Nagy pofon lehet utólag, ha nem megfelelő életbiztosítást kötünk! Mutatjuk, mire figyelj!

Nagy pofon lehet utólag, ha nem megfelelő életbiztosítást kötünk! Mutatjuk, mire figyelj!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-06-16
 

Mit szeretne? – kérdezi az eladó. Mindegy, csak adjon valamit, majd csak jó lesz valamire – válaszolja a vevő. Ha viszonylag ritkán intézed így a bevásárlásaidat, akkor azt javasoljuk, biztosítási szerződést se így köss. Pedig a biztosítások után érdeklődők között sokszor találkozunk teljes kétségbeeséssel, amikor arról faggatjuk őket, vajon mi az, ami ellen biztosítási védelmet szeretnének vásárolni. Nézzük meg ezt jobban!

Az életbiztosítás nem balesetbiztosítás!

Az emberek kétféleképpen tudnak meghalni: betegségből vagy balesetből kifolyólag. Ha csak balesetbiztosítást veszel, az olyan mintha csak fél pár cipőd lenne. A biztosító csak akkor fog fizetni, ha a halálod oka valamilyen baleset. Ez az esemény sokkal, de sokkal ritkább, mint a betegségből eredő halál. Kivéve, ha valami veszélyes tevékenységet űzöl, mondjuk artista vagy, esetleg mélytengeri búvár. Ebben az esetben viszont a biztosító nem fog szerződést kötni veled. A halálozási statisztikákról már sokszor írtunk, de a balesetek (közúti motoros, otthoni, munkahelyi, tűz által okozott) száma 2021-ben sem haladta meg az összes haláleset 1,6 százalékát. Ez azt jelenti, hogy viszonylag ritka a baleseti halál, ezért aztán a biztosítás díja is viszonylag alacsony, és a legtöbb esetben független az életkortól.

Vannak a biztosítási piacon olyan olcsó csomagtermékek, amelyekben a baleseti halál áll az első helyen egy hatalmas biztosítási összeggel. Ez a biztosító számára a legkisebb kockázat. Ahogy nő a kockázat a csomag többi fedezetinek esetében, úgy csökkennek a biztosítási összegek. Az életet veszélyeztető betegségekre – amelyek a leggyakoribb halálokok – szóló fedezet sokszor 10 százalékát sem éri el a baleseti védelemnek. Ez nem átverés, egyszerűen csak így lehet alacsonyan tartani a csomag teljes árát.

Hirdetés

Hirdetés

Hasonlítsuk össze a biztosítások árait!

Nézd meg az alábbi ábrán, hogy milyen különbségek vannak egy bármely okú és egy csak baleseti haláleset után fizető biztosítás havi díjai között. A biztosítási összeg 10 millió forint, a biztosítás időtartama 20 év.

Bármely okú és baleseti életbiztosítás havi díjainak összehasonlítása

Ha a családodnak, szeretteidnek anyagi biztonságot szeretnél nyújtani arra az esetre, ha veled történik valami, akkor neked egy bármely okú életbiztosítás kell, ami betegségek és balesetek ellen egyaránt fedezetet nyújt.

Biztosítási összeg

Fontos, hogy a biztosítási összeg mekkora! Ha mondjuk csak 1 millió forint, akkor jó esetben a temetésed költségeitől szabadítottad meg hozzátartozóidat. Ez még messze nem az anyagi biztonság kategóriája.

A biztosítási összeg, vagyis amit a biztosító a családodnak fizet, legalább 3-5 évnyi nettó jövedelmeddel legyen egyenlő. Nagyjából ennyi idő alatt áll talpra a család anyagi helyzete, ha a kereseted kiesik a havi kasszából.

Kalkulálj
A Bankmonitor kalkulátorának segítségével te is kiszámolhatod, hogy életkorodnak megfelelően mennyibe kerül a bármely okú életbiztosítási védelem a számodra. Regisztrálj az oldalunkon, hogy tanácsadóink segíthessenek kiválasztani a számodra legjobb terméket!
Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Jó tudni
Ha te vagy a biztosított, akkor az életbiztosítási védelem nem rólad szól, hanem a szeretteidről, akiknek az anyagi biztonságáról gondoskodni akarsz akkor is, amikor te már nem leszel.

Hitelfedezeti biztosítás

Ha hitelt veszel fel a biztosítási összegnek egyenlőnek, vagy nagyobbnak kell lennie a felvett hitel összegénél. Megvásárolhatod a bankban is a hitelfedezetet, de vannak bankfüggetlen termékek is a piacon. Ezek nagy előnye, hogy a hitelfelvétel után – akár több évvel – is megkötheted. A biztosítás kedvezményezettje nem a bank, hanem a családod lesz.

A hitelfedezeti biztosítások általában olyan csomagok, amelyek bármely okú haláleseti térítést, egészségkárosodásra, kórházi napi térítésre, munkaképtelenségre (táppénzre), valamint munkanélküliségre szóló fedezeteket tartalmaznak.

Gondolj magadra is!

Ha már a családod biztosítási védelmét megoldottad, akkor ne feledkezz meg magadról sem. Az úgynevezett életbenléti szolgáltatást nyújtó biztosítások vagy kiegészítő fedezetek kifejezetten rólad szólnak. Ha megrokkansz, tartósan lebetegszel és nem tudsz dolgozni, akkor a biztosítótól kapott összeg anyagi segítséget jelenthet. Itt is figyelj arra, hogy a biztosítás csak balesetek után, vagy bármely okból – baleset és betegség esetén – bekövetkező bajok esetén is térít -e. Az ár ugyanúgy alakul, mint az életbiztosítások esetében: a baleseti olcsóbb, míg a bármely okú térítés drágább lesz. Az ok ugyanaz, baleset ritkábban, míg betegség gyakrabban történik.

Kritikus betegségekre szóló fedezet

Az életet veszélyeztető, úgynevezett rettegett betegségek az éves összes halálozás 60 százalékát adják. Ebből kifolyólag a bekövetkezésük esetére szóló biztosítási védelem sem olcsó, hiszen a biztosító itt nagy kockázatot fut. Ez a védelem azért jó neked, mert a biztosító már a diagnosztizáláskor fizet, így a biztosítási összeget a gyógyulásodra fordíthatod.

Egészségbiztosítás

Az egészségbiztosítás a magánegészségügyi ellátásokat teszi elérhetőbbé a számodra, hiszen a magánklinikák és más egészségügyi intézmények szolgáltatásait nem kell zsebből fizetned. A biztosítók palettáján megtalálható egészségbiztosítások különböző szintű szolgáltatáscsomagokat kínálnak, amelyek közül a szerződéskötéskor kell választanod. A szolgáltatások egy éves keretösszeg erejéig limitálva vannak, amelyet indokolt esetben felhasználhatsz.

Fontos, hogy ha van egészségbiztosításod, akkor mindig a biztosító ellátásszervezőjével beszéld meg először, hogy milyen szolgáltatást szeretnél igénybe venni, és csak ezt követően menj a választott és jóváhagyott klinikához kezeltetni magad.

Miben tud segíteni a Bankmonitor?

Ahogy a fentiekből is láthatod a magyar biztosítási piac termékválasztéka igen széles, de az igényeidnek megfelelő terméket csak az egyéni élethelyzeted alapos ismeret alapján lehet kiválasztani. Tanácsadóink segítségével pontosan meghatározhatod, hogy milyen biztosításra van szükséged, és kiválaszthatod a megfelelő terméket. Regisztrálj az oldalunkon, hogy ne csak legyen egy biztosításod, hanem olyan legyen, ami pontosan neked való!

Hirdetés
Hirdetés