Mennyit kereshetsz hosszú távon…

Mennyit kereshetsz hosszú távon…
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2012-05-23 Frissítve: 2021-10-09
 

Az előző írásunkban megvizsgáltuk, mire kell figyelni egy hosszú távú betétlekötés esetén. A cikkből megtudhattuk, hogy az éves kamat általában többnek van feltüntetve, mint a valódi EBKM, azaz tényleges kamat, a lekötés idő előtti feltörése esetén az addigi kamatunkat részben, vagy teljesen elveszíthetjük, illetve fontos szempont, hogy a kamat a futamidő végéig fix, vagy valamilyen mutató alapján folyamatosan változó.

Ezek a szempontok alapján ebben a cikkben azt nézzük át, hogy jelenleg milyen konkrét ajánlatok közül választhat az, aki 3-5 éves betétlekötésen gondolkodik.

Mivel ennél a futamidőnél már érdemes TBSZ számlára betenni a pénzt (erről itt írtunk), ezért ha elérhető, elsősorban az ott kínált kamatokat nézzük át. Lássuk először összesítve a kamatokat két diagramon, majd utána részletesen bankokra bontva is.

kamatok3evre


kamatok5evre

Axa Bank: A bank sem tér el a csalogató kamatok politikájától, érdemes körültekintően olvasni az ajánlatát és az EBKM értékére figyelni. A meghatározott kamat a futamidő végéig fix, az elérhető kamat egy évi 3% alapkamatból és egy hűségkamatból áll, amit csak akkor kapunk meg, ha a futamidő végéig nem törjük fel a betétet. (Tehát feltörés esetén évi 3% kamatot kapunk csak, ami szintén kevesebb 3%-nál a valóságban.)

Az elérhető valódi kamat 3 év esetén (2015 december 31-i feltörés esetén) évi 8,45%, 5 éves futamidő alatt 8,52%.

A számlanyitás és a számlavezetés, valamint a bankon belüli utalás díjmentes.

Budapest Bank: Az alaplekötés esetén a kamat 6% évente, amit a jegybanki alapkamat változása esetén módosíthat a bank (jelenleg 7% a jegybanki alapkamat)

Ha ez kevésnek tűnik (előfordulhat), választhatunk egyéb lekötésekből is, de akkor figyelni kell a lejáratokat. A 36 hónapos  prémium lekötés jelenleg évi 7,61%-os valódi kamatot kínál.

A számlavezetés évi 2000 Ft (a gyűjtőévet követően), az utalás díja bankon belül 0,35%

CIB Bank: A tartós befektetési számlán (neve a CIB bankban Maraton Takarékszámla) választhatunk látraszóló kamatot, ami a jegybanki alapkamat mínusz 0,5% százalék, de ha vonzóbbnak tartunk más betétet, abból is választhatunk, például a 12 hónapos, 8%-os lekötést, vagy a 3 és 5 éves betétet (valódi kamat 6,56%, illetve 6,96%).

A számlavezetés díjmentes, de az idő előtt feltört pénz elutalási költsége 0,5%, de minimum 5 ezer forint, valamint rendelkeznünk kell bármilyen CIB folyószámlával.

Citi Bank: nem található éven túli lekötés, sem tartós befektetési számla.

FHB Bank: A takarékszámlán választhatunk a finoman szólva is csekélynek mondható 3,5-4% kamatokból (összegfüggő a pontos kamat mértéke), vagy vállaljuk a kockázatot, hogy nem felejtjük el félévente-évente megújítani a betétünket, mert akkor 6 hónapra évi 7,75%-ot, 12 hónapra 8%-ot érhetünk el jelenleg. Ha elfelejtjük megújítani a betétünket, a kamat a továbbiakban 3,28-4,3% lesz.

Az idő előtt feltört betétre nem kapunk kamatot. A számlavezetés díjmentes, de az egy év előtt megszüntetett számla büntetése 1%, maximum 20 ezer Ft.

K&H Bank: A jelenlegi ajánlat évi 4,59% kamat, az egyetlen hosszabb betétlekötést nem lehet TBSZ számlán lekötni, így több szót kár is vesztegetni erre a lehetőségre.

MKB Bank: Két betét közül választhatunk, az egyik a 12 hónapos betét, amelynek kamata 6,1%, illetve egymillió forintos állomány felett kérhetjük a pénzpiaci betétet, amelynek a kamata BUBOR-0,2% 24 és 36 hónap esetén is. Ez jelenleg körülbelül a jegybanki alapkamatnak felel meg.

A számlavezetés díja havi 310 Ft.

OTP Bank: Két hosszabb távú lehetőségünk van az OTP Banknál: az egyik az egyéves lekötés, aminek a kamata egymillió forintos összeg alatt 6%, felette 6,5%, a másik egy 5+ éves, kifejezetten a TBSZ számlákhoz kifejlesztett betét, amelyik időben sávos kamatozású és a kamat mértéke a jegybanki alapkamathoz van kötve. Amennyiben nem változik 5 év alatt az alapkamat, akkor a teljes futamidőre elérhető valódi kamat 7,42%.

Idő előtti feltörés esetén mindössze 1,5% kamatot kapunk, ezért érdemes meggondolni, hogy biztos nem lesz-e szükségünk a pénzre 5 évig.

A számlavezetés díja 108 Ft/hó, a 3. vége előtt megszűnt számlák büntetése 544 Ft, az utalás bankon belül díjmentes, a készpénzfelvétel maximum 1500 Ft.

Unicredit Bank: A TBSZ számlán egy sávos látraszóló kamatozású betét érhető el, melynek kamata egymillió forint alatt 5%, felette 6,5%, 3 millió forint felett 7% az elérhető kamat. A kamatot negyedévente jóváírják.

A TBSZ számla vezetése díjmentes, az elutalás díja saját számlára 0,6%, maximum 10 ezer forint, bankon kívülre 1%, minimum 1.000 Ft. Unicredit bankszámla léte feltétele a TBSZ számla nyitásának.

Sopron Bank: A Sopron Banknál választhatunk futamidő végéig  fix, vagy változó kamatozású lehetőségekből. Fix kamatozás esetén 3 évre 7,59%, 5 évre 7,46% az elérhető kamat.

Változó kamatozás esetén a bankközi kamat és az állampapír kamatának átlagát egészítik ki egy évente növekvő prémiummal, a jelenlegi kamatok mellett három évre 8,24%, öt évre 8,76%, amennyiben nem törjük fel a betétet menet közben.

Az év végén megkapott kamatok a számlán jóváíródnak, így feltörés esetén csak az év eleje óta elért kamatokat bukjuk.

A számlanyitás és vezetés díjmentes, de rendelkezni kell a banknál folyószámlával, vagy megtakarítási számlával.


Az éves kamatok és az EBKM kapcsolatáról itt írtunk.

Hirdetés
Hirdetés