Mindent elvisz az infláció – Oda a Bónusz állampapír

Mindent elvisz az infláció – Oda a Bónusz állampapír
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-05-11 Frissítve: 2021-08-06
 

Mindent elvisz az infláció – Oda a Bónusz állampapír

Korábban a Prémium Magyar Államkötvény versenytársaként hívták életre a Bónusz Magyar Államkötvényeket. Mára azonban a Prémiumok jobb hozamot nyújtanak, és a kilátásaik is jobbak. Mit tartogat a jövő a Bónusz tulajdonosainak? Megéri-e még újonnan venni?

Az infláció korábban meredeken zuhant. Ennek következtében a Prémium Magyar Államkötvények hozama sem lett volna igazán vonzó (az ilyen állampapírok az inflációhoz képest fizetnek kamatfelárat). Ennek is a következménye, hogy létrehozták a Bónusz Magyar Állampapírokat, amik az infláció helyett a rövid állampapírok kamatához mérik magukat (és fizetik a felárat). Most viszont úgy tűnik, hogy éppen ezek, az új típusú papírok lesznek bajban.

Hirdetés

Hirdetés

Hogy működik a Bónusz Magyar Állampapír?

A Bónusz Magyar Állampapír három, öt, vagy tíz éves államkötvény, változó kamatozással. Évente egyszer fizet kamatot, és kamatfizetés előtt állapítják meg a következő időszakra vonatkozó kamatát is. A kamat két részből tevődik össze, a kamatbázisból és az e felett fizetett kamatprémiumból. A kamatprémium végig fix (futamidő függvényében 2%, 2,5% illetve 2,75%), így csak a kamatbázis változása okozhatja a kamat módosulását. A kamatbázisa a rövid állampapírok, egészen pontosan a tizenkét hónapos diszkontkincstárjegyek (DKJ-k) aukciós átlaghozama.

Az MNB közbelép

Korábban már több cikkünkben megemlítettük (pl.: Tornyosulnak az aggasztó jelek – Amit biztonságosnak hittünk, az többé már nem az, illetve Elképesztő dolgot tett a jegybank – A saját bőrödön is megérzed!), hogy a jegybank adminisztratív eszközökkel a jegybanki alapkamat (0,9%) alá csökkentette a bankközi kamatokat (BUBOR). De ezek mellett a rövid állampapírok (DKJ-k) hozamát is a mélybe lökte. Röviden összefoglalva a történteket: az MNB csökkente a nála tartható betétek mennyiségét, amire a bankok új helyet kerestek a pénznek. Ilyen a bankközi betét és a rövid állampapír is. Márpedig, ha valami után nő a kereslet, annak nő az ára. A kamatok nyelvére átfordítva, ha valami után nagy a kereslet, csökken a kamata.

Ameddig ez az adminisztratív korlátozás életben van, nem igazán várunk érdemi javulást DKJ hozamok tekintetében. Márpedig ez azt jelenti, hogy a Bónusz Magyar Államkötvények hozama alig lesz nagyobb, mint a kamatprémiumok nagysága.

Inflációs veszély

Ráadásul az infláció az utóbbi időben megindult. A Magyar Nemzeti Bank által elvárt tartomány közepe 3%. Tehát, ha ez alatt teljesít a Bónusz Magyar Állampapír, akkor nemhogy infláció felett (úgynevezett reálhozamot) nyújt a tulajdonosainak, hanem fennáll a veszélye, hogy az infláció erodálja az értékét.

 

„A helyzet reménytelen, de nem súlyos”

Véleményünk szerint a Bónusz Magyar Államkötvények napjai a jelenlegi formájukban meg vannak számlálva. De egyszeri befektetőknek még így is maradt a várható infláció felett fizető állampapír. Méghozzá a három illetve az öt éves Prémium Magyar Államkötvény. Ezen új sorozatok első kamatperiódusát ugyanis úgy határozták meg, hogy már a jelenben is jó kamatot fizessen. Később pedig a növekvő infláció miatt a várható kamatfizetésük is magasabb, mint a Bónusz Magyar Államkötvényeknek. Érdemes tehát megfelelően kamatozó papírt találni, melyben segít a kalkulátorunk!

Hirdetés
Hirdetés