Milyen meglepetéseket tartogatott a hét pénzügyeinkben?

Milyen meglepetéseket tartogatott a hét pénzügyeinkben?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-20
 

Hiába csak három munkanapos héten vagyunk túl, már hétfőn kiderülhetett olvasóink számára, mennyire éri meg most készpénzben tartani a pénzt, a továbbiakban pedig számos más érdekesség, szakmai tanács és felvillanyozó, vagy éppen döbbenetes hír született meg szakértőink tollából. Olvasd el összefoglalónkat, ha gyorsan szeretnél képbe kerülni a héten történtekkel és olvass bele a számodra leginkább érdekes témákba!

1. Mennyire jó döntés most készpénzben tartani a megtakarításunkat?

A párnaciha és a tollpihék klasszikus esete: az elmúlt hetekben sokan döntöttek úgy, hogy saját otthonukban kívánják inkább tárolni megtakarításukat a bankszámla helyett. Megnéztük, hogy miért ennyire népszerű most készpénzt tartani, mekkora összeget tartunk otthon és egyáltalán van-e értelme?

Hirdetés

Hirdetés

2. Visszaerősödött a forint, most érdemes eurót vásárolni?

Még csak március közepe van, ez a hónap máris igazi hullámvasút a forint számára (vidámparknak mégsem nevezhető). Hó elején 371 forintot kellett fizetni egy euróért, innen indult a hazai fizetőeszköz 7,8 %-os mélyrepülése. Azóta a forint ugyan erősödésnek indult, de még mindig nem tartunk ott, hogy stabilnak nevezhetnénk, ugyanakkor erősödésének tükrében adódhat a kérdés: érdemes gyorsan eurót vásárolni?

3. Az ingatlanpiac legfontosabb kérdése: kivárni, vagy most vásárolni?

A gazdasági változások, a bizonytalanság az ingatlanpiacon is lecsapódott. Megvizsgáltuk, hogy milyen szempontokat kell most figyelembe venni lakásvárlás előtt. Szakértői cikkünkben szó lesz az ingatlanárak várható alakulásáról, a finanszírozási lehetőségekről, a fizetésekről, és hogy milyen kockázatok üthetik fel a fejüket egy ekkora volumenű döntés kapcsán. Olvass bele!

4. Brutálisan megdrágul(t) az élet – Hogyan spórolj az egyre nehezebb helyzetben?

Napjaink fogyasztói árai komoly fejtörést okozhatnak azoknak, akik az egyre komolyabb drágulással jellemezhető környezetben is szeretnének félretenni. Márpedig erősen javasolt most még inkább meghúzni a nadrágszíjat, hiszen továbbra sem mutat semmi érdemi jel arra, hogy a dolgok jelentős javulásba kezdenek. Megnéztük, milyen mértékű a drágulás, és hogyan lehet azonnali illetve hosszú távú sikereket elérni a takarékosságban.

5. Változnak az állampapír kamatok, melyiket érdemes választani ezek után?

Az ÁKK információi szerint 2022. március 21-től több, rövidebb futamidejű befektetési lehetőség kamata nem elhanyagolható mértékben fog emelkedni. Milyen módon rendezheti át ez a változás a lakossági állampapírpiacot? Lehet, hogy számos befektetőnek érdemes lesz kivárni.

Hirdetés
Hirdetés