Mit tehet az, aki már most látja, hogy nem tudja majd törleszteni a hitelét?

Mit tehet az, aki már most látja, hogy nem tudja majd törleszteni a hitelét?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-10-20 Frissítve: 2023-09-14
 

A rezsicsökkentés szabályinak módosítása miatt a háztartások 3,9 százaléka csődbe mehet, de ennél lényegesen többüket, 21,7 százalékukat hozhatja pénzügyileg kisebb vagy nagyobb mértékben veszélyes helyzetbe a drágulás az Intrum számításai szerint. Ez azt jelenti, hogy összegégében csaknem 900 ezer család kerülhet bajba, a csőd pedig 161 ezer háztartást fenyeget. De mit tehetnek azok, akik emiatt nem tudják törleszteni a hiteleiket? Megnéztük a lehetőségeket.

Mintegy 161 ezer családot (3,9%) vihet csődbe a rezsiköltségek emelkedése Magyarországon az Intrum számításai, ugyanis ennek hatására 58 ezer forintról 36 ezer forintra csökken a havonta elkölthető jövedelmük összege. 310 ezer háztartás (7,5%) esetében 163 ezer forintról 144 ezer forintra csökken az elkölthető havi jövedelem összege, ez csődöt nem, ám komoly pénzügyi problémákat okozhat, ami miatt feltételezhetően nem lesznek képesek egyes kiadásokat (egyebek mellett az emelkedő rezsit, a meglévő hiteleket) tovább finanszírozni.  További 425 ezer háztartás (10,3%) esetében a szabadon elkölthető pénzösszeg 362 ezer forintról 237 ezer forintra csökken, ami a többségük számára megfelelő alkalmazkodással még kigazdálkodható, így jó eséllyel a számláikat továbbra is szerződés szerint rendezhetik.

A rezsiköltség emelkedése miatt veszélyeztetett háztartások aránya az érintettség alapján

Az előbbi számítás szerint több mint 470 ezer magyar család esetében lehet arra számítani, hogy a rezsi emelkedése miatt nem lesznek képesek egy esetlegesen meglévő hitelt szerződés szerint törleszteni. Ez komoly problémákat okozhat, különösen a jelzáloghiteleknél, ahol legrosszabb esetben a család akár el is veszítheti a fedezetként bevont ingatlan tulajdonjogát. Ez azonban csak a legvégső esetben fordulhat elő, számos lehetőség van arra, hogy egy adós átvészelje a – remélhetőleg csak átmeneti – nehéz időszakot.

Hirdetés

Hirdetés

Mikor segít a hitelfedezeti biztosítás?

A hitelfedezeti életbiztosítás alapvető szolgáltatása, hogy egy esetlegesen haláleset bekövetkeztekor a biztosító kifizeti az úgynevezett biztosítási összeget. Az alapszolgáltatás azonban bővíthető baleset- és egészségbiztosítással, munkanélküliség elleni védelemmel, sőt, arra is van lehetőség, hogy a keresőképtelenség idejére a táppénz összegét egészítse ki a biztosító.

Látható tehát, hogy a kiadások drasztikus növekedése miatti pénzügyi zavar nem számít biztosítási eseménynek, így ebben a helyzetben nem ez lesz a hatékony segítség. Más kérdés, hogy aki veszélyben érzi a munkahelyét és ki tudja fizetni a biztosítási díjat, annak érdemes lehet akár most, utólag biztosítást kötnie a hitele mellé, így legalább munkanélküliség esetén védve lesz valamelyest.

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Hitelfedezetre kínálunk megoldást!
év
Ft
Bankmonitor
Az igényelt biztonság díja
éves szerződés esetén
havi díjtól
Beállításaid alapján ilyen kondiciókkal
érhető el a biztosítási védelem
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Mit tegyünk, ha már gyűlnek a viharfelhők?

Ha már most látjuk, hogy az elszálló árak és az emelkedő rezsiköltség miatt hamarosan kezelhetetlen pénzügyi nehézségeink lesznek, akkor fontos, hogy nézzünk szembe minél hamarabb a problémákkal. Létkérdés a családi költségvetés racionalizálása, a felesleges vagy nélkülözheti kiadások lefaragása. Ha ez nem elég, akkor a hiteleket is elő kell venni, ha pedig szükséges, jelezni a problémát a pénzintézet felé, mégpedig írásban, amiben megindokoljuk a fizetési nehézség okát is. Azért fontos a kommunikáció és az őszinteség, mert így a bank is segítőkészebben áll majd hozzá az ügyünkhöz.

A legrosszabb stratégia az, ha homokba dugjuk a fejünket és egyszerűen nem fizetünk, megpróbálunk elbújni a bank, később pedig a követelésbehajtó és a végrehajtó cég munkatársai elől: nem reagálunk az SMS-ekre, a telefonhívásokra és a fizetési felszólító levelekre, de személyesen sem lehet bennünket elérni.

Előfordulhat, hogy a teljes hiteltörlesztőt nem tudjuk fizetni, ebben az esetben törlesszünk annyit, amennyit csak tudunk. Ez két dolog miatt is nagyon fontos. Egyrészt lassabban kezd felhalmozódni a tartozásunk, másrészt így talán elkerülhetjük, hogy felkerüljünk a rossz adósokat tartalmazó KHR-listára. Ide ugyanis a 90 napnál régebbi, minimálbért meghaladó összegű lejárt tartozást felhalmozó adósok kerülnek fel, vagyis, ha részlegesen törlesztünk, lassabban érjük el a minimálbér szintjét. (Itt írtunk arról korábban, hogy miként ellenőrizheti bárki díjmentesen, szerepel-e a feketelistán.)

Azért kell megpróbálni elkerülni a KHR-listára kerülést, mert az azon lévők gyakorlatilag nem hitelképesek, így utána már nem jöhet szóba megoldásként például a hitelkiváltás. Pedig ezzel sok esetben olyan szintre csökkenthetők a havi törlesztők, amit már képes kifizetni a megszorult adós is.

Miben segíthet a bank?

Kézenfekvő megoldás lehet a futamidő hosszabbítása, hiszen ezzel csökkenthető a havi törlesztők összege. Ha például van egy 10 millió forintos hiteltartozásunk, aminél a hátralévő futamidő 10 év, akkor 5 százalékos kamat mellett erre nagyjából 106 ezer forintot kell törlesztenünk. Amennyiben ennek a hitelnek a futamidejét 5 évvel meghosszabbítjuk, akkor a havi fizetni való 80 ezer forintra csökkenthető!

A hosszabb futamidő miatt ugyanakkor a bank részére kamatként visszafizetett összeg 2,7 millió forintról 4,2 millió forintra nő, ugyanis tovább használjuk a bank pénzét. Ez persze viszonylag kis áldozat akkor, ha elkerülhető az anyagi csőd, ha pedig rendeződnek a dolgok, a hitelt előtörleszthetjük vagy visszacsökkenthetjük a futamidőt.

A bankkal megállapodhatunk arról is, hogy átmeneti időszakra csökkenjen a havi törlesztők összege, a különbözet pedig hozzáadódik a tőketartozáshoz. Ez kizárólag akkor jöhet jól, ha pontosan tudjuk, mennyi időre csökkennek a bevételeink. A tőkemoratórium is szóba jöhet, amikor egy ideig kizárólag a kamatokat és egyéb költségeket fizetjük, a tőketartozás azonban átmenetileg nem csökken.

Elvileg a hitelkiváltás is segíthet, ám ehhez az kell, hogy minél hamarabb lépjünk, lehetőleg a fizetési csúszás előtt, ugyanis egy KHR-es adós már nem hitelképes. Ha régi, drága hitelünk van, akkor jó eséllyel ki lehet váltani olcsóbbra, amitől önmagában is csökkenhetnek a havi törlesztők, de futamidő hosszabbítással még lejjebb nyomható a havi fizetni valók összege. Erre azonban a hitelek elmúlt időszakban tapasztalható drágulása miatta sajnos mind ritkábban van esély, de például egy drága hitelkártyatartozásnál még akár működhet is a dolog.

Hirdetés
Hirdetés