Mi az, amin egyáltalán nem fog az infláció vasfoga?

Mi az, amin egyáltalán nem fog az infláció vasfoga?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-10-12 Frissítve: 2022-10-14
 

Sokat halljuk, tapasztaljuk, hogy az árak döbbenetes mértékben emelkednek és ez minden terméket, szolgáltatást érint. Ugyanakkor mégis van olyan pénzügyi szolgáltatás, amit szinte mindannyian használunk és ami garantáltan védve van az inflációtól. Mi ez? Mutatjuk a részleteket!

Az infláció a legtöbb országban több évtizedes csúcsra futott. Hazánkban a 2022 szeptemberre érvényes áremelkedés mértéke 20,1 százalék, ami 13,6 százalékpontos növekedést jelent a 2021 szeptemberi értékhez képest. Az áremelkedésnek ráadásul még koránt sincs vége, a jegybank várakozásai szerint könnyen lehet, hogy a mutató az év végéig konstans, erőteljes növekedést mutat és csak jövő évtől mérséklődhet.

Nincs olyan, akire ne lenne hatással ez a változás. Ráadásul sokkal drasztikusabbnak érezzük, mivel a leggyakrabban vásárolt cikkek ára az átlagadatnál jóval nagyobb mértékben emelkedett. Mi tehát az a szolgáltatás, amin nem fog az infláció vasfoga? 

Hirdetés

Hirdetés

Ezek a bankszámlák ingyenesek és garantáltan inflációállók

Az infláció a pénzügyi szolgáltatások árára is rányomja bélyegét. A pénzintézetek az áremelkedés hatására is emelhetik termékeik költségeit, ami azt jelenti, hogy egy bankszámla díjai nem csak a bank üzleti megfontolásából, de az aktuális inflációs adat függvényében is évente változhatnak. Sőt, olyan bank is van, ahol az áremelkedés mértéke szerint évente automatikusan változik a szolgáltatások díja.

Éppen ezért óriási előny, ha olyan bankszámlával rendelkezel, ami ingyenes bankolást tesz lehetővé. Ha tehát magasak a költségeid és most váltanál, mindenképpen ismerd meg a díjmentes és inflációálló bankszámlákat a Bankmonitornál.

Fontos
A bankszámla összehasonlító kalkulátorban szereplő bankok zöménél díjmentes számlavezetéssel találkozhatunk, ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy ezek teljesen ingyenesek. Könnyen lehet, hogy a kártyahasználatért, az utalásért, vagy a bankkártyáért már fizetnünk kell ezeknél a csomagoknál.

Jelenleg három olyan bankszámla konstrukció érhető el, amit költségmentesen lehet használni, ugyanakkor a kiválasztást nehezíti, hogy ezek feltételei számos ponton eltérnek egymástól, például fontos megismerni, hogy mit vár el a kedvezményekért cserébe a bank. Mutatjuk ezeket részletesebben.

A CIB Bank ingyenes bankszámlája

A CIB ECO bankszámlával a szerződéskötéstől számított 2 évig a számlavezetés ingyenessége mellett:

  • nem kell fizetnünk a netbanki átutalásokért,
  • díjmentes a tranzakciós illeték,
  • a bankkártya kibocsátás és éves díja,
  • havi egy alkalommal maximum 400 ezer forintot vehetünk fel díjmentesen, vagy választhatjuk helyette a jogszabályi díjmentes készpénzfelvételt havi két alkalommal, összesen 150 ezer forint értékben bármely hazai bank automatájából.

A CIB ECO díjcsomag tehát garantáltan ingyenes, ha a Bankmonitoron keresztül igényelsz. Az igénylés feltétele legalább minimálbérnek megfelelő jóváírás teljesítése havonta. A további részleteket ismerd meg kapcsolódó oldalunkon.

Az UniCredit Bank válságálló ajánlata

Az UniCredit Partner Aktív Zéró bankszámlával 3 évig díjmentesen bankolhatsz. A számlavezetés alapdíját a bank elengedi, emellett pedig

  • díjmentes a mobilalkalmazáson keresztül történő átutalás,
  • a bankkártya kibocsátása és éves díja,
  • illetve ennél a csomagnál is élhetünk a jogszabályi, havi két ingyenes készpénzfelvétellel.

Ehhez a számlacsomaghoz elegendő, ha havonta 75 ezer forint érkezik a számlára, az UniCredit kedvezményes ajánlata csak a Bankmonitoron keresztül érhető el.

A Raiffeisen Bank ajánlata prémium ügyfeleknek

A Raiffeisen Premium Gold 2.0 díjcsomag korlátlan ideig (a szerződés ügyfél általi lemondásáig) biztosítja a rendkívül kedvező feltételeket. A számlavezetés ingyenessége mellett díjmentesek az alábbiak:

  • az elektronikus csatornán indított átutalási megbízások
  • a Premium Start Okoskártya kibocsátása és éves költsége (a második évtől az ingyenesség feltétele, hogy a kártyás vásárlások összértéke egy év alatt legalább 500 ezer forintot tegyenek ki),
  • havi 2 alkalommal díjmentesen vehetünk fel készpénzt bármely bank ATM-jéből, ha kérjük a jogszabályi ingyenes készpénzfelvételt, emellett plusz két alkalommal vehetünk fel maximum 300 ezer forintot a bank saját ATM-jéből. Ha ezzel nem élünk, a bank saját automatáiból így is 4 alkalommal vehetünk fel díjmentesen pénzt, egyenként maximum 300 ezer forint összeghatárig.

A Raiffeisen Bank Premium Gold 2.0 csomagja a magasabb jövedelemmel rendelkezőknek lehet ideális. A kedvezményekért cserébe havonta legalább 400 ezer forint jóváírást vár el a bank, ami kiváltható azzal, ha legalább 8 millió forintnyi megtakarítást helyezünk el a banknál (bankbetét, számlán lévő összeg, vagy értékpapír).

Hogyan válassz?

A megismert három számlacsomag tehát tökéletesen alkalmas arra, hogy amíg minden más drágul, a csomag költsége ne változzon, erre a bank szerződésben vállal kötelezettséget.

A három felsorolt számlacsomag mind más és más feltételek mellett érhetők el, ami miatt érdemes előzetesen körültekintőnek lenni. A CIB és az UniCredit ajánlata már alacsonyabb jövedelemmel is elérhető, de csak bizonyos ideig élhetünk az ingyenességgel. A Raiffeisen konstrukciója egy prémium bankszámla, ami magasabb jövedelemmel érhető el, de számos más kedvezményt is felsorakoztat az előbbi kettő ajánlathoz képest.

Jó tudni
Elsődleges, hogy a választás előtt érdemes mindig szem előtt tartani saját bankolási szokásaidat, hiszen akkor lehet a legkedvezőbb és legkényelmesebb egy díjcsomag, ha maximálisan szolgálja az igényeidet.

A Bankmonitor bankszámla szakértői díj- és kötelezettségmentesen segítenek kiválasztani a számodra megfelelő díjcsomagot és végigvezetnek a számlanyitás folyamatán, akár online is.

Hirdetés
Hirdetés