Már 6 banknál elérhetőek a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelek (x)

Már 6 banknál elérhetőek a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelek (x)
Hirdetés

Cikk2021-02-15 Frissítve: 2021-02-16
 

2021-től a lakáshitelek és otthonbiztosítások mellett már a személyi hitelek is megkaphatják a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kialakított Minősített Fogyasztóbarát védjegyet. Szigorú kritériumoknak kell megfelelnie egy hitelkonstrukciónak ahhoz, hogy a minősítést megkapja, de mostanra már féltucatnyi bank került fel az értékesítők listájára saját hiteltermékeivel. Cikkünkben összegyűjtöttük, mi az, amit már biztosan tudhatunk a fogyasztóbarát személyi hitelekről.

Az MNB 2017-ben vezette be a Minősített Fogyasztóbarát minősítést, akkor még csak a kritériumoknak megfelelő lakáshitelekre vonatkozóan. A cél az volt, hogy szélesebb körben elérhető, közérthető és áttekinthető feltételrendszerű, egyszerű és gyors ügyintézés mellett felvehető, lakáscélú jelzálogkölcsönök kerüljenek a kereskedelmi bankok termékkínálatába. Hamar sikeres lett a program: csaknem 2 éven belül a felvett lakáshitelek 60%-a a jegybank elvárásainak megfelelő konstrukció volt. Ennek sikeréből kiindulva tavaly bevezették a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosításokat, idén pedig következnek a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelek, amelyek január 1-től igényelhetők.

A minősítésért a bankok pályázhatnak olyan pénzügyi termékeikkel, amelyek megfelelnek a jegybank szigorú kritériumainak. A sikeres elbírálást követően pedig, – annak érdekében, hogy a hitelfelvevők számára a Védjegy által garantált kedvező konstrukciók folyamatosan elérhetőek legyenek – az MNB rendszeresen ellenőrzi a kereskedelmi bankoknál a minősítésnek és a Védjegy használatának való megfelelést.

Hirdetés

A fogyasztóbarát hitelek legújabb fajtája: a személyi kölcsön

Az MNB által fogyasztóbarátnak minősített személyi hitelek szabadon felhasználhatók, akár hitelkiváltásra is. A kölcsönszerződés maximális futamideje 7 év lehet. A hiteltermékek igénylésének teljes folyamata online is elérhetővé válik, legkésőbb 2021. július 1-től. Kizárólag rögzített, fix kamat alkalmazható, egyenlő havi törlesztőrészletekkel. A folyósítási határidő az igénylés befogadását követő naptól számított maximum 3 munkanap, teljeskörű online hitelfelvétel esetén maximum 2 munkanap. A hitelező által választott referencia-értékhez viszonyított kamatfelár 500 ezer forint hitelösszegig nem haladhatja meg a 15 százalékpontot, 500 ezer forint hitelösszeg felett pedig a 10 százalékpontot. A folyósítási díj maximuma a hitelösszeg 0,75%-a, teljeskörű online hitelfelvétel esetén folyósítási díj nem számítható fel. Az előtörlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 0,5%-át, míg 1 évnél rövidebb hátralévő futamidő esetén az előtörlesztés díjmentes.

Jelenleg hat bank pályázatát fogadta el a jegybank, náluk már elérhetőek a konstrukciók, de az első negyedévben még több kereskedelmi bank tervezi elindítani a fogyasztóbarát személyi kölcsönöket.

A cél, hogy a fogyasztóknak jó legyen

A Minősített Fogyasztóbarát Védjegynek jelentős, piaci versenyösztönző hatása van a bankszektorra. A fogyasztóbarát lakáshitelek szinte uralják a piacot, a bankok pedig még inkább motiváltak abban, hogy hiteltermékeik körében a Fogyasztóbarát Védjeggyel ellátott konstrukciók bőséges kínálata szerepeljen. A Fogyasztóbarát Védjegyet ténylegesen csak akkor lehet elnyerni, ha a hitelfelvevők számára valóban előnyös kondíciókat kínálnak a pénzintézetek. Ráadásul a védjeggyel ellátott konstrukció termékei könnyen összehasonlíthatóak, így a hitelfelvevő a számára legkedvezőbb döntést hozhatja meg pénzügyeivel kapcsolatban. Ehhez nagy segítség lehet az MNB hitelkalkulátora, amely könnyen átlátható módon segíti a tájékozódást. Abban viszont egész biztosan minden Fogyasztóbarát Védjeggyel ellátott hitel megegyezik, hogy egységes követelményrendszernek felelnek meg, a Magyar Nemzet Bank kritériumainak, amely garantálja a hiteligénylők érdekeinek megfelelő, biztonságos finanszírozást.

Hirdetés