Még csak az kellene, hogy a bankbetéttel is veszítsek!

Még csak az kellene, hogy a bankbetéttel is veszítsek!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-08-18 Frissítve: 2021-08-06
 

Megtakarításainkért egyre kevesebb pénzt kaphatunk a bankoktól illetve az államtól is, ám ezzel együtt még akadnak lehetőségek pénzünk gyarapítására. Nyugat-Európába már nem ilyen fényes a helyzet, a befektetők fizetnek az általuk birtokolt államkötvényért, egy német bank pedig már a magas jövedelmű ügyfelekre is negatív kamatot vetett ki. Jogos lehet a kérdés, hogy nálunk egyáltalán előfordulhat mindez?

A németek már fizetnek a betétek után

Korábban már beszámoltunk arról, hogy több európai országban beköszöntött a negatív kamat korszaka. A nyugat-európai befektetők számára ez annyit jelent, hogy kevesebb pénzt kapnak vissza az általuk tartott államkötvények után, mint amennyit elhelyeztek, ergo ők fizetnek azért, hogy biztonságban tudják a pénzüket.

Úgy tűnik, hogy tőlünk nyugatabbra, a soha nem látott helyzet egyre terjed, amit a napokban jött hír is bizonyít, miszerint Németországban egy bank már a prémium ügyfelei által elhelyezett betétekre is negatív kamatot érvényesít. A bank -0,4 százalékos kamatot határoz meg a vagyonos ügyfelek megtakarításaira, ami 100 000 euró fölött lép életbe. Tehát forintban kifejezve évente akár több tízezer forintba is felemészthet a pénz betétszámlán tartása. Azonban egy átlagos német lakosnak nincs oka az aggodalomra, mivel a negatív kamatozást nem tervezik az alacsonyabb jövedelmű ügyfelek esetében bevezetni.

Azon nem is csodálkozhatunk, hogy a német bankok léptek, és a vállalati ügyfelek után újabb csoportnál is bevezették a negatív kamatokat. Az EKB a jegybanki betétekre már évek óta negatív kamatot „fizet” bankok számára, amivel arra szeretné sarkallni őket, hogy ezt a pénzt inkább helyezzék ki hitelként a gazdaságba. Ugyan az alapkamat csökkenésével párhuzamosan nálunk is nagyon alacsonyra ereszkedtek a betéti kamatok, de jelenlegi tudásunk szerint nem látjuk esélyét, hogy hazánkban a lakosságnak kelljen a betétek után fizetnie.

Hirdetés

Hirdetés

Azért még akadnak jó lehetőségek..

Szerencsére nekünk emiatt még panaszra nem lehet okunk, mivel a lakossági állampapír hozamok még régiós tekintetben is vonzó ajánlatnak számítanak. Sőt az egyre szűkülő lehetőségek ellenére még némi körültekintéssel jó betéti ajánlatokat is találhatunk.

A Bankmonitor betétkeresője szerint, ha a frissen elhelyezett pénz többletfeltételét vállaljuk, még vonzó kamatozással rendelkező betéteket is elérhetünk. A bankok kínálatában most legversenyképesebb a BNP ajánlata, 2,2 százalékon is ajánl akciós éves lekötést, amit még a következő hetek során érdemes lehet kihasználnunk a termék esetleges megszűnése miatt. De a lakosság által kedvelt három és hat hónapos időtávon is elérhetünk még 0,55 – 1,70 százalék közötti betéti kamatokat. Azonban ha nem figyelünk oda, vagy nem tudjuk teljesíteni a feltételeket könnyen lehet, hogy egy 3 hónapos lekötött betét esetén már csak 0,25 – 0,5 százalék közeli éves kamathoz jutunk, aminél azért találunk jobb ajánlatot is az állampapíroknál.

Ha hosszabb időtávon kötnénk le pénzünket szóba jöhető megoldás még a TBSZ számla, amivel ha 5 év után adómentességre tehetünk szert, de azért az ilyen betétek esetében sem árt felkészülnünk a 0,6 százalék alatti kamatokra.

Ilyen esetekben jó alternatívát nyújthat a lakosság kedvence, az állampapír, mivel általa is biztos befektetésre tehetünk szert, és az időtávban is van válogatási lehetőségünk. Például a mostanában népszerű féléves kincstárjegy évi 2 százalékot hozhat a konyhára, vagy a kamatozó kincstárjegy birtoklásával 2,25 százalék kamat ütheti a markunkat.

De merészkedhetünk állampapír esetben is hosszabb időtávra, amivel gond nélkül feltornászhatjuk a hozamunkat 3,8 százalék magasságáig. A Prémium Államkötvény 3 és 5 éven kínál befektetést 2,75 és 3,25 százalék mellett. A Bónusz Államkötvény esetében 4, 6, és 10 éves időtávon fektethetünk be, amivel 3,05 – 3,80 százalék hozamot kaphatunk.

Hirdetés
Hirdetés