Lakásvásárlás egyedülállóként, gyermek nélkül – Lehetetlen küldetés?

Lakásvásárlás egyedülállóként, gyermek nélkül – Lehetetlen küldetés?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-07-22
 

Az állami lakástámogatási rendszer 2024-ben kétségkívül a gyermeket nevelő, de legfőképp a gyermekvállalás előtt álló családoknak kedvez. Mi segíthet az otthonteremtésben azok számára, akik egyedülállók, esetleg élettársi kapcsolatban vannak, de gyermekvállalást nem terveznek?

Számos család valósíthatta meg otthonteremtési, illetve más lakáscélú terveit az elmúlt években a Családi Otthonteremtési Kedvezmény segítségével, a vissza nem térítendő támogatási lehetőséggel rendkívül kedvező feltételekkel lehetett ingatlant vásárolni, vagy más lakáscélt teljesíteni. A CSOK 2024-es átalakítása ugyanakkor jelentős hátrányba helyezte azokat, akik egyedülálló szülőként, élettársi kapcsolatban lévőként, vagy épp házasként, de már gyermekvállalás nélkül terveztek belevágni a lakásvásárlásba, hiszen az új CSOK Pluszt már csak házasként és legalább egy új gyermek vállalásával lehet igényelni.

A népszerű Babaváró program is sokak terveit segíthette akár lakáscélok esetében is, hiszen a 2024-től legfeljebb 11 milliós, kamatmentes kölcsön szabad felhasználású. Ugyanakkor ennek a támogatott hitelnek is feltétele a házasság, ráadásul a kapcsolódó kedvezmények kizárólag gyermekvállalással vehetők igénybe.

Kap az államtól bármilyen segítséget egy egyedülálló szülő, vagy egy gyermektelen pár, esetleg azok, akiknek már felnőttek a gyerekeik? Mi segíthet, ha semmilyen támogatás nem érhető el számukra? Ezeknek jártunk utána cikkünkben.

Hirdetés

Hirdetés

2024-ben is elérhető a Falusi CSOK

A CSOK falusi változata azon egyedülálló szülők, élettársak vagy házastársak számára lehet segítség, akik legalább egy gyermeket nevelnek és kistelepülésen szeretnének letelepedni, a lakásvásárlással egyidejűleg korszerűsítést és/vagy bővítést is terveznek, esetleg meglévő otthonukat korszerűsítenék, bővítenék. A Falusi CSOK összege 600 ezer és 15 millió forint között alakulhat aszerint, hogy hány gyermeke van az igénylőnek és milyen lakáscélt kíván megvalósítani.

Az egyetlen vissza nem térítendő támogatási forma kihasználásával további kedvezmények zsebelhetők be:

  • meglévő lakóház korszerűsítése, bővítése, illetve használt ingatlan-vásárlással együtt megvalósuló munkálatok és új ház építése esetén a munka és anyagköltség 27 százalékos áfatartalmú számlák alapján maximum 5 millió forint adó visszaigényelhető,
  • újépítésű, egylakásos lakóépület vásárlása esetén a vételár 5 százalékos áfája visszaigényelhető, ha az ingatlan hasznos alapterülete nem haladja meg a 300 négyzetmétert,
  • lakásvásárlás esetén pedig a vagyonszerzési illetékmentesség is elérhető.

Az illetékmentesség az új építésű és a használt lakásokra is érvényes, a kedvezmény a preferált kistelepüléseken és nagyobb városokban is elérhető.

A Falusi CSOK mellé legalább 2 meglévő, vagy vállalt gyermekkel a maximum 3 százalékos kamatú CSOK Hitel is elérhető, 10, vagy 15 millió forint összegben. A CSOK Plusz szintén kombinálható a CSOK falusi változatával, ugyanakkor ehhez a támogatott hitelhez legalább egy gyermek vállalása kötelező.

Új építésű ingatlan vásárlása esetén áfakedvezmény jár

Akár Falusi CSOK-kal, akár anélkül, új építésű ingatlan vásárlása esetén továbbra is él a kedvezményes, 5%-os áfa lehetősége. Ugyanakkor a nagyobb településeken az áfa nem visszaigényelhető, 2024-től tehát már csak a Falusi CSOK-ot igénylők élhetnek az áfavisszatérítés lehetőségével.

Egyedülálló szükők számára elérhető lakástámogatások városokban 2024-ben.

Otthonfelújítási támogatás

Ha az otthon már megvan, de korszerűsítendő, akkor a július elsején elstartolt Lakásfelújítási támogatásra is érdemes vetni egy pillantást, ugyanis a kedvezmény igénylése nem kötött sem gyermekvállaláshoz, sem az igénylő családi állapotához.

Az Otthonfelújítási támogatással legfeljebb 6 millió forint igényelhető egyrészt vissza nem térítendő támogatás, másrészt kamatmentes hitel formájában. Fontos feltétel, hogy csak olyan családi házak energetikai korszerűsítésére lehet igényelni, amelyek 1990. december 31. előtt kaptak használatbavételi engedélyt. A támogatási és hitelösszeg függ az ingatlan földrajzi helyétől és az igénylő(k) jövedelmi helyzetétől is.

Kapcsolódó oldalunkon részletes információkat találsz a feltételekről és az igénylés mikéntjéről, azonban ha szeretnéd kihasználni a lehetőséget, érdemes lehet sietni és minél előbb benyújtani az igénylést, mert a forrás keretösszege legfeljebb 20 ezer ház korszerűsítését fedezheti és az elbírálást elsősorban a beérkezés sorrendje befolyásolja.

Lakásvásárlás, építkezés hitelből, akár önerőkedvezménnyel

Komoly fellendülésnek lehetnek tanúi, akik követik az ingatlanpiaci változásokat. A 2023-as mélypont után idén újra élénkül a lakáshitel piac is, 2024 első felében már több lakáshitelt vettek fel a magyarok, mint 2023-ban összesen. A reálbérnövekedés, a korábban elhalasztott vásárlások, a CSOK Plusz megjelenése, a kamatplafon bevezetése mind hozzájárultak a fellendüléshez.

2024 elejére a lakáshitelek kamata 2,5-3,5 százalékponttal lett olcsóbb. Ma már 6,7%-os átlagos kamatszinttel találkozhatunk, a legjobb standard lakáscélú jelzáloghitel pedig 6,3 százalékos kamattal érhető el. Ráadásul az egyedi kedvezményeket kihasználva (jellemzően 700 ezer forintos havi család jövedelemtől) már akár 5,7-5,9 százalékos kamat is elérhető. A bankválasztás tehát kiemelten fontos, hiszen a jó döntéssel egy 20 millió forintos ingatlanhitellel így havonta 11 500 forintot, összességében pedig több mint 2,7 milliót is megspórolhatunk.

Érdemes tehát a piaci lakáshitelek és építési hitelek háza táján is körülnézni, pláne, hogy az első lakásukat vásárlók számára 2024-től a kedvezőbb önerő lehetősége is adott. Tudj meg minden fontos részletet a 10% önerő lehetőségéről kapcsolódó videónkból!

Kalkulálj
Derítsd ki, mely bankok kínálják most a legkedvezőbb lakáshitel feltételeket a Bankmonitor ingatlanhitel kalkulátorával!
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.

A megadott hitelösszeg, futamidő és jövedelem kombinációra nem találtunk megfelelő ajánlatot.

De ne aggódj, megtaláljuk a hiteled!

Tudd meg néhány kattintással, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz. Kisebb hitelösszegre, hosszabb futamidőre vagy extra bevont jövedelem mellett megtalálod a megfelelő hitelt a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés