Megszűnt a lakástakarékok állami támogatása: milyen megtakarítási lehetőségek maradtak?

Megszűnt a lakástakarékok állami támogatása: milyen megtakarítási lehetőségek maradtak?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-10-24
 

Megszavazta az Országgyűlés a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetését. Mindenki kíváncsi, hogy milyen, lakáscélok megvalósulását lehetővé tevő megoldás érkezik helyette. Mivel ennek megoldása még várat magára, összeszedtük, milyen egyéb megtakarítási lehetőségek közül választhatsz, ha el szeretnéd érni a céljaidat.

Köztudott, hogy az Országgyűlés a napokban megszavazta, hogy megszűnjön a lakástakarékok állami támogatása. Igen ám, de mi a helyzet a többi olyan megtakarítással, melyet az állam a mi adóforintjainkkal „támogat”? Ennek neve ugyan nem állami támogatás, hanem a személyi jövedelemadóról történő rendelkezés, mégis felvet néhány kérdést.

Egészség- és önsegélyező pénztár

Kézenfekvő egy ilyen cikk első helyén említeni az egészség- és önsegélyező pénztárakat. Utóbbiból ugyanis lehet lakáscélú jelzáloghitelt törleszteni. Így ez egyfajta alternatívája volt eddig is a lakástakarékoknak. A befizetéseid 20%-át, a lekötéseid 10%-át és a prevenciós szolgáltatásokra elköltött pénz 10%-át kérheted vissza a személyi jövedelemadódból. Mivel önkéntes pénztári számláról van szó, ezért az egészség- és önsegélyező pénztári valamint az önkéntes nyugdíjpénztári számláiddal együttesen maximum évi 150 ezer Ft adót kérhetsz vissza arra a számládra, amelyikre az adóbevallásodban kéred. Ha kíváncsi vagy, hogy még milyen célokra tudod felhasználni az egészség- és önsegélyező pénztári számládat, nézd meg a korábbi cikkünk alján!

Hirdetés

Hirdetés

Önkéntes Nyugdíjpénztár

Az önkéntes nyugdíjpénztári lehetőségekről is írtunk már több alkalommal. Ha nyugdíjcélú megtakarítás a célod, és nem szeretnéd saját magad kezelni a befektetéseidet, akkor ez Neked való megoldás lehet. A befizetéseid 20%-át kérheted vissza a személyi jövedelemadódból. Mivel önkéntes pénztári számláról van szó, ezért az egészség- és önsegélyező pénztári és az önkéntes nyugdíjpénztári számláiddal együttesen maximum évi 150 ezer Ft adót kérhetsz vissza arra a számládra, amelyikre az adóbevallásodban kéred.

Nyugdíj-előtakarékossági számla

A NYESZ-R számla azoknak ajánlott, akik nyugdíjcélú megtakarításaikat saját maguk szeretnék kezelni. Az adóbevallásod keretében a befizetéseid 20%-át kérheted vissza a személyi jövedelemadódból. Erre külön keret áll rendelkezésre, mely legfeljebb évi 100 ezer Ft (a nyugdíjkorhatárt 2020-ig elérők számára maximum évi 130 ezer Ft).

Nyugdíjbiztosítás

Ha szeretnél a nyugdíjcélú megtakarításod mellé biztosítási védelmet is, akkor a nyugdíjbiztosítás is érdekes termék lehet számodra. Azonban ne feledjük, hogy a biztosítási rész, a különböző eszközalapokba (gyakorlatilag erre a célra létrehozott befektetési alapok) történő befektetés és az azok közötti átcsoportosítás (durva költségek: akár 1-3% is) miatt azonban többletköltséget számítanak fel. Ha ennek ellenére úgy érezzük, hogy a biztosítás megléte ellensúlyozza ezt a többletterhet (NYESZ-hez képest a bent lévő pénzünk ÉVI 3-4%-a!!! (0,1-0,2% vs. 3-4%)), csak akkor válasszuk ezt a megtakarítási módot! Könnyen belátható, hogy a bent lévő pénzünkre vetítve, ez 1 millió forintonként évi 30-40 ezer Ft többletköltséget jelent, azaz 10 milliónál már évi 300-400 ezer Ft-ot. Feltehetjük a kérdést: ha eddig nem vettél magadnak befektetési alapokat értékpapírszámlán sem, akkor miért tennéd meg ezt sokkal drágábban egy nyugdíjbiztosítás keretein belül? Az adóbevallásunkban a befizetéseink 20%-ának megfelelő, maximum évi 130 ezer Ft-ot igényelhetünk vissza.

Ha érdekelt vagy a nyugdíj témában, nézd meg a részletes nyugdíj kalkulátorunk segítségével, hogy melyik megoldást lehet érdemes választanod!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés