Mennyi a Babaváró hitel törlesztőrészlete 2024-ben?

Mennyi a Babaváró hitel törlesztőrészlete 2024-ben?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-01-25
 

A Babaváró hitel 2024-ben is akkor lehet igazi támasz a fiatal házasok számára, amikor a leginkább szükségük van rá, vagyis családalapítás és otthonteremtés idején. Habár a kamatmentes kölcsön feltételei változtak, kedvező költségei, alacsony törlesztőrészlete miatt idén is jelentősen hozzájárulhat a családok terveinek megvalósításához. Mutatjuk, milyen anyagi vonzata van idén a népszerű, szabad felhasználású konstrukciónak.

A Babaváró hitel 2019 nyara óta érhető el, azóta számos átalakításon esett át, de többször veszélybe került a fennmaradása is. Ugyanakkor 2023-ban az igénylési határidőt eltörölték, így a házaspárok közkedvelt kölcsöne 2024-től határozatlan ideig velünk maradhat.

A népszerűség oka a gyermekvállaláshoz kapcsolódó kedvezmények köre, amelyekkel – ügyes időzítéssel – akár egyetlen forintot sem kell visszafizetni az immáron 11 milliós hitel után. A legtöbb igénylő lakáscélra fordítja a kamatmentes Babaváró támogatást, például ebből fedezi a lakáshitelhez szükséges önerőt, vagy kiegészítve a vételárat ingatlant vásárol belőle, esetleg épp meglévő otthona felújítására, modernizálására költi az összeget. De szép számmal akadnak olyan családok is, akik a gyermekek érkezése kapcsán felmerülő költségekre, vagy egy új családi autó megvásárlásra fordítják.

Hirdetés

Hirdetés

Kedvező költségek, kiszámítható törlesztés

A Babaváró egyedülálló lehetőség a hitelpiacon, hiszen 2024-ben sem találunk ennél olcsóbb hitelkonstrukciót. A kölcsön alapvetően kamatmentes, ha pedig az igénylést követő 5 éven belül a házaspárnak gyermeke születik, vagy örökbe fogadnak, a kamatmentesség a tartozás egészére, a futamidő legvégéig megmarad. Ez a lehetőség így a legújabb CSOK Plusznál is kedvezőbb, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény új eleme ugyanis a CSOK hitelhez hasonlóan legfeljebb 3 százalékos kamattal érhető el. 

Ezen felül a Babaváróhoz további kedvezmények kapcsolódhatnak, ha a család több gyermeket is vállal:

  • a második baba érkezésével elengedik a fennálló tartozás 30 százalékát;
  • a harmadik gyermek érkezésekor pedig a teljes tartozást elengedik. 

A Babaváró hitel egyetlen költségeleme az úgynevezett kezességvállalási díj, amely a fennálló tőketartozás 0,5%-a. Ezt havonta a törlesztőrészletekkel együtt kell megfizetni. 

A törlesztőrészlet legfeljebb 51 ezer forint lehet a jogszabály szerint, a maximális hitelösszeg (11 millió forint) és futamidő (20 év) választásakor pedig havi 50 417 forint fizetendő jelenleg. Ez már tartalmazza a kezességvállalási díjat is. 

A szabad felhasználású kölcsön törlesztőrészlete fix, a teljes futamidő alatt változatlan (amennyiben nem áll fenn olyan körülmény, amivel megszegnénk a támogatási feltételeket), így a Babaváró hitel kiszámítható és biztonságos, nem kell attól tartanunk, hogy a havi fizetnivaló időközben emelkedik.

Fontos tudni, hogy az igénylők jövedelmének el kell bírnia mind az új, mind a már meglévő hitelek törlesztőrészleteit, amihez a bankok a JTM szabályt veszik figyelembe. A jogszabály meghatározza, hogy a házaspár jövedelme (Babaváró hitel esetén a két fél összjövedelmével számol a bank) mekkora mértékben terhelhető törlesztésekkel. 

A szükséges jövedelem a Babaváró igényléséhez bankonként eltérő, a maximális, 11 milliós kölcsönhöz ugyanakkor nem lesz elég a minimálisan elvárt jövedelem összege. 

Kalkulálj
A Bankmonitor kalkulátorával ellenőrizheted, hogy jogosult vagy-e igénybe venni a kamatmentes kölcsönt, és ha igen, jövedelmed alapján mekkora hitelösszegre számíthatsz. Ezen felül láthatod, hogy milyen ajánlatok érhetők el az egyes bankoknál.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Kérhető a törlesztés szüneteltetése

A gyermekek érkezésével (akár már a terhesség 12. hetétől) kérhető a törlesztés felfüggesztése 3-3 évre. Vagyis ha szeretnénk élni a lehetőséggel, akkor kérelmeznünk kell a hitelt nyújtó banknál, így van lehetőségünk elhalasztani a havi fizetési kötelezettséget. Ha az igényléskor már úton van a baba, akkor egyúttal a gyermek érkezését is van lehetőség bejelenteni és igényelni a törlesztési moratóriumot 3 évre.

Jó tudni
Ikerterhesség esetén 5 évre kérhető a törlesztés szüneteltetése a Babaváró támogatásnál.

Ismerd meg a Babaváró hitel 2024-ben érvényes feltételeit és az igénylés menetét, a szükséges dokumentumokat a Bankmonitor cikkéből!

Hirdetés
Hirdetés