Mi lesz a nyugdíjpénzzel, ha nem a családra hagyjuk?

Mi lesz a nyugdíjpénzzel, ha nem a családra hagyjuk?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-06-29 Frissítve: 2021-10-11
 

A legfontosabb a család. De mi van, ha nekünk nincs, vagy éppen a családunk mellett még más valaki is fontos az életünkben? Őróluk tudunk-e gondoskodni, ha már mi nem leszünk? A nyugdíjcélú-megtakarítások erre is megoldást nyújtanak.


A nyugdíj-megtakarításokat alapvetően azért kötjük, hogy nyugdíjas korunkban kényelmes életünk legyen. De sajnos az élet kiszámíthatatlan, így arra is fel kell készülnünk, hogy mi lesz a pénzünkkel, ha mi már nem leszünk. Alapvetően, mint minden földi vagyonunkat, a törvényes örökösünk kapná meg a nyugdíjra félretett pénzünket is. Örökös lehet például férj/feleség, gyermekek, de akár unokák is. De mit tehet az, akinek nincs családja? Hagyjon mindent az államra? És mi a helyzet azokkal, akik a családjukon kívül mást is szeretnének anyagi biztonságban tudni haláluk után? Mindezt akár titokban megoldani, hogy az örökösök meg ne haragudjanak az illetőre?

Hirdetés

Hirdetés

Milyen nyugdíj-megtakarítások léteznek?

Először is kezdjük a legfontosabbal: milyen nyugdíj-megtarkítások léteznek ma Magyarországon?

  • nyugdíj-előtakarékossági számla (vagy röviden NYESZ)
  • önkéntes nyugdíjpénztár
  • nyugdíjbiztosítás

Mindhárom megtakarítás 20%-os adójóváírással dotált, de működésük eltér. Érdemes azt kötni, ami számunkra a legmegfelelőbb, és alapesetben számoljunk azzal, hogy nyugdíjas korunkig megtartjuk a választott megtakarítást. De másodlagos szempontként érdemes figyelembe venni az öröklés rendjét is.

Kíváncsi vagy mennyit gyűjthetsz össze nyugdíjas korodig? Használd kalkulátorunkat, és kiderül!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Legkevésbé jó megoldás

A legkevésbé megfelelő megoldás a három nyugdíjcélú-megtakarítás közül a NYESZ. Ugyanis ez ugyanúgy a törvényes örököst illeti, mint egy normál értékpapírszámlát. Nem adható meg hozzá haláleseti rendelkezés, illetve kedvezményezettet sem lehet megjelölni. Így, ha másra szeretnénk hagyni, mint a törvényes örököseink, akkor azt végrendelettel lehet megtenni. Az viszont kevésbé diszkrét, illetve meg is támadható. Tehát érdemes inkább a másik kettő megtakarítási formából választani.

Ahol kedvezményezett megadható

Az önkéntes nyugdíjpénztári szerződésben lévő vagyon alapesetben sem a hagyatéki eljárás része, ám sűrűn megjelenik a hagyatéki eljárásban. Ám, lehetőségünk van kedvezményezettet megjelölni. Ebben az esetben függetlenül attól, hogy ez a kedvezményezett hozzátartozónk-e vagy sem, a nyugdíjpénztár halálunk után körülbelül két héttel kifizeti a megtakarításunk aktuális értékét az általunk meghatározott személynek, és örökösödési illetéket sem kell fizetnie a megszerzett vagyon után.

Akár több kedvezményezettet is felvehetünk, külön megjelölve, hogy milyen arányban részesüljenek az örökül hagyott vagyonból.

A nyugdíjbiztosítás ebből az aspektusból hasonlóan működik, mint az önkéntes nyugdíjpénztári szerződés. Tehát alapesetben ez is a normál örökösödési eljárás alá tartozik, ám ha kedvezményezetett (vagy kedvezményezetteket) jelölünk meg, akkor a szerződésből adódó kifizetés őket illeti meg. Viszont fontos különbség, hogy a kifizetés függ, hogy milyen típusú nyugdíjbiztosítást kötünk. Az elterjedtebb unit-linked típusú biztosítások esetében a kifizetés több részből tevődhet össze.

Legfontosabb összetevő a befektetések aktuális piaci értéke, de ezen felül még különböző kiegészítő biztosításokból, illetve esetleges bónuszokból is érkezhet a kifizetésre kerülő összeg. Fontos azonban kiemelni, hogy amennyiben valamilyen súlyos egészségkárosodásban szenvedünk, akkor az kizáró ok lehet a biztosítási rész kifizetésénél. Így ebben az esetben különösen érdemes az apró betűket is átböngészni.

Hirdetés
Hirdetés