Mi az a legkisebb összeg, amivel el lehet kezdeni a nyugdíjmegtakarítást?

Mi az a legkisebb összeg, amivel el lehet kezdeni a nyugdíjmegtakarítást?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-31
 

Gyakori kérdés a Bankmonitor olvasóinak részéről, hogy mi az a legkisebb havi összeg, amivel már elindítható egy nyugdíjcélú megtakarítás. Éppen ezért most bemutatjuk, milyen elvárásaik vannak az egyes szolgáltatóknak, és mennyi pénzre van szükség ahhoz, hogy elkezdhessünk félretenni idős korunkra.

A 21. század egyik legsúlyosabb gazdasági problémája a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos. A társadalom elöregedése évtizedek óta tartó folyamat, ami egyre nehezebbé teszi az idősek nyugdíjának kitermelését. Könnyen elképzelhető, hogy előbb-utóbb 70-75 évre kell majd emelni a korhatárt, ha szeretnénk fenntartani a mostani (folyó finanszírozású) nyugdíjrendszert.

Miért hasznos egy nyugdíjcélú megtakarítás?

Akik szeretnék elkerülni a közelgő nyugdíjkatasztrófát, nyithatnak egy saját megtakarítási számlát, és havi rendszerességgel félretehetnek idős korukra. A befizetett összegek befektetésre kerülnek, ezáltal az évek során jelentős hozamra lehet szert tenni, sőt, állami támogatás is jár a megtakarításokra. Az így felépített kiegészítő jövedelemforrás nagy segítséget tud jelenteni az állami nyugdíjon felül, hiszen a közelmúlt tapasztalatai alapján a nyugdíjba vonuláskor akár a korábban megszokott bevétel 50%-át is elveszíthetjük.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen nyugdíjmegtakarítások léteznek ma?

Ma Magyarországon 3 fő nyugdíjcélú megtakarítási forma létezik: az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP), a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), illetve a nyugdíjbiztosítás. A három konstrukció közös tulajdonsága, hogy 20%-os állami támogatás (személyi jövedelemadó-visszatérítés) jár a befizetésekre. Ugyanakkor számos különbség is van az egyes alternatívák között, ezért érdemes körültekintően utánajárni az egyes típusoknak.

A NYESZ valójában egy értékpapírszámla, amelyen keresztül a hozzáértő megtakarítók saját maguk intézhetik befektetéseiket. Ezzel szemben az ÖNYP és a nyugdíjbiztosítás egy tényleges megtakarítási programot takar: itt a szolgáltató meghatározó szerepet vállal a megtakarítók által félretett összegek kezelésében. Az elvárt minimális megtakarítás az utóbbi két forma esetében értelmezhető, így az alábbiakban ezekkel foglalkozunk.

Mennyi befizetést írnak elő az egyes szolgáltatók?

Az önkéntes nyugdíjpénztárak jelenleg kb. 1,1 millió tagot számlálnak, az egy főre jutó átlagos befizetés 2020-ban havi 9.700 forint volt. A minimálisan elvárt tagdíj azonban jellemzően ennél alacsonyabb. Az egyes szolgáltatók által meghatározott pontos értékeket az első ábra szemlélteti.

Legalább mekkora havi befizetést várnak el a nyugdíjpénztárak?

A biztosítók ennél némileg magasabb minimális havidíjat várnak el, a pontos számok a második ábrán láthatók. Nyugdíjbiztosítással kb. 400 ezer fő rendelkezik, az ő átlagos befizetésük 2020-ban kb. havi 22.200 forintot tett ki.

A nyugdíjbiztosítások minimális havidíja (20 éves nyugdíjbiztosítás esetén)

Mire elegendő havi 10.000 forint megtakarítás?

Láthatjuk, hogy egy nyugdíjmegtakarítás elindítása egyáltalán nem igényel nagy összeget: havi 6-12 ezer forintból már igen széleskörű lehetőségek állnak rendelkezésre. Ugyanakkor a saját megtakarítási stratégiánkat inkább a hosszú távú céljainkhoz érdemes igazítani. Elképzelhető, hogy a minimálisan elvárt befizetésekkel nem gyűlne össze akkora tőke, amely kielégítő jövedelemkiegészítést tudna biztosítani idős korunkra.

A múltbeli hozamok alapján becslést készíthetünk arra, hogy adott életkorban történő indulás esetén mekkora nyugdíjtőke felhalmozását teszi lehetővé havi 10.000 forint megtakarítása. Feltételeztük, hogy a megtakarító évi 6%-os (nominális nettó) hozamot ér el, a befizetéseit évente 3%-kal növeli, az infláció pedig évi 3%. (A feltüntetett összegek mai értéken értendők.)

Mennyi pénz gyűlhet össze havi 10 000 Forint befizetésével nyugdíjcélra,

Az eredmények rámutatnak a megtakarítások egyik legfontosabb tulajdonságára: ugyanaz a havi megtakarítási összeg a kezdés időpontjától függően egészen más lejárati egyenleghez vezet! Aki már 25 évesen elkezdi az öngondoskodást, ő havi 10.000 forint megtakarításával 11 millió forintot is felhalmozhat idős korára.

Ezzel szemben 35 éves korban kezdve már lényegesen kevesebb pénz, 7 millió forint gyűlne össze a futamidő végéig. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy a megtakarítást ne halogassuk: a kamatos kamat hatásának köszönhetően a többszörösére növelhetjük a számlánk egyenlegét, ha a többséggel ellentétben már fiatalon elkezdünk félretenni.

Sokat számít az is, ha nem a lehető legkisebb összeg szerint takarítunk meg. Például havi 30 ezer forint befektetésével a feltüntetett értékek háromszorosát is összegyűjthetjük.

Használd te is a Bankmonitor kalkulátorát, és vedd igénybe a nyugdíjmegtakarítások után járó 20%-os állami támogatást!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés