Munkáltatói támogatás hiteltörlesztéshez! Itt vannak a részletek!

Munkáltatói támogatás hiteltörlesztéshez! Itt vannak a részletek!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-04-06 Frissítve: 2018-05-03
 

Sonka, tojás, adómentes támogatás került az asztalunkra Húsvét előtt. Végre megjelent az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás folyósításának szabályairól szóló rendelet. Havonta akár 83 ezer forinttal is segítheti munkaadód a lakáshiteled visszafizetését. Nem vitás, hogy mind a dolgozó, mind a munkáltató számára előnyös megoldás a lakáshitel törlesztés adómentes támogatása.

Ez év első napja nagy könnyebbséget jelentő adóváltozást hozott életünkbe. A munkáltatók 2014. január 1-jétől adómentesen támogathatják munkavállalóik lakáscélját, lakáshitel törlesztését.

Ahogy azt korábban is megírtuk, a munkáltató adómentesen nyújthat a dolgozóinak lakáscélú támogatást, amelynek összege 5 év alatt legfeljebb 5 millió forint, de maximum a lakás vételárának, építési/korszerűsítési költségének 30 százaléka lehet. Ez havonta 83 ezer forintot is jelenthet! Arról is beszámoltunk, hogy ki, mikor, mire kaphat ilyen támogatást és milyen jelentősége van a méltányolható lakásigénynek.

Ez a fajta munkáltatói támogatás – lakás vásárlásához, építéséhez, bővítéséhez, korszerűsítéséhez – már évek óta létezik. A személyi jövedelemadóról szóló törvény (Szja törvény) módosításának köszönhetően azonban ennek a támogatásnak a felhasználhatóságát idén januártól kiterjesztették. Így adómentesen nyújtható a támogatás a munkavállalónak hitelintézettől, munkáltatótól felvett lakáscélú hitel visszafizetéséhez/törlesztéséhez is.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen hitelekhez adható a támogatás?

A támogatás lakáscélú hitelekre érvényesíthető és a rendelet az alábbiakat értelmezi ez alatt:

 • vásárlás, építés, bővítés, korszerűsítés céljára felvett kölcsön, függetlenül a szerződéskötés időpontjától. A felújítási hitel nem tartozik ide!
 • az olyan hitel- vagy kölcsönszerződés, amely ugyan nem jelzálog alapú, de amelyet a hitelszerződésből egyértelműen azonosíthatóan lakáscélú felhasználás céljából kötöttek (a fentieknek megfelelően),
 • az olyan hitel- vagy kölcsönszerződés, amelyet az előzőekben említett kölcsön visszafizetése, törlesztése céljából kötöttek (ide értve a gyűjtőszámlahitelt is).

Az adómentesség adóévenként érvényesíthető a következő szabály figyelembevételével:

 • Az elmúlt – az aktuális adóévet is ide értve – 5 évben a támogatás összege nem haladhatja meg az 5 millió forintot,
 • a támogatás teljes összege a lakás vételárának/építési költségének maximum 30 százaléka,
 • a lakás szobaszáma megfelel a méltányolható lakásigénynek.

A rendelet azt is kiköti, hogy a támogatás csak akkor tekinthető adómentesnek, ha a munkáltató a támogatás folyósításának évét követő év május 31-éig rendelkezik az szja tv-ben meghatározott igazolásokkal, mint például a támogatás folyósításáról szóló bizonylat.

Ennek hiányában a lakáscélú munkáltatói támogatás 20 százalékkal növelt összege a munkavállaló – munkaviszonyból származó – jövedelmének minősül és sajnos az adót az emelt összeg után kell megfizetni.

A régen várt rendelet a fentiekben leírt törvényi előírásokat egészíti ki az alábbiakkal:

 1. A támogatás folyósításához nem szükséges elkülönített számlát nyitni. A munkáltató a támogatást utalhatja a munkavállaló fizetési vagy hitelszámlájára, vagy a hitelt nyújtó hitelintézet törlesztéshez használt központi elszámoló számlájára is. Ehhez a munkavállalónak nyilatkoznia kell a megjelölt számlaszámáról.
 2. A támogatás adómentességének feltételeit a munkáltatónak kell vizsgálnia, de a rendelet lehetőséget biztosít arra is, hogy ezt helyette a bank tegye meg.
 3. A munkavállalónak – bármekkora arányban – tulajdonosnak, vagy haszonélvezőnek kell lennie a támogatással érintett lakásban. Elfogadható az is, ha a tulajdonjogot a támogatás felhasználásával, zártvégű lízing keretében szerezzük meg.
 4. A lakáscélú hiteltörlesztéshez igényelt támogatás esetén a támogatás folyósítása évét követő év április 15-éig a munkáltatónak be kell nyújtanunk a hitelszerződést, továbbá a törlesztést igazoló okiratokat, számlakivonatokat is!

Ezen kívül, amennyiben egy olyan kölcsön törlesztéséhez használjuk fel a támogatást, amely egy korábbi lakáscélú kölcsön kiváltására szolgált, a korábbi (azaz az eredetileg lakáscélú) kölcsönszerződést is be kell nyújtanunk!

Ha most tervezel lakást venni és hitelre van szükséged, akkor Te is jogosult vagy erre a támogatásra. Nézd meg kalkulátorunk segítségével hogyan alakul a törlesztőrészleted.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

A rendelet egyértelműen meghatározza a támogatás összege és a vételár/teljes építési költség, valamint a korszerűsítésre fordított költség arányára vonatkozó feltételnek való megfelelés vizsgálati szempontjait is.

 • lakás tulajdonjogának megszerzését alátámasztó érvényes adásvételi szerződés;
 • építés, bővítés, korszerűsítés esetén költségvetés;
 • költségvetés hiányában elfogadható az előbbi célokra felvett kölcsön szerződése is, amennyiben tartalmazza a lakáscélú felhasználás költségeire vonatkozó adatokat.

Végezetül két idézet a rendeletből, melyek talán segítségünkre lehetnek, de mindenképpen továbbgondolásra érdemesek.

„Az adómentesség feltételeinek vizsgálata során nem kell vizsgálni azt a körülményt, hogy ugyanazon lakáshoz kapcsolódóan a magánszemélyen kívül más személy – különösen a magánszemély hozzátartozója – részesül-e, vagy részesült-e támogatásban.”

„A munkáltató választása szerint e rendelet rendelkezései a 2014. január 1-jén vagy azt követően nyújtott támogatásokra is alkalmazhatók.”

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Ha szeretnéd megtalálni a legjobb jelzáloghitelt, használd kalkulátorunkat itt.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés