Megérjük egyáltalán, hogy nyugdíjasok legyünk?

Megérjük egyáltalán, hogy nyugdíjasok legyünk?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-06-21 Frissítve: 2021-07-01
 

Sokakat érintő kérdés mindez, hiszen ki ne gondolt volna már arra, hogy mi is lesz vele, ha leteszi a lantot és lehetőség szerint élvezi a nyugdíjas éveit. Jelenleg úgy áll, hogy örülhetünk, ha a 60-as éveink közepén el tudunk menni nyugdíjba, de a mostani állás szerint az évszázad közepére a 70 éves nyugdíjkorhatár sem lesz elképzelhetetlen. Gyűjtésünkből kiderül, hogy egyre jobbak az esélyeink, de érdemes idejekorán gondoskodni magunkról, ha nem akarunk kellemetlen meglepetéseket.

Készüljünk a legrosszabbra

Valószínűleg sokan örülnének annak, ha egy élet munkájának a gyümölcsét minél korábban kiélvezhetnék, viszont a szomorú valóság az, hogy ez hiú ábránd. A tények magukért beszélnek, a jövőben nem tehetünk mást, mint hogy:

1) tovább dolgozunk, akár a nyugdíjkorhatár fölött is,

2) idejében elkezdünk takarékoskodni,

3) esetleg mind a kettőt egyszerre.

Az állami nyugdíjat illetően a kilátások nem túl fényesek, korábbi cikkeinkben már rámutattunk, hogy akár 20%-os visszaesésre is sor kerülhet, de ennél jóval nagyobbat sem lehet kizárni.

Azt a szívességet nem kapjuk meg, hogy az állami nyugdíjból minél korábban részesedhessünk, hiszen olyan teher nehezedik az állami nyugdíjrendszerre, ami idővel bizonyosan beavatkozást tesz szükségessé. Az állam kezében a korhatár az egyik legnagyobb fegyver, mert egy csapásra két legyet üthet (többen dolgoznak hosszabb ideig, így kevesebb embert tartanak el), ezért is élnek sokszor ezzel, bár a maga korlátai ennek is megvannak.

nyugdij1160620

Ne legyenek kétségeink, ha továbbra is megállíthatatlanul nő a 65 éves korban várható élettartam, akkor folytatódni fog a korhatáremelés. Márpedig 1996-2013 közötti 18 évben 2,2-2,5 évvel nőtt az élettartam, a szigorításoknak köszönhetően viszont a nyugdíjban töltött átlagos idő szinte állandó maradt. A jobb életkilátások fényében nem lennénk meglepődve, ha a nyugdíjkorhatár a következő 40 évben 5 évvel 70 évre emelkedhetne, beavatkozás nélkül ugyanis megroppanna a nyugdíjrendszerünk. Egy dolog biztos, sokkal nehezebb helyzet vár a jövő nyugdíjasaira.

Kalkulátorunk segítségével gyorsan leellenőrizheti, hogy mire számíthat!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Hirdetés

Hirdetés

A jó hír, hogy tovább élhetünk

A legtöbbet emlegetett mutató a születéskortól várható élettartam, ami megmutatja, hogy egy újszülött a statisztikák szerint átlagosan hány évet fog élni. A Központi Statisztikai Hivataltól elérhető adatok szerint egy férfi átlagosan 72 évet is élhet, míg egy nő 79 évet. Jelentős a különbség a két nem között, a férfiak legnagyobb hátrányára pedig az utóbbi években nem sikerült a lemaradásból faragni.

Mindenki számára kedvező fejlemény viszont, hogy az utóbbi évtizedekben egyre nőtt a várható élettartam, 64 év leforgása alatt a férfiak 12,3, míg a nők 14,7 évvel élhetnek tovább. Másként fogalmazva, egy évvel későbbi születés 2,5 hónappal dobja meg az átlagos élettartamot. Ami fontos ezen felül, hogy többek között az orvostudomány fejlődésével összhangban, az egészségben töltött éveink is emelkedni tudtak.

Nemzetközi összehasonlításban érezhetően nagy a lemaradásunk, miközben hazánkban 2014-ben 76 volt az átlagos élettartam a nőknél és a férfiaknál összesítve, addig az EU-28 esetében 80,9 évről beszélhettünk. Az éllovas Spanyolország volt a maga 83,3 évével, míg a sereghajtó Lettország és Bulgária volt 74,5 évvel.

De egyben tovább is kell dolgoznunk

Örömteli, hogy az idő előrehaladtával egyre tovább élhetünk, azonban lényeges azt is tudnunk, hogy milyenek az életkilátások a nyugdíjkorhatárhoz közeledve. Amennyiben a 65 éves életkorban várható élettartamot nézzük, akkor azt találjuk, hogy a férfiak még 14,5 évet, míg a nők 18,4 évet élhetnek a nyugdíjban. Az EU-tól ezen a téren is nagy az elmaradásunk, a tagországokban az emberek 65 éves korban átlagosan 4 évvel is tovább élhetnek, mint Magyarországon.

Most éppen az átmenet időszakában vagyunk, gyakorlatilag 2022-től kezdődően már 65 éves nyugdíjkorhatár lesz az általános. Tanulságos visszatekinteni az utóbbi évtizedek folyamataira, amiből kiderül, hogy a korábbi kedvezmények miatt a hivatalos korhatár előtt nyugdíjba lehetett ténylegesen menni. A szabályok szigorításával együtt a férfiaknál már 2013-tól rendeződött a helyzet, a nőknél viszont a „nők 40” program miatt még mindig a hivatalos alatt marad bő két évvel a nyugdíjba vonulás.

nyugdij2160620

Az 1952 előtt születettek még megtehették, hogy 62 évesen elengedje őket az állam nyugdíjba, azonban az 1956 után születetteknek már meg kell barátkozniuk a 65 évvel. A korábban felvázolt események és a várható folyamatok fényében nagy valószínűséget adnánk annak, hogy itt nem állunk meg, néhány évtized múlva 70 év körüli korhatár lesz az irányadó. Németországban már fel is röppentek hasonló hírek, tehát nem egy légből kapott ötletről van szó.

Hirdetés
Hirdetés