Mi lesz az illetékmentességgel 2024-ben?

Mi lesz az illetékmentességgel 2024-ben?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-07-17
 

A lakástámogatási rendszer érdemben átalakul a jövő évtől, a legtöbb elem sorsáról a tervek mellett már a konkrét jogszabályok is megjelentek. Ugyanakkor a lakásvásárlások illetékének sorsáról, illetve az illetékmentességről még nem született döntés.

Június 22-én bombaként robbant a hír, átalakítja a kormány a lakástámogatási rendszert:

  • Szigorítják a Babaváró hitel életkori korlátra vonatkozó feltételeit a jövő évtől.
  • A CSOK támogatás kizárólag a preferált kistelepüléseken – 5 ezer fő alatti települések – lesz elérhető 2024-től.
  • Ha nem kaphatunk CSOK-ot, akkor a hozzá kapcsolódó támogatott hitelt és adó-visszatérítési támogatást (új lakások vásárlása esetén érhető el) sem vehetjük igénybe.
  • A jövő évtől megemelik a Babaváró maximális összegét 10 millió forintról 11 millió forintra.
  • Jövőre emelkedik a CSOK összege korszerűsítés és/vagy bővítés esetén. Illetve a használt lakás vásárlással egyidőben megvalósuló korszerűsítési és/vagy bővítési munkálatokra is nagyobb támogatást kaphatunk.

Az azóta megjelent kormányrendelet pedig pontosította, hogy mi is lesz a sorsa a CSOK támogatásnak.

Hirdetés

Hirdetés

Mi lesz a vagyonátruházási illetékkel?

Tisztázódott tehát, hogy mi lesz a sorsa a legtöbb lakástámogatásnak:

  • A CSOK átalakul: egyes célokra és ingatlanokra nem lehet a jövő évtől kihasználni a támogatást. Ugyanakkor a támogatás összegét valóban megemelik bizonyos esetekben. Erről részleteket itt olvashatsz.
  • A CSOK-hoz kapcsolódó kedvezmények közül a fix 3 százalékos támogatott hitel sorsa is eldőlt, a kölcsönt a jelenleg elérhető összegben igényelhetjük a jövő évtől is. Az adó-visszatérítési támogatás sorsa is eldőlt. Az áfa továbbra is visszaigényelhető lesz korszerűsítés, bővítés, építkezés és új lakás vásárlása esetén is. A feltételek sem változnak érdemben a jövő évtől.
  • A Babaváró esetében is kiderült pontosan hogyan is változnak a szabályok. A részleteket itt megtalálod.

Van azonban még egy támogatási forma, amelynek sorsa bizonytalan, ez pedig az illetékmentesség. Jelenleg a CSOK támogatás igénybevételével vásárolt ingatlanok után nem szükséges illetéket fizetni. Ez sem elhanyagolható kedvezmény, egy 50 millió forint értékű lakás vásárlásánál ugyanis ez a támogatás 2 millió forint kedvezményt jelent. (Alapesetben ugyanis a vételár 4 százalékát teszi ki az illeték.)

Ha CSOK-ot igénylünk, akkor nincs illeték – A helyzet azért ennél bonyolultabb

Mindenki fejében az maradt meg, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) igénylésével az illetékmentességet is elnyerhetjük. Idén a gyerekek után járó vissza nem térítendő támogatás kihasználásával az illeték megfizetése alól is mentesülhetünk. Ez az idei évben igaz is, ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy jövőre is automatikusan teljesülni fog ez az aranyszabály.

A „1990. évi XCIII. törvény az illetékekről” ugyanis az alábbiakat tartalmazza a kérdéssel kapcsolatban:

 lakás tulajdonjogának, lakás tulajdoni hányadának az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II. 10.) Korm. rendelet 2020. október 1-jén hatályos 1. § a) pontja, vagy a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet 2020. október 1-jén hatályos 1. § (2) bekezdése szerinti családi otthonteremtési kedvezmény (a továbbiakban együtt: családi otthonteremtési kedvezmény) felhasználásával történő megszerzése.

A jogszabály pontosan nevesíti, hogy melyik kormányrendelet alapján felvett lakástámogatás esetén jár nekünk az illetékmentesség. A 16/2016-os kormányrendelet szól az új lakásokhoz kapcsolódó támogatásokról, míg a 17/2016-os kormányrendelet írja le a használt lakásokhoz kapcsolódó támogatásokat. Legalábbis a jelenleg elérhető CSOK támogatásokról ez a két jogszabály rendelkezik.

Ugyanakkor azt tudni kell, hogy a jövő évtől a kistelepüléseken elérhető lakástámogatásokról egy másik kormányrendelet ír. Egészen pontosan a „302/2023. (VII. 11.) Korm. rendelete a kistelepüléseken nyújtható otthonteremtési támogatásokról” megnevezésű rendelet szabályozza a jövő évtől elérhető kedvezményeket.

Fontos
Azt láthatjuk, hogy az illetékmentességet is tartalmazó törvény ezt a rendeletet nem nevesíti. (Nem is nevesítheti, hiszen amikor szövegezték még nem létezett ez a lakástámogatásokról szóló szabály.) Módosítani kell a törvényt – be kell emelni az illetékmentességre jogosító támogatások közé az új rendeletet is – ahhoz, hogy az illetékmentesség a jövő évben is érvényes legyen a lakástámogatásokra.

Erről még nem hallhattunk bejelentést, könnyen elképzelhető, hogy az év második felében erre sor kerülhet. Ugyanakkor ezen lépés nélkül a jövő évtől a CSOK-hoz kapcsolódó illetékmentesség megszűnik.

Változó lakástámogatások
idén, vagy 2024-ben
jársz jobban

lakásvásárlással?

Több millió forint a tét!


Ft
Ft
Ft
Bankmonitor
2024-ben
0 Ft
ennyivel több támogatást és támogatott hitelt érhetsz el.

ÉS

0 Ft
ennyivel kevesebb lehet az ingatlanvásárlásod összköltsége,
mint 2023-ban.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra, szakértőnk pedig keresni fog a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Megadott adataid alapján 2023-ban és 2024-ben is azonos összegű támogatásra és támogatott hitelre leszel jogosult, így előreláthatólag az ingatlanvásárlásod teljes költsége ugyanannyi lesz mindkét évben.

Megadott adatait alapján 2023-ban és 2024-ben sem leszel jogosult támogatásra és támogatott hitelre, így előreláthatólag ingatlanvásárlásod teljes költsége ugyanannyi lesz.
Ha bármi kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hirdetés
Hirdetés