Már nem divat szerelemből házasodni?

Már nem divat szerelemből házasodni?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-12-12
 

Általános jelenség a tehetősebb társadalmakban, hogy az emberek mind idősebb korban köteleződnek el, úgymond szerint szeretik „kitombolni” magukat, így persze a házasság és a gyerekvállalás is mind későbbre tolódik. Magyarországon sincs ez másképp: 2016-os KSH statisztika szerint nálunk a nők átlagosan 29,7 évesen, míg a férfiak 32,5 évesen nősülnek. Ez pedig befolyásolja a párválasztás szempontjait is. Míg fiatalabb korban sokszor a fellángoló szerelem miatt rohannak oltár elé a párok, 30 éves kor felett a többség már megtapasztalja, az őrült szerelem idővel bizony véget ér.

Ezzel kapcsolatban vizsgálódott a Merrill Edge – a Bank of America Merrill Lynch brókercége – is, amikor a 20 000-250 000 dollár értékű befektetési eszközzel (részvény, kötvény, készpénz, nyugdíj-megtakarítás stb.) rendelkező 18-40-eseket kérdezték arról, milyen szempontok szerint választanak párt maguknak.

Kiderült, 56%-uk számára a partner kiválasztásakor fontosabb az anyagi biztonság, mint az, hogy fülig szerelmesek legyenek egymásba. Ebben a tekintetben a nemek „anyagiasságában” nincs jelentős különbség: a férfiak 54, míg a nők 57%-a elsősorban nem a szívére hallgat élete párjának kiválasztásakor. Egyedül az úgynevezett Z generáció (az 1996 és 2010 között születettek) tagjai lógnak ki a sorból a kutatás szerint, náluk 54%-kal még a szerelem győzött, de ez a fiatalságuknak tudható be valószínűleg.

Az észérvek előtérbe kerülésének legfontosabb oka az lehet, hogy az egyedülállók közül sokan érzik bizonytalannak pénzügyi helyzetüket, még akkor is, ha egyébként viszonylag magas jövedelemmel rendelkeznek. 30 ezer dollár éves jövedelem alatt a megkérdezettek 47%-a nem érzi magát biztonságban, a 30-75 ezer dollárt keresőknél még mindig 40% ez az arány, de az igazán meglepő az, hogy a 75 ezer dollár felett is 21%-uk nyilatkozott ugyanígy.

Abby Rodman bostoni pszichoterapeuta szerint a bizonytalanság legfőbb oka az időskori elszegényedéstől való félelem. Ebben a helyzetben sokan vélik úgy, hogy a megfelelő házasság megoldást jelenthet számukra. A szakember szerint a gondolatmenet érthető, hiszen az élet költséges, a lakhatás drága, egy gyerek felnevelése sok pénzbe kerül, ezért vonzó a megfelelő házassággal elérhető nagyobb anyagi biztonság. (Ha megnéznéd, hogy mennyit kell félretenned azért, hogy nyugdíjas korodra összegyűljön az általad megcélzott összeg, próbáld ki a Bankmonitor Nyugdíj-megtakarítás Kalkulátorát.)

Persze ahhoz, hogy a házasságban nagyobb biztonságban érezhesse magát az ember, fontos jól választania. A match.com társkereső oldal felmérése a párválasztás érdekes aspektusára világít rá: az idős, korszerűtlen mobiltelefont használóknak szerintük 56%-kal kisebb az esélye randevúzni, mint egy új mobil tulajdonosának. A helyzet természetesen ennél összetettebb, de az eredmény azért tanulságos.

Van azonban még egy csavar. A Kaliforniai Chapman Egyetem 28 ezer férfi és nő megkérdezésén alapuló felmérése szerint a magas jövedelmű férfiak előnyben részesítik a karcsú hölgyeket, míg a jól kereső nők számára a stabil, állandó jövedelemmel rendelkező férfiak a vonzóbbak.

A legszebb az egészben viszont az, hogy a magas jövedelem egyáltalán nem garancia a hosszú házasságra. Legalábbis az atlantai Emory Egyetem 3000 pár bevonásával készült kutatása szerint minél többe kerül egy esküvő, annál valószínűbb a válás: a 20 ezer dollárnál drágább nászok esetében 46%-kal haladja meg az átlagot. Pedig az 20 ezer dollár nem is olyan hatalmas összeg, az USA Today összefoglalója szerint ugyanis már most is 25 ezer dollárba kerül egy átlagos amerikai esküvő.

Korábban már írtunk arról, hogy Tedd, amiket mondunk, és lesz nyugdíjad! Próbáld ki a Nyugdíj-megtakarítás Kalkulátorunkat is, hogy megtudd, melyik a számodra a előnyösebb nyugdíjcélú megtakarítási forma!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés