Megmutatjuk, hol lett olcsóbb és hol lett drágább a nyaralás!

Megmutatjuk, hol lett olcsóbb és hol lett drágább a nyaralás!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-07-02
 

Brazíliában már javában zajlik a labdarugó-világbajnokság. Mi mégis inkább a szomszédos Argentínát ajánljuk úti célnak. És miért? Mert több mint 25%-kal olcsóbb lett az ország számunkra! Ugyanis a sokszor emlegetett vételi és eladási árfolyam különbözetnél, váltási költségnél sokkal meghatározóbb, hogy hogyan alakult az elmúlt egy évben a forint árfolyama a helyi valutákhoz képest. Megmutatjuk, hogy ezek alapján merre menjünk nyaralni! Európában az elmúlt egy év során Anglia sokat drágult, legjobban még Törökországgal járunk.

Drágább, vagy olcsóbb lett az úti célunk?

A devizaváltás hatása sok esetben eltörpül, ha megvizsgáljuk, mennyit mozdult a forint árfolyama a különböző devizákkal szemben az elmúlt időben! Megnéztük, hogyan állt a forint árfolyama egy évvel korábban, és hogyan áll most különböző országok fizetőeszközéhez képest. Ezeket az értékeket korrigáltuk az elmúlt egy évben bekövetkezett áremelkedéssel, inflációval. Így megtudtuk, hogy az adott ország mennyivel lett drágább, vagy olcsóbb számunkra az elmúlt egy évben. Nem biztos, hogy egy tavaly még kedvező árakkal kecsegtető ország ma is jó célpont a számunkra!

Általunk vizsgált országok közül a legrosszabbul egyértelműen Angliával járnánk. Hiába van viszonylag közel hozzánk, jó eséllyel majdnem 15%-kal többet kell fizetnünk, mint egy évvel korábban. Meglepő módon keleti szomszédunknál, Romániában is több mint 8%-kal több forintunk bánhatja a nyaralást. 

Ellentétben az előzőekkel törökországi, dél-afrikai, thaiföldi nyaralásunkra is kevesebbet kell kiadni, mint egy évvel korábban. 

Akad egy igen üdítő kivétel is: Argentína. Ott 26,5%-kal kevesebből is kijöhetünk a nyaralás során az előző évhez képest. Természetesen ehhez hozzájárul, hogy Argentína (a történelem során már nem először) ott egyensúlyozik az államcsőd szélén. Emiatt gyengült ilyen szintre az Argentin peso. Ami nekik üröm, az a turistáknak öröm: még az általános árdrágulást (azaz az inflációt) figyelembe véve is lényegesen olcsóbb ország vált Argentínából, mint tavaly ilyenkor volt. 

utazasdeviza20140702.jpg

 
Pénzügyek a külföldi utazás során

Abban a szerencsétlen helyzetben vagyunk, hogy bármerre megyünk a világon, sehol sem törvényes fizetőeszköz a forintunk. Tehát valamilyen úton-módon le kell váltani a helyi pénznemre. Ez a választott átváltási lehetőségtől függően 1,5-4,5%-kal tér el a MNB középárfolyamától. Nézzük milyen lehetőségünk van minderre!

Nem csak a nyaralásnál spórolnál, hanem a bankköltségeiden is? Válassz hozzád illő bankot!

Klasszikus út: valutaváltó

Korábbi elemzésünk alapján árfolyam oldalon a legjobban ezzel a lehetőséggel járunk. Átlagosan 2,5-3,5%-kal tér el a vételi és eladási árfolyam, azaz egy alkalommal kb. 1,5%-kal térünk el a számított középárfolyamtól valutanem és valutaváltó függvényében. Viszont a tranzakciós illeték bevezetése óta számolnunk kell 0,6%-os többlet költséggel is. Arról nem is beszélve, hogy a forint készpénzhez jutás is költséggel járhat, ha nem férünk bele az ingyenes 150 ezer forintos keretbe.

Kényelemes út: fizetés kártyával

Másik lehetőségünk, ha külföldi költéseinkkor egyszerűen a kártyánkat használjuk. Tehát vásárlásaink ellenértékét a forint alapú bankkártyánkkal egyenlítjük ki. Ilyenkor 1,5-3%-kal rosszabb árfolyamot kapunk, mint a valutaváltónál. Viszont itt a tranzakciós illeték mindössze 0,3%, amit a bankok többsége nem is terhel ügyfeleire. Elvétve vásárlásonként fix összeggel is találkozhatunk, de az összege nem túl magas.

Szükségmegoldás: külföldi készpénzfelvétel

Jellemzően a legdrágább megoldás a külföldi készpénzfelvétel bankkártyával. Ilyenkor a kártyás fizetésnél alkalmazott árfolyam mellett a sokszor igen borsos külföldi készpénzfelvétel díjával is találkozhatunk. Ezt a lehetőséget a legtöbb esetben érdemes kerülni. Bár fontos megemlíteni, hogy több olyan bank is van kishazánkban, amelyek állandó vagy időszakos akciójuk keretében kedvezményesen, vagy akár teljesen díjmentesen biztosítanak erre lehetőséget.

Alternatív megoldás: devizaszámla

Természetesen a fent említett megoldásokon kívül lehet még más megoldást is alkalmazni. Ilyen lehet, ha egy devizaszámlát nyitunk, és valutaváltás helyett devizaváltással szerezzük be a helyi fizetőeszközt. A számlán lévő összeget így egy deviza alapú kártyával tudjuk felhasználni, vagy szükség esetén készpénzben is kivehetjük. Sajnos általában egyik sem éppen költségkímélő megoldás a nyaralónak.

Utazás gazdaságosan

Látható, hogy a pénzügyek segítenek olcsó úti célt választani. De bármilyen országba is utazunk a számlákat fizetni mindenhol kell. Reméljük a fentiek alapján már mindenki eldöntötte, hogy hogyan is egyenlíti ki a szállás és vacsoraköltségeit! 

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés