Melyik a nyerő? Abszolút hozamú alap vagy állampapír?

Melyik a nyerő? Abszolút hozamú alap vagy állampapír?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-08-22 Frissítve: 2021-06-20
 

Hazánkban népszerűek az abszolút hozamú alapok. Lassan eltelik az év kétharmada, ideje volt megnéznünk, melyik mekkora hozamot tudott elérni ebben a viszontagságos időszakban. A korábbi évek jól teljesítő alapjai közül némelyik nem fért fel a 11-es listára, melyeket a most legmagasabb kamatozású lakossági állampapírral vetettünk össze.

Sok pénzt tartunk abszolút hozamú alapokban, ezért egyre nagyobb a portfóliómenedzserek felelőssége abban, hogyan kezelik pénzünket. A tisztes hozamokért nagy kockázatot kell vállalniuk, hiszen az évi két számjegyű hozam csak nagy kockázattal érhető el.

Természetesen kötött célú felhasználásra léteznek jobb hozamok, hiszen a lakástakarékokra kapott állami támogatás, vagy a nyugdíjcélú megtakarításokra, illetve az egészség- és önsegélyező pénztárakra az adórendelkezés folytán visszakapott személyi jövedelemadó komoly hátszelet jelent a jobb hozamok eléréséhez. De szabad felhasználás esetére a jó hozamokhoz igenis kockázatvállalás társul, ahogy láthatjuk is ezt az abszolút hozamú befektetési alapok esetében.

Az alapkezelési díjak ugyan lehúzták a hozamokat, de ezzel együtt sem ez tartozik ez az év az alapok legjobb évei közé. Ennek ellenére, többnek sikerül megverni a legjobban kamatozó új prémium magyar állampapír hozamát.

Jól látszik, hogy a legjobbak között hozam terén óriási volt a különbség. Míg egyesek az utóbbi években egyenletesebb teljesítménnyel rukkoltak elő (OTP Trend), addig mások egy rosszabb időszak után értek el jobb hozamot (OTP EMDA).

Nézd meg a Bankmonitor Befektetési alap kalkulátorát, és győződj meg róla, mely befektetési alapok lehetnek a megfelelők számodra!

Ha mindig pozitív hozamokra vágysz, nézd meg az Állampapír kalkulátorunk segítségével, hogy milyen állampapír lehet számodra a nyerő!

Hirdetés
Hirdetés