Mi lesz így az ingyenes készpénzfelvétellel?

Mi lesz így az ingyenes készpénzfelvétellel?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-07-25
 

Február óta idehaza abban a kiváltságos helyzetben vagyunk, hogy ésszerű keretek között díjmentesen juthatunk a bankszámlánkon lévő pénzünkhöz. Az országos ATM hálózat lefedettségét szemügyre véve ez Budapesten nem is okoz problémát, de merőben más a helyzet vidéken. Díjmentes készpénzfelvételi lehetőség ide vagy oda, nem mindenki indul egyenlő eséllyel…

Nincsenek könnyű helyzetben azok a banki ügyfelek, akik vidéken élnek, ha a jogszabály által biztosított díjmentes készpénzfelvételi lehetőséget ki szeretnék használni. Magyarországon ugyan 2014. február 1-től havi két alkalommal,
150.000 forintos összeghatárig díjmentesen vehetünk fel készpénzt bankszámlánkról, viszont a vidéki lakosok komoly akadályokba ütköznek, ha ezzel élni szeretnének. Díjmentes készpénzfelvételi lehetőség ide vagy oda, az ATM-ek területi megoszlása korántsem egyenletes.

ATM_terkep_20140725

A tavaly június végi adat alapján az országban található 4.835 ATM-ből 1.093 darab, a hálózat több mint 20%-a Budapesten üzemel. Ez alapján, némi túlzással teljesen helytálló megállapítás, hogy majdhogynem minden bokor mellett található egy bankautomata a fővárosban. Ha pedig teljes Pest megyét nézzük, akkor az országban lévő ATM-ek harmada (34%-a) működik itt. Nincs ilyen szerencsés helyzetben az ország többi megyéje, pontosabban azok lakosai: Győr-Moson-Sopron (5,67%), valamint Borsod-Abaúj-Zemplén (5,63%) megye kivételével mindenhol 5% alatti ez az arány. Különösen alacsony Nógrád megyében, ahol az ATM-ek csupán 1,49%-a működik.

Még inkább kiábrándítóak a számok, ha egy pillantást vetünk az egyes megyéken belüli megoszlásra. Kivétel nélkül mindegyikben 20% feletti arányban találhatóak megyeszékhelyen a berendezések. Sőt, közel a megyék felében az ATM-ek egyharmada ide került telepítésre. Igen magas ez az arány Hajdú-Bihar (46,30%), valamint Csongrád (44,57%) megye esetében, ahol az automaták közel fele található a megyeszékhelyen.

Persze a népesség sem elhanyagolható tényező…

Természetesen nem mindegy, hogy 1,7 millió, vagy éppen 500 ezer főre jut ugyanannyi bankautomata. Ha figyelembe vesszük a lakosság számát is, akkor néhány érdekességet látunk. Ezek fényében ugyanis hiába van Budapesten 1.093 db ATM üzemben, ha 1000 lakosra még kettő sem jut összesen. Ezzel szemben a területi megoszlás alapján igen rosszul szereplő Nógrád megyében majdnem 3 darab ez az érték, tekintettel a megye alacsony népességére. Az országos átlag egyébként 2 darab a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2013. május 23-án frissített adatait figyelembe véve.

A rendelkezésre álló ATM-ek száma idén március végére elhanyagolható mértékben ugyan, de növekedett (4.881 darabra) tavaly júniushoz képest, persze ne tápláljunk azért hiú reményeket. A megoszlási adatok teljes részleteiben még nem ismertek, de nagy valószínűséggel a vidéki helyzet továbbra sem fest kedvezőbb képet. Ha pedig belegondolunk, hogy a bankautomaták üzemeltetése a megváltozott jogszabályi környezet miatt végképp nem tekinthető jövedelmező üzletágnak, akkor sokkal inkább valószínű, hogy az automaták száma országos szinten inkább csökkeni fog, minthogy növekedne.
Ahogy azt az év elején kiszámoltuk valószínű érdemes inkább utaznunk egy ATM-hez az ingyenes készpénzfelvételért, mint postán felvenni a kérdéses összeget.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés