Mekkora infláció kell ahhoz, hogy újra a MÁP Plusz legyen a nyerő?

Mekkora infláció kell ahhoz, hogy újra a MÁP Plusz legyen a nyerő?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-02-10
 

A magas infláció és az 5 éves Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) kamatprémiumának emelkedése miatt jelenleg a prémium kötvényt érdemes választani a lakossági állampapírok közül. Vagyis az inflációkövető befektetés megelőzte az eddigi favoritot, a Magyar Állampapír Pluszt (MÁP Plusz). De meddig marad ez a helyzet? Mekkora infláció kellene ahhoz, hogy a Szuperállampapír visszaelőzze vetélytársát?

A tavalyi év második fele az infláció elleni küzdelemről szólt – ennek keretében az MNB több lépésben is emelt az irányadó kamatokon -, ennek ellenére a 2021-es évben az infláció mértéke 5,1% volt a KSH adatai alapján.

A magas infláció pedig a hitelpiac mellett a megtakarításokat is teljesen átrendezte. Az 5 éves futamidejű Magyar Állampapír Plusz volt a biztos befektetések között a favorit 2019. júniusi bevezetése óta. Nem véletlenül nevezték el Szuperállampapírnak, a konstrukció ugyanis a futamidő alatt fix kamatozású – a kamat mértéke az idő előrehaladtával folyamatosan emelkedik -, az elérhető éves átlagos hozam lejáratig 4,95%. Ez a nyereség egy 3 százalék körüli inflációs környezetben elégséges lehet, azonban a jelenlegi 5,1 százalékos áremelkedés mellett már bizony kevésnek tűnik.

Jelenleg az áremelkedés magasabb, mint a Szuperállampapír hozama, vagyis a reálkamat a befektetésen negatív. Ez azt jelenti, hogy egy év után a kamatokkal növelt befektetésünkből kevesebb árut tudnánk vásárolni, mint a félretett pénzünkből a megtakarítás kezdetén.

A PMÁP hozama viszont az infláció mértékétől függ: az éves kamat az előző év inflációs adatából és egy kamatprémiumból áll össze. Vagyis a pozitív reálkamat garantált, ugyanakkor előre nem ismert a pontos kamatok nagysága, hiszen az inflációs adatot sem tudjuk előre pontosan megmondani. A jelenleg magas inflációs környezet és az 5 éves konstrukció kamatprémiumának megemelése – 1,25 százalékról 1,5 százalékra növekedett – nagyon jól mutatja, hogy milyen komoly kihívója az inflációkövető konstrukció a MÁP Plusznak.

Hirdetés

Hirdetés

Reális inflációs várakozások mellett már a PMÁP-ot érdemes választani

Sőt, már több is mint kihívó az inflációkövető befektetés, reális inflációs várakozások mellett is jobban megéri a PMÁP-ot választani 3 és 5 éves futamidőre is.

A Bankmonitor inflációs várakozásai, melyek összhangban vannak a jegybank várakozásaival:

  • 2021: 5,1% infláció (tényadat)
  • 2022: 5% infláció (várakozás)
  • 2023: 3% infláció (várakozás)
  • 2024: 3% infláció (várakozás)
  • 2025: 3% infláció (várakozás)

Mennyi pénzünk lesz, ha 10 millió Ft-ot lakossági állampapírba fektetünk?

10 millió forint befektetése esetén mind 3, mind 5 éves időtávon nagyságrendileg 200 ezer forinttal lehet többet keresni a PMÁP választásával, mintha a pénzt a Szuperállampapírba fektettük volna. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy a prémium kötvény esetében a hozamot csak becsülni tudjuk. Éppen ezért érdemes olyan lehetőségeket is megvizsgálni, amelyeknél az infláció a PMÁP szempontjából kedvezőtlenül (kisebb mértékű éves drágulás esetén) alakul.

Milyen infláció mellett érné meg a Magyar Állampapír Pluszt választani?

A Bankmonitor szakértői megvizsgálták, hogy milyen infláció mellett érné meg jobban a MÁP Plusz választása. A számítás során két lehetséges forgatókönyvet is megnéztek:

  • Az infláció már az idei évben a várakozásoktól eltérően alakul, az elkövetkező 4 év inflációs szintje azonos mértékű lesz.
  • Az infláció az idei évben a várakozásoknak megfelelően alakul (5%), az azt követő 3 évben az infláció mértéke azonos nagyságú lesz.

Milyen infláció mellett érné meg a MÁP Pluszt választani a PMÁP helyett?

Abban az esetben is jelentős áresés mellett érné csak meg a MÁP Plusz, ha már az idei évben eltérne az éves drágulás a várakozásoktól. Gyakorlatilag 4 éven át 3%-os áremelkedésre lenne szükség ahhoz, hogy a MÁP Pluszon legyen magasabb bevétel. Ez ugye megfelelne az MNB inflációs céljának, amitől jelenleg igencsak messze vagyunk. (2021. decemberében 7,4% volt az éves áremelkedés mértéke.)

Az áremelkedés még nagyobb csökkenésére lenne szükség a következő évtől abban az esetben, ha az idei 5%-os inflációs várakozás teljesülne. Az elkövetkező 3 évben 2,4%-os infláció mellett lenne kisebb a nyereség a PMÁP-on, mint a Szuperállampapíron.

Az elmúlt években azért volt példa alacsony inflációra: 2018-ban 2,8%, míg 2,17-ben 2,4% volt az infláció mértéke. Tehát nem lehetetlen a kérdéses szint alá menni. Ettől függetlenül a jelenlegi gazdasági helyzetben erre azért nincs komoly esély.

Hirdetés
Hirdetés