Mit tehetsz, ha még nem szereztél elég muníciót a nyugdíjhoz?

Mit tehetsz, ha még nem szereztél elég muníciót a nyugdíjhoz?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-10-31 Frissítve: 2018-10-30
 

Sokan vannak olyanok, akik nyugdíj témában későn ébrednek. Még az is lehet, hogy TE is köztük vagy! Egyáltalán nem meglepő a tendencia, hiszen a családalapítás, a megélhetés, az albérlet vagy épp a lakásvásárlással kapcsolatos kiadások (ideértve a hiteleket is) alaposan megnehezítik azt, hogy minden fontos célra érdemben tudjunk pénzt félretenni. Gondoltál már arra, hogy például mi lenne akkor, ha a nyugdíjkorhatárhoz közeledve elveszítenéd az állásodat? Ilyenkor a pillanatnyi megélhetésen túl további égető problémát jelenthetne, hogy még a folyamatos nyugdíjjárulék fizetésed is hiányozna ahhoz, hogy később nyugdíjasként ne kelljen kevés pénzzel beérned. A továbbiakból megtudhatod, mitévő lehetsz ilyen esetben, és azt is, hogyha előre takarékoskodtál nyugdíjas éveidre, akkor miért lesz elég csupán az aktuális megélhetésedre figyelned.

Kezdjük azzal a szomorú eshetőséggel, hogy néhány évvel a nyugdíjkorhatár betöltése előtt elveszítheted az állásodat. Amennyiben ez megtörténne, több okból is bánhatnád. Először is, bajba kerülhetne a megélhetésed. Másrészt kevesebb biztosítási jogviszonyod lenne, és kevesebb nyugdíjjárulékot tartanának nyilván a neved mellett, ami miatt kevesebb nyugdíjra lennél jogosult.

Ám ebből még van kiút, ha korábban már tettél félre pénzt, és meg tudod oldani a megélhetést. Ha ez adott és időben ébredsz, akkor munkahely híján is van lehetőséged havonta a tárgyhónapot követő 12. napig nyugdíjjárulékot fizetned. Ennek alapja egy megjelölt jövedelem, de a számítás alapjának legalább a minimálbér összegének kell lennie. Tehát, ha nem állsz jogviszonyban, de van pénzed, akkor van lehetőséged havonta pótolni a járulékokat, ezzel gyakorlatilag szolgálati időt vásárolhatsz. Azt azonban érdemes tudnod, hogy a folyamatos fizetés elmulasztása a megállapodás megszűnését vonja maga után. Ezen kívül azt is fontos megemlíteni, hogy 2012-ben megszűnt annak a lehetősége, hogy olyan formán fizess be pénzt, hogy korkedvezménnyel vonulhass nyugdíjba a nyugdíjkorhatár betöltése előtt.

Talán meglepő, de ha nyugdíjcélra a saját megtakarításaidból teszel félre, akkor ugyanakkora összeg összegyűjtéséhez annál kevesebb ideig szükséges pénzt félretenned, minél korábban kezded el a gyűjtést. Ennek oka abban keresendő, hogy ha újabb összegeket már nem is teszel hozzá, akkor is a korábban elkezdett takarékoskodás következtében hosszabb ideig tud kamatozni a pénzed.

A Neked való nyugdíjcélú megtakarítás kiválasztásához olvasd el korábbi, kiemelt érdeklődést kiváltó cikkünket, melyet ide kattintva tudsz elolvasni, és használd az alábbi részletes nyugdíj kalkulátorunkat!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés