Mennyi 20, 40 és 80 millió forint lakáshitel havi törlesztője márciusban?

Mennyi 20, 40 és 80 millió forint lakáshitel havi törlesztője márciusban?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-03-11 Frissítve: 2024-03-13
 

Márciusban megállt a lakáshitelek árának csökkenése, legalábbis a Bankmonitor által vizsgált esetekben a februárival megegyező kondíciókra számíthatnak a hiteligénylők. Éves összevetésben viszont már jelentős a kamatcsökkenés, ennek eredményeképpen egy 20 millió Ft összegű, 20 évre felvett lakáshitel havi törlesztője jelenleg több mint 20 ezer forinttal alacsonyabb mint 12 hónapja. Ez összességében mintegy 5 millió forint megtakarítást jelent. Ugyanakkor még mindig sok múlik azon, hogy valaki megtalálja-e a számára legkedvezőbb ajánlatot, ami nem is feltétlenül egyszerű.

Fontos
Lakáspiaci Fórum 2024: Új ingyenes személyes előadásunkon az ország legjobbjai közé tartozó hitelszakértők tájékoztatnak minden fontos információról, ami a lakáshitel felvételéhez, a kapcsolódó támogatások igénybevételéhez szükséges. Előadások, közönségkérdések és díjmentes személyes konzultációk, ahol a saját pénzügyi helyzetedre is válaszokat kapsz. Milliókat érő információkért és regisztrációhoz kattints ide!

A lakáshitelkamatok folyamatosan csökkennek tavaly ősz óta, köszönhetően a kétlépcsős kamatplafonnak, valamint az infláció drasztikus, illetve a hosszú futamidejű bankközi hitelkamatláb (BIRS) mérsékeltebb csökkenésének. Ennek következtében ma már akár kicsivel 5% feletti lakáshitel-kamat is elérhető, ám ehhez számos olyan feltételt kell teljesítenie az igénylőnek – például Babavárót kell felvennie a lakáshitellel együtt, zöld lakáscélnak kell lennie, törlesztésvédelmi biztosítást kell kötnie -, amit nem feltétlenül szeretne mindenki vállalni.

Hirdetés

Hirdetés

Mi számít most jó kamatnak egy lakáshitelnél?

Ugyanakkor a Bankmonitor elemzése szerint már átlagos hitelösszeg (20 millió Ft) és nettó 450 000 Ft családi jövedelem esetén is elérhető 6,29%-os kamat, mégpedig akár végig fix törlesztővel. Nagyobb hitelösszegnél és magasabb jövedelemnél a bankok sok esetben kedvezőbb kamatokat adnak, így például 40 vagy 80 millió forinthoz már akár 5,87%-os kamattal is hozzá lehet jutni, mégpedig különösebb extra vállalások nélkül. A jövedelemérkeztetés és a lakásbiztosítás bankon keresztül történő kötése a két leggyakoribb, viszonylag könnyen teljesíthető feltétel, de ha valaki például hitelfedezeti biztosítással is védené magát, akkor a kamat akár 5,65%-ra is lefaragható. (Bár a hitelfedezeti biztosítás rendkívül hasznos szolgáltatás, hiszen jövedelemkiesés vagy betegség esetén átmeneti segítséget nyújt, illetve az adós halálakor a biztosító rendezi a tartozást, mivel ez plusz költséget jelent, mégsem számoltunk vele.)

Lakáshitelek havi törlesztőrészlete 2024 márciusában.

A hitelek esetében legtöbbször a kamatokat hasonlítjuk össze, érdemes azonban ehelyett inkább a THM-eket (teljes hiteldíj-mutató) összevetni, ami a kamaton felül a hitelhez kapcsolódó egyéb költségeket is tartalmazza. Ezért a THM-ben például már az is látszik, ha egy bank akciósan elengedi az induló költségek egy részét vagy egész, esetleg díjmentes számlát biztosít a hitel mellé.

Mekkora havi törlesztőre számíthatunk jelenleg?

Jelenleg egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel havi törlesztője – 450 000 forint igazolt nettó jövedelemmel – 147 674 forintról indul, függetlenül attól, hogy a kamat 10 évig vagy a futamidő végéig fix. Ez 35,4 millió forint teljes visszafizetést jelent azzal számolva, hogy a kamat változatlan marad, az adós pedig nem törleszti elő vagy fizeti vissza a kölcsönt idő előtt. Ez utóbbi esetekben a teljes visszafizetés ugyanis csökkenhet. 40 millió forint hitelösszegnél (700 000 forint nettó jövedelemmel) a legkedvezőbb havi törlesztő 285 611 forint jelenleg, amihez 68,6 millió forint teljes visszafizetés tartozik, míg 80 millió forint felvételekor (itt 1,2 millió forint bevétellel kalkuláltunk) esetében havi szinten 571 223 forint kiadásra, összességében pedig 137,1 millió forint tejes visszafizetésre lehet készülni.

A hiteligényléshez szükséges havi jövedelmet illetően az úgynevezett JTM-korlát – jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató – az igazodási pont, eszerint ugyanis 600 ezer forint nettó alatt a bevétel legfeljebb 50 százaléka fordítható hiteltörlesztésre, míg 600 ezer forinttól 60 százaléknál ránt be az adósságfék. Ez azonban csak elméleti maximum, a bankok ennél óvatosabbak is lehetnek, és persze azon is sok múlik, hogy az adós mekkora részét képes hosszútávon nélkülözni a bevételeinek.

Több millió forint különbség lehet a legolcsóbb hitelek között is

Ahogy a Bankmonitor gyűjtéséből kiderül, már a TOP3 hitel között is jelentős különbégek lehetnek: 40 millió forint hitelösszegnél például havi szinte több mint 10 ezer forint, teljes visszafizetésben pedig kicsivel több mint 2,6-3,6 millió forint a differencia.

80 millió forint hitelösszegnél még nagyobb a tétje a jó bankválasztásnak: itt a végig fix hiteleknél 30 ezer forint különbség van az első és a harmadik ajánlat között havi szinten, ami két évtized alatt 7 millió forint fölé hízhat.

Nem mindenkinek ugyanaz a bank lesz a legkedvezőbb

Mivel az egyes bankok hitelbírálati gyakorlata eltérő (például máshogy kezelik a külföldi és a készpénzes jövedelmet, másra adnak kamatkedvezményt), nem feltétlenül ugyanaz a bank lesz mindenki számára a befutó. Ezért vagy minden banktól be kell kérnünk egy személyre szabott ajánlatot, vagy megbízunk egy hitelszakértőt, aki ismeri az egyes bankok bírálati gyakorlatát, így ki tudja választani számunkra a legelőnyösebb ajánlatot, ráadásul még az ügyintézésben is a segítségükre lesz. A közvetítők mellett szól a gyorsaságon kívül az is, hogy az igénylők számára a szolgáltatásuk díjmentes, ugyanis a bankok fizetnek számukra díjat azért, mert elvégzik helyettük a munkájuk egy részét.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés