Miből vásároltak a magyarok csaknem 900 milliárdért Magyar Állampapír Pluszt?

Miből vásároltak a magyarok csaknem 900 milliárdért Magyar Állampapír Pluszt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-07-11
 

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. közleménye alapján június végéig összesen 882,7 milliárd forintért vásároltak a magyarok az új lakossági állampapírból. Jó kérdés, hogy miből volt ennyi pénze a lakosságnak?

Az Államadósság Kezelő Központ célja, hogy 2023 végére a háztartások birtokában lévő állampapírállomány értéke elérje a 11.000 milliárd forintot. Ezen cél érdekében bocsátották ki az új „szuperkötvényt”, a Magyar Állampapír Pluszt. Ez eddig igazi sikertörténetnek tűnik, hiszen körülbelül egy hónap alatt 882,7 milliárd forintot vásároltak a papírból.

Miből volt ennyi pénze a magyaroknak?

Ad egy kis támpontot, hogy az összes lakossági állampapírállomány „csupán” 570,7 milliárd forinttal emelkedett 2018. decembere és 2019. júliusa között. Ebből már látható, hogy az új papírt vásárlók jelentős része meglévő állampapírjaiból csoportosította át a pénzét. Akár meglévő kötvényeket is eladhattak az új papír miatt, de az is elképzelhető, hogy lejáró értékpapírjaik felszabaduló forrásaiból vásároltak a vadonatúj állampapírból!

Az előző fél évben 423 milliárd forinttal csökkent az Egyéves Magyar Állampapír, a Kétéves Magyar Állampapír, a Kincstári Takarékjegy és a Féléves Magyar Állampapír összállománya. Ugyanakkor az új állampapír legnagyobb ellenlábasa a Prémium Magyar Állampapír állománya is 110 milliárd forinttal nőtt az elmúlt negyedévben. Ez nem is meglepő, hiszen a Bankmonitor korábbi elemzése szerint, amennyiben az MNB előrejelzése szerint alakul a hazai infláció, akkor 3 éves időtávban már jobban megérheti a prémium állampapír. 

Látható, hogy az új lakossági állampapír vásárlását nem kis részben finanszírozták a magyarok meglévő állampapírjaik eladásából. Ezt figyelembe véve még mindig jelentősen növekedett az összállomány.

A lakossági állampapírok, ezen belül is a Magyar Állampapír Plusz jó választás lehet azoknak, akik relatív alacsony kockázat mellett szeretnének elfogadható hozamot elérni, de ha nyugdíjas céljainkra szeretnénk megtakarítani, érdemes lehet megnézni a kifejezetten ilyen célú befektetéseket is.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Hirdetés
Hirdetés