Mi az? Az állampapírt messze veri, de egyben szuperbiztonságos is

Mi az? Az állampapírt messze veri, de egyben szuperbiztonságos is
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-04-10 Frissítve: 2021-07-01
 

Bármilyen megtakarításról is legyen szó, két fontos szempontot mindig át kell gondolnunk, ezek nem mások, mint a hozam és a kockázat. A két tényező kéz a kézben jár, és az alapvető összefüggés, hogy magasabb hozamot csak magasabb kockázattal érhetünk el. De, ahogy a szabályok többségénél, itt is van kivétel, nevezetesen a lakástakarék. Elemzésünkben röviden bemutatjuk, hogy miként tud kiemelkedni a betét és az állampapír közül az LTP.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

Hozamban verhetetlen a lakástakarék

Tegyük fel, hogy az a tervünk, hogy 5 évre keresünk megtakarítási lehetőséget. Óvatos duhajok vagyunk, ezért kockázatmentes befektetést keresünk magunknak, így a bankbetét, az állampapír és a lakástakarék kerül a figyelmünk középpontjába.

A legjobb bankbetét 5 évre jelenleg 2,75%-os EBKM-mel vihető el, de fontos tudni, hogy a betét kamatozása az alapkamattól függ, vagyis ha nő az alapkamat, akkor az elérhető hozam is emelkedni fog. A korlát, hogy valószínűleg pont egy olyan banknál találjuk meg ezt a kondíciót, aminél épp nincs számlánk, vagyis a bőven a piaci átlagot meghaladó hozamért extra költség is jár, mert a banknál számlával is rendelkeznünk kell.

Hasonló időtávra találunk magunknak lakossági állampapírt, méghozzá a prémium állampapír formájában. A 2023/J állampapír bő 5 éves lejáratú, változó kamatozású (infláció felett fizet 1,4%-ot), az aktuális kamata 3,8%. Ebben az esetben nem bankszámlára, hanem egy értékpapírszámlára van szükségünk és arra vásárolhatjuk meg az állampapírt. Ha úgy döntenénk, és a Magyar Államkincstárnál nyitjuk meg a számlát, akkor ingyenes a számlavezetés, és csak az utalások díját kell kifizetni (oda a bankét, onnan a tranzakciós illetéket).

A lakástakarék szintén köthető 5 éves időtávra, a befizetésekre járó 30%-os állami támogatásnak hála, az elérhető éves hozam 8-9%-os. Való igaz, hogy a lakástakarék által biztosított betéti kamat 0,1%-os, azonban az állami támogatás bőven kárpótol ezért minket, és egy csapásra a legjobb megtakarítási lehetőséggé lép előre. Az állami támogatásért cserébe csak annyi a megkötés, hogy a megtakarítást ingatlancélra kell felhasználni, amibe például beleértendő a lakáshitel előtörlesztés is.

Hirdetés

Hirdetés

A biztonságért sem kell aggódnunk

Sorban haladva, a betéteknél az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) az, ami garanciát ad az ügyfeleknek. A banki lekötéskor az EU-s szabályoknak megfelelően 100 000 euróig terjed a garancia, ami mostani árfolyamon számolva 31 millió forint körüli összeg. Azt gondoljuk, hogy a legtöbb esetben ez bőséges garanciát jelent, bár vannak olyan prémium- és privát banki ügyfelek, akiknek ez a limit kevés lehet, ezért több szolgáltató között érdemes megosztani a vagyont (ez is a gyakorlat).

Az állampapírnál némileg más a helyzet, hiszen az értékpapír formájú befektetés, ezért az értékpapírszámlára a Befektető-védelmi Alap (BEVA) ad garanciát, az OBA-hoz hasonlóan 100 000 euróig. A különbség az, hogy a garancia egy millió forintig 100%-os, viszont az egy millió forint feletti összegre 90%-os garancia vonatkozik. Baj esetén tehát a „költségek” egy részét a tulajdonos viseli. Ne feledjük, csak akkor fizet a BEVA, ha a szolgáltató nem tud elszámolni az értékpapírral. Magyarán, ha a befektetésünk értéke csökken, akkor arra nem várhatunk a BEVA-tól segítséget.

Egy kivétel azonban van az állampapírnál, mert ha a Magyar Államkincstárnál vásároljuk meg az értékpapírt és ott tartjuk a számlánkat, akkor az állam teljes garanciát ad a pénzünkre. Ezért is olyan nagy a kereslet az állampapírok iránt közvetlenül az államkincstárnál, mert nagyobb biztonságban érezhetik az emberek ott a befektetésüket.

Elérkeztünk a lakástakarékhoz, amire bármilyen meglepő is, de vonatkozik állami garancia. Az OBA körébe tartoznak a pénztárak is és az ott ismertetettek szerint van védve a számlánk. Ez amiatt van, mert a befizetéseinket a lakástakarék-pénztár betétbe helyezi el, amire kis mértékű kamatot is fizet, így logikusan a védelme kiterjed rá. Azt tartsuk szem előtt, hogy a védelem ekkor a befizetésre és annak kamataira vonatkozik, az állami támogatásra nem.

Összefoglalásul megállapíthatjuk, hogy a lakástakaréknál ugyanakkora biztonságban van a pénzünk, mintha azt betétbe vagy állampapírba helyeztük volna. Az elérhető hozam az állami támogatásnak köszönhetően kimagasló, és ezt ki is tudjuk élvezni, ha elfogadjuk, hogy lakáscélra használjuk fel az összeget.

A következő kalkulátorral nézz utána, hogy mennyivel járulhat hozzá a lakástakarék a lakáscélodhoz!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt
    Hirdetés
    Hirdetés