Mennyit ér egy ingatlan, és mennyi hitelt ad rá a bank?

Mennyit ér egy ingatlan, és mennyi hitelt ad rá a bank?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-06-06
 

Egy ingatlannak van piaci és forgalmi értéke, ha pedig lakáshitel is képbe kerül, akkor az úgynevezett hitelbiztosítéki értékkel is meg kell ismerkednünk. De mit jelentenek ezek, és miért van egyáltalán jelentőségük? Megmutatjuk.

Amikor egy ingatlanhirdetésben árat látsz, akkor ez általában irányár, amit eleve úgy határozott meg az eladó, hogy abból 5-10%-ot engedni fog. Az alku mértéke ennél lehet persze több és kevesebb attól függően, hogy mennyire sürgős az eladónak az üzlet, illetve mennyire régen próbálja eladni a tulajdonát.

Az eladók rendszerint nem szakmai alapon határozzák meg az irányárat, sőt egyes túlárazott ingatlanok esetében ez köszönőviszonyban sincs a realitásokkal. Ennek oka jellemzően az, hogy sokszor érzelmileg kötődnek a lakásukhoz, és mivel ez életük pénzügyi „főműve”, jellemzően túlbecsülik az értékét. A piaci ár már kicsivel közelebb áll a realitáshoz, hiszen az eleve bekalkulált alkut nem tartalmazza, vagyis az eladó tulajdonképpen ekkora összeget szeretne kézhez kapni. Természetesen, ha az ingatlan irányára irreális, akkor a piaci ára is az lesz!

Hirdetés

Hirdetés

Mit csinál egy értékbecslő?

Éppen ezért érdemes az úgynevezett forgalmi értékről is beszélni, ami a piaci árnál pontosabb, már csak azért is, mert ezt értékbecslő határozza meg. Ennek során figyelembe veszi az ingatlan – és telek – méretét, építésének évét, a munka és a beépített anyagok minőségét, a lakás energetikai jellemzőit és értékesíthetőségét.

Az, hogy egy adásvétellel éppen ki járt jól, a vételár és a forgalmi érték viszonya határozza meg. Amennyiben a vételár a forgalmi értéknél magasabb, akkor az eladó jár jól, a vevő viszont jó eséllyel túlárazott ingatlant vásárolt. Ha azonban a vételár a forgalmi értéknél alacsonyabb, akkor ez jó vételnek számít a vevő szemszögéből.

A vételár és a forgalmi érték közötti túlzott különbség azonban akár galibát is okozhat, mégpedig az otthonteremtési támogatások – CSOK Plusz, Falusi CSOK – esetében. Ha ugyanis az értékbecslő által meghatározott becsült forgalmi érték és a vételár között 10%-ot meghaladó különbség van, akkor az igénylést a bank elutasítja. Ha valaki így jár, akkor másik ingatlant kell választania, vagy a vételárat kell csökkenteni a megfelelő szintre.

Milyen értékkel számol a bank? 

De mi a helyzet akkor, ha valaki lakáshitelből vásárol meg egy ingatlant? Ekkor a bank minden esetben kirendel egy független értékbecslőt, aki a már korábban említett szempontok alapján meghatározza az ingatlan becsült forgalmi értékét. A bank azután ez alapján határozza meg a hitelbiztosítéki értékét, ami a forgalmi értéknél jellemzően 10-30%-kal alacsonyabb.

A csökkentésre azért van szükség, mert a bankoknak ügyelniük kell arra, hogy a kihelyezett jelzáloghitel mögött mindig megfelelő ingatlanfedezet legyen, ezért olyan értékkel számolnak, amin jó eséllyel 3 hónapon belül eladható az adott ingatlan. Budapesten és a nagyvárosokban a hitelbiztosítéki érték a forgalmi értéknek akár a 95%-a is lehet, míg a kisebb városokban 80-85%, az egyéb településeken 70-75% rendszerint ez az aránya.

Jó tudni
Egy átlagosnak számító ingatlan értékbecslése 50-60 ezer Ft költséget jelenthet, ám ezt akciósan a bankok egy része utólag jóváírja a hitel folyósítását követően.

Nem elég azonban, hogy a hitelbiztosítéki érték bőven alatta marad a forgalmi értéknek, a bankok ennek is legfeljebb 80-90%-át hitelezik meg, a többit önerőként magának az adósnak kell előteremtenie. Ezt egyébként maga a Magyar Nemzeti Bank írja elő a számukra.

A jogosultsági feltételeknek megfelelő, első saját lakásukat vásárlók számára elég lehet 10% önerő is, máskülönben 20% az elvárás. (10 százalékos önerővel jelenleg ennél az öt banknál igényelhető lakáshitel.) Lehetséges azonban önerő nélkül is ingatlant vásárolni, ám ebben az esetben a megvásárolni kívánton túl további ingatlant vagy ingatlanokat is be kell vonni pótfedezetként az ügyletbe. Ebben az esetben az ingatlanok összértékének 80%-a lehet elméletileg a hitelösszeg.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés