézményekbe, viszont nem gondoltuk arra, hogy a drága szolgáltatásokat a biztosítónk is kifizetheti helyettünk.

A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások ugyan nem tartoznak az olcsó konstrukciók közé, de elérhetővé tesznek például olyan diagnosztikai vizsgálatokat, amelyek egyösszegben történő kifizetésekor mélyen a pénztárcába kell nyúlni.

Hogyan működik egy egészségbiztosítás?

A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások viszonylag új terméknek számítanak a piacon, de a vezető biztosítók termékpalettáján meg fogod találni őket.

A szerződéskötéskor egy olyan szolgáltatáscsomagot fogsz látni, amit az adott év során igénybe tudsz venni a szolgáltatási keretösszeg erejéig.

Ez azt jelenti, ha orvosilag indokolt számodra egy ilyen vizsgálat elvégzése, akkor annak költségét egy magán egészségügyi intézményben nem neked kell megfizetned, hanem a biztosító kifizeti helyetted.

A vizsgálat tényleges költségével csökkentik az éves keretedet, amíg az el nem fogy. A szolgáltatáscsomagod többi részével (járóbeteg ellátás, kisműtét, szakorvosi konzultáció, szűrővizsgálat stb.) is ugyanez a helyzet, vagyis az egyes szolgáltatástípusoknak van saját keretösszegük. A szerződéskötéskor neked kell választanod a szolgáltatáscsomagok közül.

A legtöbb egészségbiztosításban nem csak te lehetsz a biztosított, hanem a családodat, párodat, gyermekeidet is bevonhatod, így a teljes díj kedvezményesebb lesz, mintha külön-külön kötöttetek volna szerződést.

Összefoglalás

A kritikus betegségekre szóló biztosítás anyagi segítséget nyújt olyan életet veszélyeztető betegségek diagnosztizálása esetén, amelyekből a gyógyulás, vagy a betegség elviselése komoly kiadásokat jelenthet. Védelmet nyújt két olyan betegségcsoport – a daganatos és a keringési rendszer megbetegedései – esetén, amelyek a halálokok között vezető szerepet játszanak.

A magánegészségügyi rendszer egyre népszerűbb Magyarországon és semmi jele annak, hogy az állami egészségügyben rövidtávon ugrásszerű változások állnának be. A magánegészségügy viszont saját zsebből nagyon nehezen finanszírozható. Ezért egy egészségbiztosításra szükséged lehet, ha igénybe akarod venni a privát ellátásokat. Regisztrálj a Bankmonitor oldalán, hogy segíthessünk kiválasztani a számodra legjobb biztosítási konstrukciót!

Hirdetés
Hirdetés