Megdöbbentő: a befektetéseknél nem fontos az ár!

Megdöbbentő: a befektetéseknél nem fontos az ár!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-11-18 Frissítve: 2021-08-06
 

„Ezzel a befektetéssel mekkora hozamot lehet elérni?” – ez az elsődleges kérdés szinte minden befektetőnél. És igazából ez a legfontosabb is. Ám sokakat megzavarnak olyan „apróságok”, hogy annak a befektetésnek éppen mekkora az ára (árfolyama). Pedig tulajdonképpen ez lényegtelen. Csak az a fontos, hogy az mekkorát képes erről a jelenlegi árról elmozdulni (lehetőleg emelkedni). Így működik az állampapír, a befektetési alap, de akár a részvény is. A mechanika kicsit más, de a lényeg változatlan: a jelenlegi árfolyam keveset számít.

Számtalan befektetővel beszéltünk már karrierünk során. Mindegy, hogy kis összeg, vagy vagyonok sorsáról döntöttek, hogy tapasztaltak voltak vagy még csak most ismerkedtek a befektetések világával. Szinte mindenki túlértékelte a jelenlegi árfolyam fontosságát:

szerették megvásárolni.

Pedig valójában egyik időpont sem garantálja, hogy az ügyletet nem zárják majd veszteségben. Nézzük sorra, hogy miért értelmetlen csak az árfolyamot nézni!

Hirdetés

Hirdetés

Kötvények (állampapír)

A kötvényekhez (Magyarországon jellemzően állampapírokhoz) kibocsátáskor általában névértéken lehet hozzájutni. A már kibocsátott, piacon lévő papírokért némi felárat kell fizetni. Sokan ebből azt a következtetést vonják le, hogy a kötvényeket névértéken kell vásárolni, különben rosszabbul járunk velük. Pedig ez nem így van! Nézzük egy fix kamatozású papír árfolyamát az időben:

arfolyam20161118

 

Látható, hogy a példánkban szereplő 3%-os kamatozással rendelkező papírt futamidő közben is meg lehet névértéken vásárolni: közvetlen kamatfizetés után. Viszont, ha félidőben vesszük meg, akkor 1,5%-kal többet kell érte fizetni. És miért nem probléma ez? Mert kamatfizetéskor mindenképpen 3%-os kamatot fizetnek ki. Függetlenül attól, hogy a futamidő elején, névértéken jutottál hozzá, vagy futamidő felében 1,5%-ot adtál érte. Ez utóbbi esetben ugyanis gyakorlatilag az időarányos, úgynevezett felhalmozott kamatokat tartalmazta csak a vételár. A végén a kifizetett 3% tartalmazza a névérték felett fizetett 1,5%-ot és a fél év birtoklásért járó másik 1,5%-ot.

Ám sajnos a kötvények árazása a legtöbbször nem ilyen egyszerű (nem véletlenül külön szakma). A felhalmozott kamatok számításában nagy különbség nincs. Ám mennyit ér a piacon most 3%? Sok vagy kevés? Amennyiben most a piacon 10%-ot is lehet kapni, természetesen kevés. Ilyenkor a kötvény ára drasztikusan (akár jócskán névérték alá) csökken. De amennyiben csak fél százalékot nyújtanak a hasonló kötvények, akkor máris értékesebb a 3%-os, azaz többet adnak érte a piacon.  Minél hosszabb egy kötvény annál nagyobb elmozdulás várható az árfolyamában. Hiába vetted névértéken.

Az állampapírnál természetesen megvan a lehetőséged, hogy legrosszabb esetben lejáratig megtartod. Ilyen esetben a tőkéd és arra járó kamatot is biztosan megkapod. Amennyiben a Magyar Államkincstárnál kifejezetten lakossági állampapírt vásárolsz, akkor az árfolyam-elmozdulás is korlátozottan érint: a Kincstár a felhalmozott kamatot mindig hozzáadja az árfolyamhoz (gyakorlatilag a névértékhez), míg a futamidő előtti eladásnál mindössze 0,5% illetve 2%pontot vesz el az árfolyamból.

Befektetési alap és részvény

Mindegy, hogy befektetési alapot vásárolsz alakuláskor (általában ilyenkor 1 az árfolyama), vagy részvényt tőzsdére bevezetéskor: ilyenkor sem véd semmi a veszteségtől. A befektetési alap árfolyama 1-ből lehet 2, de lehet fél is.

A kilencvenes években szinte minden tőzsdére kerülő vállalat siker sztori volt. Akkor vezették be a MOL-t a Matávot, és még számtalan egyéb részvényt. Mindenki sorban állt, hogy jegyezni tudjon egy-egy vállalat papírjait, mert szinte biztosra lehetett venni, hogy akár egy kereskedési nap múlva busás haszonnal lehet továbbadni azt.

De mára ez megváltozott. Garancia régen sem járt a részvényjegyzésekre, de mára szinte ellentétesen működik (érdemes megnézni az BÉT-re bevezetett új részvények árfolyamát az elmúlt években).

Amennyiben a jelenlegi árfolyam lenne érdekes, akkor csupa olyasmit kellene vásárolni, ami most olcsóbb, mint korábban. De mi garantálja, hogy nem lesz még olcsóbb? Ezért sokkal fontosabbak a jelenlegi árnál az árfolyam várakozások. Hiába kerül valami sokba, ha várhatóan még többe fog kerülni. És hiába olcsó valami, ha további esés várható. Visszapillantó-tükörbe nézve továbbra sem érdemes előre menni…

Amennyiben az Aegon Alapkezelőnél abszolút hozamú alapokba fektet, bármennyit is érjen el+1%-ot bónusz hozamot kap! Mindezt ingyen.

Hirdetés
Hirdetés