Milyen hozamot várhatunk el reálisan egy nyugdíjcélú megtakarítástól?

Milyen hozamot várhatunk el reálisan egy nyugdíjcélú megtakarítástól?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-09-15
 

A hosszú távú megtakarítások esetében kulcsfontosságú kérdés, hogy a befektetők milyen hozamokra számíthatnak. Az elmúlt 12 év igen kedvező eredményeket hozott, ezért a hozamokra vonatkozó elvárások némileg eltávolodtak a realitástól. Megnéztük, hogy jelenleg mit lehet reálisnak tekinteni.

A 2008-as gazdasági válság óta nagyon kedvező hangulat uralkodott a befektetési piacokon. Gyakran lehetett elérni akár évi 10%-os hozamot is, ami kiemelkedően jó eredménynek számít. Az elmúlt időszak sikerei erősen befolyásolták a befektetők jövőre vonatkozó várakozásait. Egyes kutatások szerint a koronavírus által okozott világválság ellenére a megtakarítók meglehetősen optimisták maradtak.

Egy világszintű felmérés kimutatta, hogy a következő 5 évre az eddigiekhez hasonlóan magas hozamokat várnak a megtakarítók. A legnagyobb nyereségre az Y-generáció (18-37 éves korosztály) számít: az ő köreikben évi 12% körül mozog az általános várakozás. Náluk némileg megfontoltabb az X-generáció (38-50 év), de még ők is 11%-os éves hozamra számítanak az előttünk álló 5 évben. A legidősebb korosztály pedig náluk is mérsékeltebb egy kicsivel: szerintük évi 10% körüli hozam várható 2025-ig.

Hirdetés

Hirdetés

Mi számít reális hozamelvárásnak?

Befektetőként az egyik legfontosabb kiindulópont az, hogy reális hozamelvárásokat fogalmazzunk meg a megtakarításainkra vonatkozóan. Különösen igaz ez a hosszú távú – például nyugdíjcélú – befektetések esetén, ugyanis sem a túl alacsony, sem a túl magas hozamelvárás nem kifizetődő. Éppen ezért most megnéztük, hogy mi számít reális hozamnak több évtizedes időtávon, ha valaki nyugdíj-előtakarékosságban gondolkodik.

Az MNB jóvoltából nagyon részletes adatok állnak rendelkezésre az önkéntes nyugdíjpénztárak elmúlt 15 évének eredményeiről. Az ábrán látható számok a nyílt (mindenki számára elérhető) ÖNYP-portfóliók adott évi hozamainak átlagát mutatják. Ezek alapján évi 6,2%-os nettó hozamot érhetett el az, aki 2005-ben elindított egy nyugdíjcélú megtakarítást.

Látható, hogy az elmúlt 15 évben voltak jó és rossz évek egyaránt. Ez már kellően hosszú időtáv ahhoz, hogy következtetéseket lehessen levonni az adatokból. Eszerint évi 6%-os átlagos nettó hozam valószínűleg a jövőben is elérhető lesz. De itt hozzá kell tennünk, hogy ez az összes portfólió átlagát mutatja, tehát a részvénytúlsúlyos befektetések ennél akár jóval magasabb hozamot is kínálhatnak.

Mire elegendő évi 6,2%-os hozam?

Különböző mértékű havi befizetésekkel akár egészen komoly összegeket is fel lehet halmozni az évek során. Az alábbi ábrán az látható, hogy mekkora összeg gyűlne össze 30 év alatt (azaz pl. 35 és 65 éves kor között), ha valaki 6,2%-os nominális hozamot tud elérni a futamidő során.

Természetesen fontos kérdés az infláció is: ezt a problémát az indexálással lehet kivédeni. Az indexálás a havonta megtakarított összegek évről évre történő növelését jelenti. Ez egy további segítséget adhat a megfelelő hozam eléréséhez, ezért érdemes a mértékét helyesen megválasztani. Ebből a szempontból nagy előnye a nyugdíjcélú megtakarításoknak, hogy az állam 20%-os támogatást is adhat a befizetések után.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Mi lehet a helyes befektetői hozzáállás?

Nem szabad tehát elkövetni azt a hibát, hogy irreálisan magas hozamot várunk a befektetéseinktől. Ez akár a megtakarítási kedv elvesztéséhez is vezethet, holott a kitűzött célok elérésének egyik legfőbb feltétele a havi rendszerességű megtakarítás. Akik a hozamok esetleges csökkenése miatt inkább nem is tesznek félre pénzt, ők eltávolodhatnak a saját pénzügyi céljaiktól.

Éppen ezért a hozamelvárásaink megfogalmazásakor maradjunk mindig a gazdasági realitások talaján. A jelenlegi körülményekből kiindulva nem biztos, hogy az előttünk álló időszakban is tarthatóak lesznek az utóbbi évek eredményei. Sokkal reálisabb képet mutatnak a hosszú távú adatok, ezért a hozamelvárásokat ezek alapján érdemes meghatározni. Az esetleges alacsonyabb hozamszint ellenére mindig érdemes folytatni a havi szintű megtakarítást, hiszen a kitűzött célok csak így lesznek elérhetőek.

A legmegfelelőbb nyugdíjcélú megtakarítás kiválasztásában segítséget nyújthat a Bankmonitor nyugdíj-kalkulátora.

Hirdetés
Hirdetés