Mind a fővárosban, mind vidéken lejtmenetben a lakásárak

Mind a fővárosban, mind vidéken lejtmenetben a lakásárak
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-04-27
 

A Magyar Nemzeti Bank lakásárindexe alapján nem csak országos átlagban, de Budapesten és vidéken is mérséklődtek a lakásárak 2022 negyedik negyedévében. Összességében az ingatlanár-dinamika az előző negyedévi érték mintegy felére lassult. 

Elérkezett a várva várt lakásár-csökkenés

Április 26-án napvilágot látott az MNB friss lakásárindexe, amely szerint 2022 negyedik negyedévében 3,6 százalékkal csökkentek a lakóingatlan-árak országosan az előző negyedévhez képest. 

Reál értelemben éves szinten közel 10 százalékkal mérséklődtek az árak – ez jelentős mértékben a magas inflációnak is köszönhető – , ami már egyáltalán nem elhanyagolható visszaesés. Az éves nominális növekedés az év harmadik negyedévében mért 19,2 százalékáról 10,6 százalékra csökkent.

Az árak változása Budapesten

Budapesten 2022 negyedik negyedévében 1,1 százalékkal csökkentek a lakásárak az előző negyedévi 2,0 százalékos drágulást követően. A nominális éves lakásár-dinamika a fővárosban a harmadik negyedévi 20,1 százalékról 16,1 százalékra csökkent.

Lejtmenetben a vidéki városok lakásárai is

A vidéki városokban 2,9 százalékkal csökkentek a lakásárak 2022 negyedik negyedévében, amivel az éves áremelkedés üteme 22,7 százalékról 14,4 százalékra mérséklődött.  

A legnagyobb csökkenés a községekben látható

A községekben volt tapasztalható a legdrasztikusabb csökkenés fél év alatt, a 2022 harmadik negyedévi 7,1 százalékos mérséklődéshez képest hasonló, 6,6 százalékos lakásár-csökkenéssel. Az éves lakásár-dinamika mértéke az előző időszaki 12,5 százalékról 0,3 százalékra zuhant.

Lakásárak éves és negyedéves növekedési üteme 2022-ben.

Hirdetés

Hirdetés

Régiós és éves adatok, várakozások

Az egyes régiók városainak lakásáraiban 2022 negyedik negyedévében igen eltérő adatok mutatkoznak. A nyugat-dunántúli régióban 1,3 százalékkal, a Közép-Magyarországon 4,1 százalékkal még nőttek is a lakásárak. 

Ezzel szemben a dél-alföldi, dél-dunántúli és észak-magyarországi régiók városait 1,3-3,6 százalékos árcsökkenés jellemezte. A legnagyobb – 5,6, valamint 5,7 százalékos – mérséklődést a közép-dunántúli és az észak-alföldi régiókban figyelhettünk meg.

Éves szinten szintén nagyra nyílik az árdinamika ollója: a legmagasabb, 27,6 százalékos lakásár-változás a közép-magyarországi régió városaiban, a legalacsonyabb, 8,7 százalékos emelkedés pedig az észak-magyarországi városokban volt mérhető. 

Országos átlagban tehát 3,6 százalékkal mérséklődtek a lakásárak 2022 negyedik negyedévében, így az éves lakásár-dinamika 10,6 százalékra, az előző negyedévi mintegy felére lassult.

A 2022 év eleji adatok még drágulást mutattak 2021-hez képest, a félidő után ugyanakkor megfordult a kocka. A 2022-es év végi adatok összességében biztatónak mondhatók. Szintén jó hír, hogy a lakáshitel kamatok emelkedése megtorpant, egyes bankoknál már mérsékelt csökkenést láthatunk.

A kérdés csak az, hogy meddig folytatódik az árak és a hitelkamatok csökkenése, lehet-e drasztikusabb mértékű mérséklődésre számítani a jövőben.

Jó tudni
A Bankmonitor szakértői szerint a továbbiakban is minimális, 1-4 százalékos lakásár-csökkenés valószínűsíthető, drasztikus árzuhanásra a jelen gazdasági környezetben a hitelkamatok terén sem kell számítanunk.

A támogatások szerepe óriási

A fenti várakozásnak természetesen addig van relevanciája, amíg nem történik olyan esemény amely a gazdasági környezetet, az ingatlanárakat jelentősen befolyásolhatja. A lakástámogatási rendszer átalakítása, az államilag támogatott otthonteremtési lehetőségek, kedvezményes hitelek drasztikus változása, új programok belépése, vagy a meglévők kivezetése jelentősen felkavarhatja a lassan csorgó vizeket.

Nem vitás, hogy a családtámogatási programok hitel- és ingatlanpiacra gyakorolt hatása jelentős, a lakossági hitelek komoly részét a támogatott kölcsönök adják. 2022 végén több kifutó támogatott konstrukció folytatásáról született döntés, ennek értelmében a Babaváró hitel, a CSOK, a Falusi CSOK és a kamattámogatott CSOK-hitel is folytatódhatott. 

A támogatások szűk körén idén inkább csak apróbb módosításokat eszközölt a kormány, ennek értelmében a Babaváró hitelnél inkább az utólagos lejelentési határidőkön változtattak, mintsem az alapvető feltételeken, emellett bizonyos esetekben felülvizsgálták az elutasított otthonfelújítási támogatásokat.

Továbbá egy tervezet értelmében a családi otthonteremtési kedvezmény bizonyos feltételei is változhatnak, ám itt sem beszélhetünk nagyléptékű módosításokról. Ha a tervezet elfogadásra kerül, a főbb feltételek, a támogatási összegek változatlanul maradnak. 

Kalkulálj
Tudd meg, hol állnak most a lakáshitel-kamatok, mely bankok kínálják a legkedvezőbb kölcsönöket a Bankmonitor hitelkalkulátor alapján!
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés