Milyen extra költségekre tegyünk félre hitelfelvételkor?

Milyen extra költségekre tegyünk félre hitelfelvételkor?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-12-21
 

Lakáshitel felvételekor nem csak a bank által felszámított költségekkel kell kalkulálnunk! Az első és legfontosabb a számunkra megfelelő kölcsön kiválasztása, mind a törlesztőrészlet, mind az induló költség, vagy egyéb számunkra fontos szempont tekintetében. Azonban vannak kötelezően teljesítendő feltételek és plusz teendők, amelyekről nem szabad megfeledkeznünk! Nézzük, hogy a bankfiókon kívül hová kell még mennünk és kinek kell még fizetnünk!

Ügyvéd

Lakásvásárlás esetén, ha egy mód van rá, az adásvételi szerződést lehetőleg addig ne kössük meg, amíg ki nem választottuk azt a bankot, amelyiktől hitelt kívánunk felvenni. Ez azért fontos, mert a szerződésnek a bankok által előírt kötelező elemeket kell tartalmazniuk. Az értékbecsléshez általában elfogadják az előszerződést is, amelynek még nem kell ügyvéd által ellenjegyzettnek lennie, elég két tanú jelenlétében aláírni. Ha pozitív a hitelbírálat, jellemzően legkésőbb szerződéskötésre kell bemutatnunk a végleges adásvételi szerződést, amelynek többek között már a kölcsönt folyósító bank nevét is tartalmaznia kell. A fizetési határidőre is legyünk figyelemmel, ugyanis a bank csak akkor folyósít, ha a fizetési határidő még nem telt le, így bele kell kalkulálnunk a banki átfutási időt is. Ezért nagyon fontos, hogy a végleges szerződés megkötése előtt kérjük ki ezeket az információkat a banktól, lehetőleg írott formában, amelyet az ügyvédnek bemutatva megfelelő adásvételi szerződéssel fogunk rendelkezni. így elkerülhetjük, hogy saját költségünkre kelljen a szerződést módosítani!

Közjegyző

A kölcsönszerződést közjegyzői okiratba kell foglalni, amire azért van szükség, mert a banknak nem kell peres úton érvényesítenie a jogait, hanem azonnal megindíthatja a végrehajtást, eladhatja a követelést, ha az adós nem fizet. Egy átlagos hitel felvételekor ez a költség 60-100 ezer Ft-ot is elérhet. Ezt a díjat, ha éppen nincs a bankunknál erre vonatkozó akció, akkor a helyszínen kell fizetnünk. A közjegyzővel történő szerződéskötésre sor kerülhet a banknál is, de megeshet, hogy nekünk kell felkeresnünk egy közjegyzőt és azután az aláírt szerződésből a banknak benyújtani a szükséges példányokat.

Földhivatal

Ha már minden sínen van és szerződést kötöttünk a közjegyző előtt, útra kell kelnünk és egészen a területileg illetékes földhivatalig kell menetelnünk a szerződéskötéskor kapott dokumentumokkal a hónunk alatt. Ez a szerződés pár példánya, valamint a jelzálogjog bejegyzési kérelem. A földhivatal ugyanis ez alapján tudja bejegyezni a tulajdoni lapra a banki kölcsönt, amely a folyósítás alapvető feltétele. Ennek egységes díjszabása van, jelenleg 1 ilyen bejegyzés 12 600 Ft / ingatlan. Ezt a költséget akció keretében átvállalhatja a bank is, amelyről előzetesen érdemes tájékozódnunk, hogy ne érjen meglepetésként a plusz feladat és a további fizetnivaló.

Biztosítás

Szintén alapvető elvárás a fedezetül szolgáló ingatlanra lakásbiztosítást kötni. Sok esetben már nem kell önállóan kutakodni a biztosítók ajánlata között, ugyanis egyes bankok biztosítási termékekkel felszerelkezve várják ügyfeleiket, azaz a kölcsön felvételekor kapunk alternatívát. Ha nem írják elő kötelezően, hogy csak az adott biztosítást vehetjük igénybe, nem árt szétnézni olcsóbb ajánlat reményében. A biztosítást nem kell horribilis összegre kötni, de legalább tűz és elemi kár kockázataira ki kell terjedjen, amely az ingatlan mindenkori újjáépítési értékére szól és kölcsön összegét fedezi. Elemi kár többek között a robbanás, vihar, földrengés, földcsuszamlás, felhőszakadás, árvíz. Kedvezményezettként a hitelt nyújtó bankot kell megjelölni (ez a biztosítás engedményezése). Ez azt jelenti, hogy ha kár éri az ingatlant, a biztosító értesíti a bankot (amely egyébként az adósnak is kötelessége), és a biztosító csak a bank engedélyével utal. Általában a 300 000 forint alatti kárösszegeket nem kell jelenteni, ezek esetében a bank közbeiktatása nélkül megkapjuk a pénzt a biztosítótól.

A biztosításnak a teljes futamidő alatt folyamatosnak kell lennie. Ha elfelejtenénk fizetni és a biztosítási szerződés megszűnik, a biztosító értesíti a bankot, aki emiatt fel is mondhatja a hitelünket! A folytonosság azonban nem azt jelenti, hogy nem válthatunk, ha kedvezőbbet találunk. De a váltásról is tájékoztatni kell a hitelt nyújtó pénzintézetet, mivel az új biztosításon ugyanúgy a bankot kell megjelölni kedvezményezettként. Az adott biztosításról mindig be kell nyújtanunk a bankhoz a kötvényt, az engedményezés igazolását, valamint első alkalommal egy díjigazolást, hogy a biztosítás az aktuális (havi, negyedéves, féléves, éves) időszakra be van fizetve.

Emellett előírhatnak kötelezően élet-, vagy törlesztésbiztosítást is, amelyek az adós életkora vagy jövedelme miatti kockázatokat hivatottak csökkenteni. Ha nem is kötelező, akkor is vegyük fontolóra ezeket az ajánlatokat, mert adódhat olyan, akár csak átmeneti élethelyzet, amely következtében a havi fizetnivaló jelentős terhet jelent.
A bankok által kínált törlesztésbiztosításokról és azok díjairól korábbi cikkünkben olvashattok.

Bankszámla

A törlesztéshez az adott banknál bankszámlát kell nyitnunk, de sok esetben a jövedelmünket is oda kell utaltatni. Ezért cserébe jellemzően vagy kamatkedvezményt nyújtanak a futamidő alatt, vagy az induló költségekből kapunk engedményt. Egy megfelelő hitel kiválasztásával 20 éves futamidő alatt milliókat takaríthatunk meg magunknak, így ne zárkózzunk el a bank ajánlatától csak azért, mert a jövedelmünket is arra a számlára kell utaltatnunk, amelyről a kölcsön törlesztése történik.

Hogy melyik banktól mennyi kedvezményt kapsz, azt lakáshitel kalkulátorunk segítségével egyszerűen és gyorsan megnézheted!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Illeték

Lakásvásárlás esetén, amikor már mindenen túl vagyunk, és éppen hátradőlnénk, ne lepődjünk meg, ha még fizetnivalóról kapunk határozatot. Sokan elfelejtik ugyanis, hogy az ingatlan értékének 4%-át vagyonszerzési illeték jogcímén be kell fizetni állam bácsinak. Szerencsére erre is alkalmaznak kedvezményt, de erről majd egy későbbi cikkünkben olvashattok.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés