Mennyit bukhatsz a csok-on, ha nem születnek meg a vállalt gyermekek?

Mennyit bukhatsz a csok-on, ha nem születnek meg a vállalt gyermekek?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-09-15
 

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) az egyik legnépszerűbb állami támogatás Magyarországon. Számos előnye mellett azonban hátrányai is lehetnek a konstrukciónak, különösen akkor, ha végül mégsem születnek meg a vállalt gyermekek. Tudd meg, mekkora összegeket lehet bukni a csok-kal, ha elmarad, vagy csak részben teljesül a gyermekvállalás!

2015. óta a magyar ingatlanok kivételesen sokat drágultak: az Eurostat országos szinten csaknem 90%-ra becsülte az áremelkedést. Ez is jól mutatja, hogy mennyire nagy előnyt jelent, ha egy fiatal pár ki tudja használni a különféle családtámogatási elemeket. A csok, illetve más, ingatlanvásárláshoz kapcsolódó állami támogatások révén ugyanis több tízmillió forintot is nyerhetnek az ezekre jogosult családok. Persze minden esetben szem előtt kell tartani az árnyoldalakat is: könnyedén az igénylők nyakába szakadhat egy komolyabb fizetési kötelezettség, amennyiben mégsem teljesül a támogatások valamelyik feltétele. Most megvizsgáltuk, mennyi pénzt bukhatnak mindazok, akik igényelték a csok-ot, de mégsem születik annyi gyermekük, amennyit a szerződéskötéskor bevállaltak.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyi csok-ot lehet most igényelni?

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) keretein belül a gyermekesek vagy gyermeket vállalók vissza nem térítendő állami támogatáshoz juthatnak. Mind használt lakás vásárlásához, mind új ingatlan építéséhez vagy vásárláshoz felvehető a csok, különböző összeghatárokkal. Akik használt lakást vennének, 1 gyermekkel 600 000 forintra lehetnek jogosultak, 2 gyermekkel pedig 1,43 millió forint ütheti a markukat. Új ingatlan építése vagy vásárlása esetén 1 gyermekkel 600 000 forintra, 2 gyermekkel 2,6 millió forintra, 3 gyermekkel pedig már 10 millió forintra rúgnak az összegek. Fontos, hogy a csok-ot nem csak azok igényelhetik, akiknek már vannak meglévő gyermekeik, hanem vállalásra is van lehetőség!

Mennyi idő alatt kell teljesíteni a gyermekvállalást?

A gyermekvállalások teljesülésére a jogszabály szigorú határidőket határoz meg. Egy gyermek vállalására 4 évük van a pároknak, két gyermekre 8 év, három gyermekre pedig 10 év a határidő. Amennyiben a vállalt gyermekek nem születnek meg a megadott határidőig, a kapott állami támogatást kamatostul kell visszafizetni! (Ha a gyermekek részben megszülettek, akkor a család megtarthat annyit a támogatásból, amennyi a meglévő gyermekeikre valójában járna.) Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az állam egy összegben követeli a tartozást: a kapott támogatást és a kamatokat a gyermekvállalási határidő lejáratát követő 60. napon belül kell visszafizetni.

Pontosan mennyi pénzt kell visszafizetni?

A késedelmi kamat mértékét a Polgári törvénykönyvből kiindulva határozzák meg. Eszerint a kamat mindig a késedelemmel érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat (1 vagy 2 gyermek vállalása esetén), vagy annak ötszöröse (3 gyermek vállalása esetén). Az utóbbi hónapokban Magyarországon gyakran változott az alapkamat értéke, jelenleg 1,5%-on áll, de további emelkedés is várható. Az aktuális helyzetben visszafizetendő összegeket az alábbi táblázat szemlélteti, új ingatlanhoz kapcsolódó támogatás esetén.

Látható, hogy a több gyermek vállalása jóval magasabb kockázatot is hordoz. Ha a jegybanki alapkamat a mostani szinten állandósulna, akkor 1 gyermek vállalása, de meg nem születése esetén 4 év után 36 000 forinttal kellene többet visszafizetni a kapott támogatásnál. Ezzel szemben mindazok a párok, akik 3 gyermeket vállaltak a csok felvételekor, de a 10. év végéig elkerülte őket a gyermekáldás, ők már 17,5 millió forintot, azaz a kapott támogatás 175%-át kellene, hogy befizessék az államnak! (Ha pedig a jövőben még magasabbra emelkedik az alapkamat, akkor a visszafizetendő összegek is ennek megfelelően fognak tovább növekedni.)

Amennyiben a csok mellé kedvezményes (3%-os) csok-hitelt is kaptak az igénylők, akkor a határidő lejártával a hitelre addig kapott kamattámogatást is vissza kell fizetniük. Ráadásul ekkortól a piaci kamatozású hitellé alakul át a kölcsön, azaz a kamata – és ezzel együtt a havi törlesztőrészlete – megemelkedik!

Meg kell még említenünk a vagyonszerzési illeték sorsát is. A csok-ot igénylők az ingatlanvásárláskor mentesülhetnek az illeték megfizetése alól, de ha nem születnek meg a vállalt gyermekek, akkor utólag ezt is be kell fizetni a NAV-nak. Például egy 40 millió forint forgalmi értékű ingatlan esetén ez az összeg 1,6 millió forint (4%).

Milyen további esetekben kell visszafizetni a támogatást?

Fontos, hogy a csok-ot nem csak abban az esetben követelheti vissza az állam, ha a pár nem teljesíti a gyermekvállalást. Ugyanilyen kemény következményekkel jár az is, ha az ingatlanvásárlást követő 10 évben a család máshová költözne el: hiszen a csok felvételekor azt is vállalni kell, hogy a család legalább 10 évig a támogatott ingatlanban fog élni. (Az időközben nagykorúvá vált gyermek elköltözhet.) Sőt, erre az időszakra a magyar állam terhelési és elidegenítési tilalmat is jegyeztet be az ingatlanra.

Válás esetén egyféleképpen megvalósulhat olyan forgatókönyv, hogy a család megtarthatja a támogatást: ehhez a gyermekeknek az egyik szülővel együtt a támogatott ingatlanban kell maradniuk. Vegyes elhelyezés nem lehetséges, tehát olyankor vissza kell fizetni a csok-ot és a kamatokat.

Milyen engedmények létezhetnek a visszafizetés kapcsán?

Természetesen felmerülhetnek olyan körülmények, amelyek esetén a kormányhivatal méltányossági eljárás keretein belül haladékot, vagy akár mentességet adhat a visszafizetésre. Ilyen körülmény lehet például, amennyiben a pár egyik tagja elhalálozik. Ezzel együtt is mindenképpen szem előtt kell tartani, hogy a megelőlegező csok komoly pénzügyi terhet eredményezhet, ha a vállalt gyermekek végül mégsem születnek meg. Éppen ezért döntéshozatal előtt ezt a szempontot is körültekintően kell mérlegelni.

Derítsd ki a kalkulátorral, hogy te milyen feltételekkel kaphatnál csok-ot!

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Hirdetés
Hirdetés