Megalapozott tervekhez olcsó hitelt is kapnak a cégek

Megalapozott tervekhez olcsó hitelt is kapnak a cégek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-12-05 Frissítve: 2022-12-06
 

Erős növekedést mutatott a vállalati hitelpiac az elmúlt egy évben. Ebben szerepe volt a támogatott programoknak, amelyek a következő időszakban is folytatódnak. Fontos azonban figyelni arra, hogy ezek a lehetőségek azoknak a vállalkozásoknak biztosítanak olcsó forrást, amelyek képesek olyan üzleti tervet felmutatni, amely a cég jövedelemtermelő képessége megtartását és ezzel együtt a hitel visszafizetését megalapozzák.

A lakossági hitelpiac októberre már nagyot vesztett lendületéből összefüggésben az erőteljesen emelkedő kamatokkal. A vállalalati hitelpiac azonban éves összevetésben még szépen hízott a Magyar Nemzeti Bank friss statisztikái alapján.

Bő ötödével bővül a hitelállomány egy év alatt

A nettó vállalati hitelállomány 9962,9 milliárdról 12 178,2 milliárd forintra nőtt. Ezen belül az eurokölcsön-állomány 3681 milliárd forintról 5645,5 milliárd forintra hízott. A forinthitelek összege 6281,7 milliárdról 7210,6 milliárdra emelkedett. Jól látható, hogy az euróhitelezés (különösen az elmúlt hónapokban) jóval gyorsabban bővült: míg a teljes piac egy év alatt 22,2, a forinthitel-állomány 14,8, az euró 53,4 százalékkal emelkedett.

A kamatok alakulását figyelve persze az árányokban nincs semmi meglepő míg az euróhiteleknél az átlagkamat az egy millió euróérték alatti euróhitel-szerződéseknél egy év alatt 1,94 százalékról 3,23, az efölötti eurókölcsönöknél 1,11 százalékról 2,62 százalékra nőtt. A forinthiteleknél ennél jóval nagyobb ugrás volt megfigyelhető: a kisebb (1 millió euróérték alatti ) hiteleknél 4 százalékról 15,36, a nagyobb összegű kölcsönöknél 2,92 százalékról 16,73 százalékra emelkedett az átlagadat.

Hirdetés

Hirdetés

Magas kamat a vállalati forintbetétekre

Jelentős mértékben bővült a vállalati betétállomány is: a tavaly októberi 12 573,7 milliárd forint után az idén október végén már 14 787,8 milliárd forint volt. Ezen belül a forintbetét 8718,5 milliárdról 9142,3 millárdra, az euró 3855 milliárdról 4967,4 milliárd forintra nőtt.

Az új céges forintbetétek-szerződések kamata is figyelemreméltóan emelkedett az elmúlt egy évben: miközben tavaly októberben még 1,42 százalék volt az átlagkamat, idén ez az érték már elérte a 12,96 százalékot. Az euróbetétek átlagkamata mindeközben mínusz 0,06 százalékról 0,6 százalékra változott.

Mi várható?

Ha a jegybank által közölt statisztikákat nem éves összevetésben nézzük, már ebben a szegmensben is érezhető a megtorpanás. Szeptemberhez képest októberben az új szerződések volumene (euró és forint, betét és hitel) egyaránt csökkent. November 15.-ével a változó kamatozású kkv-hitelekre is kiterjesztették a kamatstopot, ami jelentős hatással lesz az új forinthitel kihelyezésekre is a várakozások szerint, a mértékekre vonatkozóan egyelőre nem áll rendelkezésre becslés.

A támogatott hitelekben ugyanakkor – úgy tűnik -, nem lesz a jövőben sem hiány. A Széchenyi Kártya Program folytatását már bejelentették, és a források biztosításáról is megjelentek a rendeletek. A feldolgozóipari vállalkozások kedvezményes hitelt is igényelhetnek energiahatékonyság-javítási beruházásaikhoz. Nulla százalékos önerő nélküli forgóeszközhitel-program is indul decemberben.

Fontos ugyanakkor figyelemmel lenni arra, hogy ezekhez az igazán kedvező feltételekkel elérhető olcsó forrásokhoz azok a cégek juthatnak hozzá, amelyek hitelképesek. A mostani bizonytalan helyzetben a megalapozott tervezésnek óriási szerepe van a túlélésben. Ha ilyennel egy vállalkozás rendelkezik, olcsó forrást is jó eséllyel talál mellé.

Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés